Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν χτες οι χρηματιστηριακοί δείκτες ορισμένων εκ των πιο αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, στέλνοντας σήματα ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τη νέα κρίση προκάλεσαν μια σειρά από δυσοίωνες προβλέψεις διεθνών επενδυτικών τραπεζών για τις πιθανότητες αποπληρωμής δανείων και από κάποιες προβλέψεις για την πορεία μεγάλων εταιριών (όπως του αμερικανικού κολοσσού παραγωγής λογισμικού Oracle που ανακοίνωσε άσχημα αποτελέσματα για το τρίτο τέταρτο του 2002).
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 (που περιέχει τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες του χρηματιστηρίου του Λονδίνου) έπεσε χτες κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4.000 μονάδων και έκλεισε στις 3.865 μονάδες, ενώ στη Νέα Υόρκη ο βιομηχανικός δείκτης του Dow Jones (που περιλαμβάνει τις 30 μεγαλύτερες βιομηχανικές εταιρίες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης) μέχρι το απόγευμα είχε πέσει 124 μονάδες στις 8.082. Μεγάλες απώλειες σημείωσε και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, που έπεσε χτες το μεσημέρι στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, στις 3.129 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5%, ενώ, τέλος, πτώση της τάξης του 4% σημείωσε και ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας.
Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, η κατάσταση είναι αρκετά απογοητευτική και η κρίση της πτώσης των μετοχών που έχει ξεσπάσει εδώ και μήνες, με τελευταία αφορμή τα λογιστικά σκάνδαλα των αμερικανικών πολυεθνικών, φαίνεται να διαλύει τις πρόσφατες ελπίδες για σταδιακή ανάκαμψη. Η τελευταία αυτή πτώση θα πρέπει να συνδυαστεί και με την ανησυχία για την επικείμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ και τις επιπτώσεις που θα έχει για την τιμή του πετρελαίου, όπως επίσης και με τη γενικότερη κρίση τόσο της αμερικανικής όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας.