Μεγάλη πτώση άνω του 50% της εισροής ξένων άμεσων (παραγωγικών) επενδύσεων σημειώθηκε το 2001 ως προς το 2000, γεγονός που αποδίδεται στην ύφεση της διεθνούς οικονομίας, σύμφωνα με την Εκθεση του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες επενδύσεις, στοιχεία της οποίας δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την Εκθεση, οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων ανήλθαν σε 735 δισ. δολάρια το 2001, ποσό το οποίο είναι λιγότερο από το μισό του ποσού του 2000. Η έκθεση αποδίδει την πτώση των ξένων επενδύσεων στη διεθνή οικονομική ύφεση, ιδιαίτερα έντονη τον προηγούμενο χρόνο, ενώ αναφέρει ότι τα υφεσιακά φαινόμενα εντάθηκαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις 11 Σεπτέμβρη.
Από εκεί και πέρα, η Εκθεση - η οποία αναπτύσσει ειδικό θέμα «πολυεθνικές εταιρίες και ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών» - μετατρέπεται σε απολογητή των πολυεθνικών εταιριών, στις οποίες προσδίδει ευεργετικές, για το ρόλο που παίζουν στις αναπτυσσόμενες και πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ιδιότητες, το ρόλο των οποίων εξωραΐζει δεόντως... Δείγμα και αυτό των συντηρητικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στον ΟΗΕ, τα κείμενα του οποίου, ενώ στο παρελθόν παρουσίαζαν μια σχετικά αντικειμενική πραγματικότητα της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στον πλανήτη, σήμερα απολογιέται και συγκαλύπτει το ρόλο του πολυεθνικού κεφαλαίου. Ετσι η Εκθεση δίνει συμβουλές προς το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο των αναπτυσσόμενων χωρών, να πάρουν μέτρα στην κατεύθυνση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Από τα στοιχεία που παραθέτει προκύπτει ότι δυναμικοί εξαγωγικοί κλάδοι αναπτυσσόμενων χωρών βρίσκονται στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου. Το πιο εντυπωσιακό, από αυτά τα στοιχεία αφορά την Κίνα, καθώς η συμμετοχή του πολυεθνικού κεφαλαίου στις συνολικές εξαγωγές της γιγάντιας αυτής χώρας, αυξήθηκε από 17% το 1991 σε 50% το 2001(!), ενώ στην Ουγγαρία το 80% των εξαγωγών της βρίσκεται στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου.