Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Απαρχή αγώνων για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας

Με αγωνιστική πρόταση για περαιτέρω κινητοποιήσεις υπεράσπισης του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών θα «κατεβεί» η ΕΙΝΑΠ στην αυριανή Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά. Η συνέλευση θα γίνει αύριο Πέμπτη στις 12:30 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Σωτηρία», ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πραγματοποιούν εξάωρη στάση εργασίας (9π.μ. - 3 μ.μ).

Οπως επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος, τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς εντεινόμενης προσπάθειας της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα απαξίωσης του Δημόσιου Τομέα Υγείας, προκειμένου να επιβληθούν αλλαγές στο Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενώ η υγεία, το ύψιστο κοινωνικό και ατομικό αγαθό, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σαν εμπορεύσιμο είδος και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. «Η εμμονή της μετατροπής των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ή Ανώνυμες Εταιρίες υποκρύπτει τη βούληση αποστασιοποίησης από τις θεμελιώδεις υποχρεώσεις του κράτους προς τον πολίτη, με περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα υγείας, ενώ υποκρύπτει και μέτρα εναντίον των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία», τόνισε ο Σ. Τσούκαλος και επισήμανε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αντισταθούν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την προσπάθεια.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπλοκάρεται σκόπιμα και δεν αφήνεται να αναπτυχθεί και τόνισε ότι σήμερα σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχουν περίπου 1.000 κενές οργανικές θέσεις γιατρών, ενώ για την πραγματική προοπτική ενδυνάμωσης και επέκτασης του δημόσιου συστήματος υγείας (δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόληψης) απαιτείται η πρόσληψη 5.000 νέων γιατρών.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών για την καταβολή των αναδρομικών αυξήσεων της υπερωριακής αμοιβής των γιατρών του ΕΣΥ για τα έτη 1991 - 1996 - ποσό που για κάθε γιατρό κυμαίνεται από τρία μέχρι πέντε εκατομμύρια δραχμές περίπου. Υπενθυμίζουμε ότι το 1991 οι γιατροί του ΕΣΥ με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασά εξαιρέθηκαν από την απόφαση που ρύθμιζε την αποζημίωση των υπερωριών των δημοσίων υπαλλήλων. Η αδικία άρθηκε το 1996, αλλά τα χρωστούμενα δεν έχουν καταβληθεί στους γιατρούς, παρά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει.

Τέλος, η ΕΙΝΑΠ ζητεί τη μονιμοποίηση των περίπου 1.000 πανελλαδικά εκτάκτων γιατρών, οι οποίοι βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία καθώς εργάζονται με τριετή θητεία παρά το γεγονός ότι κατέχουν οργανικές θέσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ