Κυριακή 11 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Κεμάλ Ντερβίς

Ο κατά φαντασίαν των δυτικών και τουρκικών αστικών εφημερίδων «μεσσίας» της τουρκικής οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς, παραιτήθηκε χτες Σάββατο από την κυβέρνηση, προσβλέποντας σε μια καλύτερη πολιτική «μοίρα» ενόψει των εκλογών της 3ης του Νοέμβρη. Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι θα ακολουθήσει τον Ισμαΐλ Τζεμ και το νεοπαγές κόμμα της Νέας Τουρκίας. Η εξέλιξη έρχεται μετά τον εκβιασμό του κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, που τον κάλεσε να υποβάλει την παραίτησή του ή να προσηλωθεί στο κυβερνητικό του έργο -- που ήταν να διατηρεί ανοιχτό τον... αγωγό μεταφοράς δολαρίων από το ΔΝΤ.

Ο Ντερβίς τόσο στη συνάντησή του, την Παρασκευή, με τον Ετσεβίτ, όσο και στην ανακοίνωση της παραίτησής του χτες, έθεσε θέμα «ένωσης της τουρκικής Κεντροαριστεράς». Δεν έγινε γνωστό αν και τι απάντησε ο Ετσεβίτ.

Το θέμα καθόλου δεν αφορά πρόσωπα. Ο πρώην αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε τις επιθυμίες όχι μόνο της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά κι εκείνων των δυνάμεων, εντός και εκτός χώρας, που θέλουν μια «φιλοευρωπαϊκή» ηγεσία στην Αγκυρα, και, το σημαντικότερο για τους πάτρωνες του Ντερβίς στην Ουάσιγκτον --όχι μόνο στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα-- μια σταθερή, και «συνεργάσιμη» στα αμερικανικά σχέδια για το Ιράκ και γενικότερα για τη Μέση Ανατολή, κυβέρνηση. Υπάρχει βέβαια ένα μικρό πρόβλημα: κανείς δε ρώτησε τον τουρκικό λαό για όλ' αυτά...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ