Associated Press |
Ντερβίς-Μπαϊκάλ. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μοιάζει το μόνο που μπορεί να μπει στη Βουλή εκτός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης - που οι στρατηγοί απειλούν με απαγόρευση |
Μοιάζει αξιοπερίεργο το γεγονός ότι η Ντόιτσε Μπανκ, ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός που είναι από τους μεγαλύτερους δανειστές της τουρκικής οικονομίας, έδωσε στη δημοσιότητα τη δημοσκόπηση, η οποία αναφέρει ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ έχει καταποντιστεί στο 1,1%, ενώ μόνο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα - πολιτικό τέκνο του Μουσταφά Κεμάλ, του «ιδρυτή» της σύγχρονης Τουρκίας - το οποίο ως γνωστό δεν αντιπροσωπεύεται στην απερχόμενη Βουλή, φαίνεται ικανό να ξεπεράσει το όριο του 10% για την είσοδο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση: έχει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 14,3%, γεγονός που αποδίδεται στο ότι σε αυτό εντάχθηκε ο κατά φαντασίαν των μεγάλων συγκροτημάτων του τουρκικού τύπου «Μεσσίας» της τουρκικής οικονομίας, Κεμάλ Ντερβίς.
Η αύξηση του ποσοστού του Ντενίζ Μπαϊκάλ και του Ντερβίς«κόβει» υποστήριξη από το κόμμα του Ισμαΐλ Τζεμ - η Νέα Τουρκία έπεσε από το 7,5% στο 4% στα τέλη Αυγούστου.
Χθες ο Ερντογάν, που προσπαθεί να αμυνθεί ενόψει της σχεδόν βέβαιης προσπάθειας να βγει, ακόμη και εάν κερδίσει τελικά στις εκλογές, από το πολιτικό σκηνικό, εξανέστη όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για τον «ισλαμικό» χαρακτήρα του κόμματός του, που αποτελεί συνέχεια της Ευημερίας του Ερμπακάν που είχε τεθεί εκτός νόμου το 2001, κόμμα από το οποίο προέκυψε και το πιστό στον πρώην πρωθυπουργό κόμμα Ευτυχίας υπό τον αλλοτινό υπαρχηγό του Ρετζάι Κιουτάν.
«Το να αποκαλούν το ΑΚ ισλαμιστικό κόμμα συνιστά έλλειψη σεβασμού προς το κόμμα μας αφού έχουμε πει και επαναλάβει πως ο σχηματισμός μας δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά», εξερράγη ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Στην ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πιστεύει ότι μια ισλαμιστική κυβέρνηση στην Τουρκία θα θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις Αγκυρας-ΕΕ, ο Ερντογάν απάντησε: «Οι ερωτήσεις αυτού του είδους γίνονται για να μας προκαλέσουν».
Στο χώρο της Αριστεράς στο μεταξύ η Χουριέτ έγραψε χθες ότι υπήρξε τελικώς συμφωνία για συμμαχία ανάμεσα στο φιλοκουρδικό κόμμα HADEP, στο κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (ODP), στο Σοσιαλιστικό Λαϊκό κόμμα (SHP) και στο Εργατικό κόμμα (ΕΜΕΡ).