Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Συλλήψεις εφοπλιστών!

Εχω μια «δεμένη» πληροφορία και σας την αποκαλύπτω άκρως εμπιστευτικά. Πληροφορία που προέρχεται από τον Ντάνο Κρυστάλλη την οποία διασταύρωσα από την Αμερικάνικη Πρεσβεία και τα σώματα ασφαλείας, όπως θα 'λεγε και ο Κακαουνάκης. Πληροφορία που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Που είναι τόσο «καθαρή» όσο και η «Μαρία της Αίγινας», όπως βεβαιώνει και η «Αυριανή».

Η κυβέρνηση στα πλαίσια της νομοθετικής θωράκισης της χώρας που επιχειρεί, αλλά και στα πλαίσια της απόλυτης ταύτισης με την ΕΕ και την Αμερική, θα ψηφίσει - πολύ σύντομα - νέο νόμο που θα αφορά τη ναυτιλία. Ενα νόμο που θα λύνει τα χέρια τόσο στους χωροφύλακες όσο και στους δικαστικούς. Οπως ακριβώς έγινε για τη «17Ν». Ενα νόμο σκληρό που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ενα νόμο που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Ενα νόμο που θα κάνει τους πλοιοκτήτες να φτύσουνε αίμα. Που θα τους αναγκάσει να γονατίσουνε. Να παραδοθούνε «μόνοι τους και αυτοβούλως».

Στο εξής τους εφοπλιστές πριν ακόμα σκεφτούνε να διαπράξουνε το έγκλημα, πριν ακόμα αποφασίσουν να λύσουν τους κάβους από τα σαπιοκάραβά τους, θα τους βουτάει η αντιτρομοκρατική. Θα τους φοράει αλεξίσφαιρα γιλέκα και θα τους τρέχει στα σκαλιά του Εφετείου. Και από κοντά ο Τράγκας, ο Ευαγγελάτος, ο Παπαπέτρος να χειροκροτούν... και αν δε φτάνουν αυτοί θα τρέχουν για βοήθεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο Γείτονας, ο Λυκουρέζος, ο Μαντούβαλος.

Κυρίες και κύριοι, σας βεβαιώνω πως μετά την ψήφιση του νόμου, κανένας κερατάς δε θα μπορεί να βγάζει απαλλακτικά βουλεύματα. Ούτε θα μπορεί να χαρακτηρίζει πλημμελήματα τα αποτρόπαια εγκλήματα της θάλασσας. Η δικαιολογία που ακούγεται, πως τάχα άλλο πράγμα το έγκλημα του εφοπλιστή, ο οποίος στέλνει στο θάνατο ογδόντα άτομα βουλιάζοντας ένα οποιοδήποτε πλοίο και άλλο αυτό του «τρομοκράτη» ο οποίος πυροβολεί το επιλεγμένο θύμα του. Στην πρώτη περίπτωση, λένε αυτοί που αντιτάσσονται στην ψήφιση του νόμου, ο δολοφόνος δεν έρχεται ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα. Το έγκλημα, επομένως, είναι αποστασιοποιημένο. Ο δολοφόνος ρισκάρει. Δε γνωρίζει ποιο από τα πεντακόσια άτομα, ας πούμε, που έχει το πλοίο του θα πνιγεί. Μπορεί να είναι ένας νέος, ένας γέροντας, ένα μωρό, δεν ξέρει. Και αυτό, όπως καταλαβαίνετε, τον γεμίζει αγωνία, τον τρελαίνει. Του μετριάζει στο ελάχιστο την ευχαρίστηση. Γιατί αλλιώς πνίγεται ένας νέος, αλλιώς ένας γέροντας και αλλιώς ένα μωρό.

Πώς, λοιπόν, να εξομοιώσεις το έγκλημα του «τρομοκράτη» με το έγκλημα του εφοπλιστή; Είναι ο εφοπλιστής στο βυθό της θάλασσας για να βλέπει την αγωνία; Να βλέπει να φουσκώνουν οι κοιλιές, να βγαίνουν από τις κόγχες τα μάτια; Αισθάνεται ο εφοπλιστής την ηδονή που μπορεί να νιώσει ένας οποιοσδήποτε δολοφόνος. Ενας δολοφόνος που έχει μπροστά του το θύμα και τον παρακαλάει. Ακούει, λέτε, ο εφοπλιστής τον επιθανάτιο ρόγχο των θυμάτων του, δεν τον ακούει. Είναι ένας δυστυχισμένος δολοφόνος ο εφοπλιστής. Ενας δολοφόνος που δε θα νιώσει ποτέ τη χαρά να ακούσει τον κρότο της σφαίρας. Να δει το φόβο στα μάτια του θύματος.

Ομως, η κυβέρνηση σκληρή και μοβόρα, δίκαια ως το κόκαλο, είναι αποφασισμένη να αποδώσει δικαιοσύνη. Να βάλει τάξη. Να πατάξει κάθε μορφή τρομοκρατίας και θα το κάνει. Πρώτα, όπως είδατε, η «17Ν». Μετά οι εφοπλιστές. Κατόπιν οι εργολάβοι. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της «Ρικομέξ», του Ρέντη... Οι Ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθούν ομαλά, μην ανησυχείτε...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ