Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΕΥΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οξυμένο το πρόβλημα της σχολικής στέγης

Διήμερη κινητοποίηση αποφάσισαν οι φορείς της κοινότητας

Από την κατάληψη στο δημοτικό σχολείο των Πευκών Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από την κατάληψη στο δημοτικό σχολείο των Πευκών Θεσσαλονίκης
«Μην παίζετε με τα παιδιά μας. Θέλουμε σχολεία εδώ και τώρα». Μ' αυτό το σύνθημα στο τεράστιο πανό που είχαν αναρτήσει στην είσοδο του 1ου Δημοτικού σχολείου Πεύκων και με την κατάληψη του σχολείου οι γονείς, κηδεμόνες και οι κάτοικοι της κοινότητας διατράνωσαν χτες την απόφασή τους να συνεχίσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις για τη λύση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης, που αντιμετωπίζει η μοναδική κοινότητα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Η διήμερη κατάληψη του δημοτικού σχολείου αποφασίστηκε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και των φορέων της κοινότητας, η οποία θα συνέλθει μετά τη λήξη της κατάληψης για ν' αποφασίσει για τις επόμενες κινητοποιήσεις. Ολες οι πρωτοβουλίες για την ίδρυση του 2ου Δημοτικού σχολείου ανήκουν στο Σύλλογο και τους κατοίκους με την κοινοτική αρχή να σύρεται συνέχεια πίσω από τις δραστηριότητες των κατοίκων.

Στην Κοινότητα Πεύκων, τα προβλήματα σχολικής στέγης, είναι εκρηκτικά. Οπως μας λέει ο Γιάννης Ζαχαριάδης, υποψήφιος πρόεδρος του συνδυασμού «Συνεργασία για τα Πεύκα» και δραστήριο στέλεχος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 1995 με τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της περιοχής και την παντελή έλλειψη προγραμματισμού από μέρους της κοινοτικής αρχής για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών κτιρίων.

Φέτος, δε γράφτηκαν παιδιά στο νηπιαγωγείο, γιατί δεν υπάρχουν αίθουσες. Κάποια τμήματα λειτουργούν σε μια ακατάλληλη αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας. Με την πίεση των κατοίκων κατασκευάστηκε ένα προκάτ κτίσμα για να χρησιμοποιηθεί για νηπιαγωγείο, αλλά δεν ολοκληρώνεται και είναι άγνωστο πότε θα λειτουργήσει. Με τον τρόπο αυτό οδηγούνται οι γονείς στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή.

Το νέο Δημοτικό που κατασκευάστηκε για 6θέσιο λειτουργεί σήμερα σαν 12θέσιο με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται σαν αίθουσες διδασκαλίας οι χώροι του χημείου, του γραφείου δασκάλων, της αίθουσας πληροφορικής, και του γυμναστηρίου. Στο παλιό Δημοτικό υπάρχει έλλειψη 4 αιθουσών. Είναι 6θέσιο και λειτουργεί σαν 10θέσιο. Σαν αίθουσα διδασκαλίας χρησιμοποιείται και μια ξυλαποθήκη, ενώ μια άλλη αίθουσα χωρίστηκε στα δύο για να δημιουργηθούν στον ίδιο χώρο 2 αίθουσες.

Το Γυμνάσιο λειτουργεί σε δύο τμήματα σε δυο εντελώς ακατάλληλα και ανεπαρκή κτίρια, το ένα εκ των οποίων είναι ενοικιασμένο από ιδιώτη. Να σημειωθεί ότι λόγω της ολιγωρίας της κοινοτικής αρχής, της έλλειψης κονδυλίων και της αδιαφορίας των αρμόδιων υπηρεσιών της κεντρικής εξουσίας, οι κάτοικοι υποχρεώνονται να καταφεύγουν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που λειτουργούν στην περιοχή.

Στο μεταξύ, σε αποχή από τα μαθήματα κρατούν τα παιδιά τους οι γονείς των μαθητών του 26ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για την εγκληματικά επικίνδυνη κτιριακή κατάσταση του σχολείου. Εχει χτιστεί το 1930 και διαθέτει 6 αίθουσες. Είναι όμως 12θέσιο και έτσι οι μαθητές κάνουν μάθημα σε δύο κύκλους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ