Δεν υπάρχει περιθώριο για υποχωρήσεις και για περισσότερη υπομονή διαμηνύει η Ουάσινγκτον
Associated Press |
Από τη συνάντηση του Ι.Ιβανόφ με τον Χ. Μπλιξ |
«Απογοητευτικό», χαρακτήρισε η Μόσχα το νέο αμερικανικό ψήφισμα για το Ιράκ, το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αργά το βράδυ της Δευτέρας. «Χρειάζεται πολλή δουλιά ακόμη», εκτιμούσε το Παρίσι, ενώ η Ουάσιγκτον άφηνε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω υποχωρήσεις και ότι η υπομονή της λιγοστεύει, δημιουργώντας ατμόσφαιρα θρίλερ στις διαβουλεύσεις του Συμβουλίου.
«Εχουν γίνει κάποιες αλλαγές, αλλά δεν ικανοποιούνται τα ρωσικά κριτήρια», δήλωνε, αργά το απόγευμα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανώφ, δίνοντας το πρώτο επίσημο στίγμα της Μόσχας. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, όσο και με τον Γάλλο, Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Επίσης, «αξιόπιστες», όπως χαρακτηρίζονταν, ρωσικές πηγές είχαν, ήδη, χαρακτηρίσει «απογοητευτική» τη νέα αμερικανική πρόταση, τονίζοντας ότι δε διαφέρει σημαντικά από την προηγούμενη, παρά τις λεκτικές αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι τώρα θα λαμβάνονταν υπόψη και οι απόψεις των υπολοίπων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Λιγότερο αρνητική, πλην, όμως, ξεκάθαρα συγκρατημένη ήταν και η γαλλική αντίδραση. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, ντε Βιλπέν, εκτιμούσε ότι «αν και έχουν γίνει ορισμένες τροποποιήσεις, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλιά, για να επιτευχθεί ομοφωνία» και επαναλάμβανε ότι γαλλικός στόχος είναι ο πλήρης αφοπλισμός του Ιράκ, αλλά όχι η ανατροπή του καθεστώτος. Εντονότερες ήταν, για άλλη μια φορά, οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Δανό πρωθυπουργό, και προεδρεύοντα της ΕΕ. Ο Ζακ Σιράκ χαρακτήρισε «καλές» τις σχέσεις Γαλλίας - ΗΠΑ και τόνισε ότι «έτσι θα παραμείνουν». Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει πως «αυτό δε σημαίνει ότι συμφωνούμε πάντα, ούτε ότι οι σχέσεις αυτές βασίζονται στο ότι η Ουάσινγκτον έχει πάντα δίκιο και το Παρίσι πρέπει να συμφωνεί με ό,τι λέει και ό,τι πράττει».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Εθνη και όλη η προσπάθεια βαίνει προς το τέλος της. Δεν μπορεί ο ΟΗΕ, επ' αόριστον, να συζητά γι' αυτό το θέμα», δήλωνε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να περιμένει για πολύ. Ο Αρι Φλάισερ, μάλιστα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ρωσικές αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι «άλλα είναι αυτά που λέγονται επισήμως και άλλα αυτά που λέγονται πίσω από τις κάμερες». Σε ανάλογο μήκος κύματος, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι «έγιναν όλες οι δυνατές υποχωρήσεις».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανήλθε στο θέμα, πιέζοντας εκ νέου τον ΟΗΕ να λάβει απόφαση «προκειμένου να υπάρχει ένα αποτελεσματικό διεθνές σώμα, πρέπει να αντιμετωπίσει αυτόν τον άνθρωπο. Πιστεύω ότι το Ιράκ μπορεί να αφοπλιστεί ειρηνικά και θέλω να δώσω άλλη μια ευκαιρία στη διπλωματία, αλλά σε περίπτωση που δεν επιτευχτεί πρόοδος, οι ΗΠΑ θα ηγηθούν μιας συμμαχίας που θα πετύχουν τον αφοπλισμό του Ιράκ», επαναλάμβανε ο Πρόεδρος Μπους. Για να μην προκληθούν τυχόν παρερμηνείες, πάντως, ο Αρι Φλάισερ υπογράμμισε ότι «εάν, όντως, το ιρακινό καθεστώς συμμορφωθεί πλήρως, τότε δε θα χρειάζεται η ανατροπή του διότι θα πρόκειται για ένα άλλο καθεστώς. Είναι, όμως, εντελώς απίθανο να γίνει αυτό», κατέληξε.
Το ακριβές κείμενο της νέας αμερικανικής πρότασης δε δόθηκε στη δημοσιότητα. Εντούτοις, σύμφωνα με αμερικανικές διαρροές έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά σε αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αλλά τονίζεται ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Βαγδάτης, δε θέτει ως προϋπόθεση τη σύγκληση εκ νέου του Συμβουλίου Ασφαλείας για ένα στρατιωτικό πλήγμα και δε συμπεριλαμβάνει την πρόλβεψη να συμμετέχουν εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου στις επιθεωρήσεις. Επίσης, χτες, επιβεβαιώθηκε ότι ο Πρόεδρος Μπους έδωσε άδεια να αρχίσει στρατιωτική εκπαίδευση Ιρακινών αντιφρονούντων, αλλά και γενικότερη εκπαίδευσή τους για μια «μετά-Σαντάμ» εποχή.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, από τη Μόσχα, δήλωνε ότι «είναι δυνατή η αποφυγή σύρραξης», εάν οι Ιρακινοί συνεργαστούν, ενώ ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια. Τέλος, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιλώντας στην εφημερίδα «Μιλιέτ», κατηγορούσε τις ΗΠΑ ότι προκαλούν αβεβαιότητα που βλάπτει την Τουρκία, μιλώντας μία για επικείμενη επίθεση και μία για πιθανότητα ειρηνικής λύσης.