Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ξάνοιγμα της δράσης σ' όλα τα μέτωπα

Συνεδρίασε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία

Τα κύρια μέτωπα των εργατικών αγώνων και τους στόχους πάλης των εργαζομένων συζήτησε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, λίγες ώρες πριν από τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ και ενώ καθημερινά οξύνονται τα προβλήματα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Σε μια πλούσια συζήτηση, η Εκτελεστική Γραμματεία έδωσε το στίγμα της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα για το επόμενο διάστημα, όσον αφορά στο εισοδηματικό, στις εργασιακές σχέσεις, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες στους χώρους δουλιάς αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία.

Εξετάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά με το κύμα ανατιμήσεων αλλά και τις εκτιμήσεις για τους επόμενους μήνες, η Εκτελεστική Γραμματεία υπογράμμισε την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και, το κυριότερο, ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων και επιτακτικών αναγκών της λαϊκής εργατικής οικογένειας. Και μόνον η συνεχόμενη και με αυξητικές τάσεις κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών συγκροτημάτων και ομίλων, σημείωσαν τα στελέχη της Γραμματείας, υπαγορεύουν εργατικές διεκδικήσεις για αύξηση των μισθών, του μεροκάματου και των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, στόχος πάλης για το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να είναι κατώτερος μισθός στα 1.000 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο στα 41 ευρώ και κατώτερη σύνταξη στα 820 ευρώ, με ανάλογες αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και συντάξεων. Ως πρώτα μέτρα για την ελάφρυνση των λαϊκών εισοδημάτων από τη λαίλαπα της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων, το ΠΑΜΕ απαιτεί το «πάγωμα» των τιμών στα βασικά είδη, την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα είδη διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, σχολικά, φάρμακα. Τη μείωση των δημοτικών τελών που έχουν αναδειχτεί σε έναν ακόμα μηχανισμό αφαίμαξης των εργατικών εισοδημάτων, αλλά και τη διαμόρφωση του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 14.700 ευρώ. Και βέβαια το τελευταίο πρέπει να συνοδευτεί με την αυξημένη φορολόγηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων περιουσιακών στοιχείων.

Η Εκτελεστική Γραμματεία καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να ανοίξουν μέτωπο ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης, που, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ, επιχειρεί την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με αναβαθμισμένες παροχές, δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια αλλά και Παιδεία, με γενναία ενίσχυσή τους μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σταθερά οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν να παλεύουν κατά των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, πιο αποφασιστικά να αντιμετωπίσουν την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα επίμονα και με συνέπεια θα συνεχίσει να αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής, ότι οι μηχανισμοί εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και η μεταφορά τεράστιων πόρων και πλούτου στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής, που υλοποιεί η κυβέρνηση και στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ