Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ομολόγησε χτες - εμμέσως πλην σαφώς - ότι οι βιομήχανοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση Σημίτη επειδή υπηρετεί τα συμφέροντά τους
«Ο ΣΕΒ έχει σαφή άποψη. Στο βαθμό που συμφωνούν με τις θέσεις μας, εμείς συμφωνούμε με όλους. Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν κοινά χαρακτηριστικά κατά τις ομιλίες τους στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Εκδήλωσαν και οι δύο τις προθέσεις τους (σ.σ. γι' αυτά που απαιτεί ο ΣΕΒ) και μένουν οι πράξεις υλοποίησης. Οι μικροκομματικές τους διαφορές μάς αφήνουν αδιάφορους». Αυτά ανέφερε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Οδ. Κυριακόπουλος, εξηγώντας με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι οι βιομήχανοι έχουν απόλυτα ταξική συνείδηση και τάσσονται με όποιον εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ και όποιον άλλο συμφωνεί με τις απόψεις τους. Μ' αυτούς, λοιπόν, συγκροτούν το μέτωπο, που επιτίθεται στην εργατική τάξη.
Η διοίκηση του ΣΕΒ, χτες, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησής της με τους εκπροσώπους του Τύπου, κράτησε χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά στην κριτική της προς την κυβέρνηση. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά, όπως ανέφερε ο Οδ. Κυριακόπουλος, «η κυβέρνηση δηλώνει, άσχετα αν ακόμα βρίσκονται σε επίπεδο προθέσεων, όλα αυτά που εμείς λέγαμε το προηγούμενο διάστημα». Η κυβέρνηση, όμως, δε βρίσκεται σε επίπεδο προθέσεων, αφού έχει θέσει σε εφαρμογή μία σειρά από αντιδραστικές-αντιλαϊκές ρυθμίσεις στο πνεύμα των επιταγών των βιομηχάνων.
Αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι βιομήχανοι εξέφρασαν διά του προέδρου τους τη βαθύτατη ανησυχία τους για την επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, ο Οδ. Κυριακόπουλος σημείωσε ότι αν «οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι μακροχρόνιες, τότε η χώρα μας θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, και είναι κρίμα να συμβεί αυτό, διότι βρισκόμαστε σε μια θετική πορεία». Μία επίθεση περιορισμένης διάρκειας, όπως είπε, δε θα είχε σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας.
Ο Οδ. Κυριακόπουλος, χτες, κατέθεσε και την... επιχειρηματική διάσταση στο θέμα του πολέμου. Είπε, λοιπόν, ότι «οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν όφελος από την κήρυξη ενός πολέμου αφού θα τονωθεί η αμυντική βιομηχανία της χώρας και επομένως ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα»! Η Ελλάδα (οι βιομήχανοι δηλαδή) όμως από το συγκεκριμένο πόλεμο δε θα έχει κανένα όφελος αφού, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν προμηθεύεται πολεμικό υλικό από την εγχώρια αγορά, (αποσαφηνίζοντας πως) πόλεμος δεν είναι μόνον τανκς, αεροπλάνα, αυτοκίνητα (σ.σ. που δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα), αλλά πολεμικό υλικό αποτελούν ο ρουχισμός, τα τρόφιμα, το λογισμικό κ.ο.κ.». Αυτά λοιπόν τα περί πολέμου από τους βιομηχάνους, οι οποίοι τώρα έχουν να ενασχοληθούν με τον «πόλεμο» κατά της εργατικής τάξης.
Σ' αυτό το μέτωπο, οι βιομήχανοι καταμετρούν τα θετικά αποτελέσματα. Εν αρχή, λοιπόν, η αντιδραστική φορολογική μεταρρύθμιση χαρακτηρίζεται θετική από τους βιομηχάνους, ωστόσο, όπως σημειώνουν, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα. Στο θέμα της επικείμενης κατάρτισης του προϋπολογισμού, η διοίκηση του ΣΕΒ μετέφερε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, ότι θα είναι πλεονασματικός, της τάξης πάνω από 0,5%, ενώ στις ίδιες διαβεβαιώσεις είναι και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών και γενικά η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών. Ωστόσο, όπως και πάλι επισήμαναν, χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας.
Αναφορικά με την αύξηση του πληθωρισμού, η διοίκηση των βιομηχάνων υποβάθμισε το θέμα, λέγοντας ότι ήταν μέσα στις προβλέψεις. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει η θέση τους ότι οι μισθοί των εργαζομένων είναι διασφαλισμένοι αφού κατά την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας έχει προβλεφτεί... διορθωτικό ποσό.
Τώρα, στον πραγματικό πόλεμο, σ' αυτόν που γίνεται καθημερινά στους χώρους δουλιάς και η εργατική τάξη από τις αρχές του χρόνου καταμετρά τουλάχιστον 100 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, η διοίκηση του ΣΕΒ σημείωσε ότι την «οργανωμένη βιομηχανία την απασχολεί πάρα πολύ αυτό το θέμα», αρνήθηκε όμως να καταλογίσει ευθύνες, περιοριζόμενη να προτείνει «την αύξηση της συνείδησης».