Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
ΦΩΣ- ΝΕΡΟ - ΤΗΛΕΦΩΝΟ
Στην πρώτη γραμμή των ανατιμήσεων

Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα των τιμολογίων, που καθορίζονται με δικές της αποφάσεις, αποδεικνύει ότι η πολιτική που στοχεύει στην αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων οδηγεί σε ανατιμήσεις στην αγορά

Μόνο ως ένδειξη ακραίας πρόκλησης και κοροϊδίας μπορεί να εκληφθεί το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την πορεία των τιμών στην αγορά, που τσουρουφλίζει καθημερινά τους εργαζόμενους - καταναλωτές. Γιατί, εκτός όλων των άλλων, δεν είναι μόνο η πολιτική της κυβέρνησης γενικά που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τα συνεχή κύματα των ανατιμήσεων που επιβάλλουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε όλο το φάσμα των ειδών πλατιάς κατανάλωσης. Είναι μαζί και παράλληλα και οι μεγάλες ανατιμήσεις που οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποφασίζουν και επιβάλλουν στα διάφορα τιμολόγια των επιχειρήσεων που παρέχουν υπηρεσίες στον τομέα της ενέργειας, της ύδρευσης, των τηλεπικοινωνιών κ.ο.κ. Ανατιμήσεις, βέβαια, που κι αυτές εντάσσονται στα πλαίσια της πολιτικής ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, μια και λόγος γίνεται για τις γνωστές ΔΕΚΟ. Τις επιχειρήσεις που εδώ και λίγα χρόνια έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο και οι οποίες είναι απαραίτητο να έχουν υψηλή κερδοφορία, προκειμένου οι μετοχές τους να είναι ελκυστικές για τα «κοράκια» των χρηματαγορών.

Από μία πρόχειρη συγκέντρωση στοιχείων που αφορούν τις άμεσα εξαρτώμενες από την κυβέρνηση ανατιμήσεις, μόνο κατά τους μήνες του 2002, διαπιστώνουμε ότι:

Από το Φλεβάρη ίσχυσαν νέα τιμολόγια για τις υπηρεσίες του ΟΤΕ. Οι αυξήσεις προέβλεπαν αύξηση 21,45% στο πάγιο μηνιαίο τέλος, δηλαδή από τις 2.800 δρχ. αυξήθηκε στις 3.400! Με τις φετινές αλλαγές στις τιμές, κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησαν σε μια νέα αλχημεία. Μείωσαν, για τις βραδινές κλήσεις, το χρόνο υπολογισμού της μονάδας από τα δύο λεπτά στο ένα και ανακοίνωσαν... μείωση της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανά λεπτό. Το τιμολόγιο έγινε από 10,5 δρχ. το δίλεπτο 8,9 δρχ. το λεπτό, δηλαδή η τιμή της δίλεπτης συνδιάλεξης αυξήθηκε κατά 69,5%!. Είναι φυσικό ότι αυτή η απόφαση επιβαρύνει αποκλειστικά τα λαϊκά νοικοκυριά, μια και το βράδυ οι επιχειρήσεις είναι κλειστές...


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο ΟΤΕ το 2000 παρουσίασε ετήσια κέρδη εκμετάλλευσης 742 εκατ. ευρώ και το 2001 το σχετικό ποσό έφτασε τα 836 εκατ. ευρώ (αύξηση κερδών 12,6%). Δηλαδή τις δύο αυτές χρονιές ο ΟΤΕ κέρδισε τουλάχιστον περί τα 540 δισεκατομμύρια δραχμές και η κερδοφορία συνεχίζεται...

Στα μουλωχτά, κατά την πάγια τακτική της, έκανε τις φετινές ανατιμήσεις η διοίκηση της ΔΕΗ. Η απόφαση για τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος επιβλήθηκε μια μέρα μετά την κυβερνητική ανακοίνωση για την παραχώρηση νέου πακέτου μετοχών της εταιρίας σε ιδιώτες το Σεπτέμβρη. Σύμφωνα, λέει, με απόφαση της κυβέρνησης, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης θα είναι στα πλαίσια του πληθωρισμού. Αυξήθηκαν, λοιπόν, από τον προηγούμενο μήνα όλα τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 3,9% (κατά 0,5% πάνω από τα μέσα επίπεδα του ΔΤΚ), αλλά εκείνο που αποφεύγουν να πουν επιμελώς οι κυβερνώντες είναι ότι μαζί με τις περσινές αυξήσεις τιμολογίων το ρεύμα για τους καταναλωτές είναι φέτος ακριβότερο τουλάχιστον κατά 9% σε σχέση με το 2000.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η νέα αυτή αύξηση αποσκοπεί να τονώσει ακόμα παραπέρα την τεράστια κερδοφορία της Επιχείρησης, η οποία μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο φέτος άγγιξε τα 38 δισεκατομμύρια δραχμές, αυξημένα κατά 106,2% σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα!

«Τσουχτερές» ήταν και οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ. Ισχυσαν από την 1η του Απρίλη και αφορούσαν το σύνολο των τιμολογίων νερού και των διαφόρων τελών που πληρώνουμε μαζί με τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Οι ανατιμήσεις για το νερό ήταν της τάξης του 4,9%. Ακόμα πιο υψηλές ήταν οι αυξήσεις τιμών για τα τέλη αποχέτευσης που αυξήθηκαν κατά 9%! Η αύξηση του Απρίλη γίνεται ακόμη πιο «τσουχτερή» και φτάνει στο 20% στην τιμή του νερού, με το οποίο η ΕΥΔΑΠ ενισχύει αρκετά τοπικά δίκτυα ύδρευσης Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής - μια αύξηση που στη συνέχεια οι δήμοι αυτοί θα υποχρεωθούν να μετακυλίσουν στους δημότες. Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι οι αυξημένες αυτές τιμές θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2002, αφού στη συνέχεια θα επιβληθεί και νέα αύξηση του τιμολογίου, τουλάχιστον ίση με τον πληθωρισμό, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους ιδιώτες «επενδυτές»...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα ετήσια κέρδη εκμετάλλευσης της ΕΥΔΑΠ ήταν 169 εκατομμύρια ευρώ το 2000 και 184 εκατομμύρια ευρώ το 2001, δηλαδή αυξήθηκαν περίπου 9%!

Οι ανατιμήσεις βέβαια των τιμολογίων που εξαρτώνται από κυβερνητικές αποφάσεις δεν περιορίζονται μόνο στο φως το νερό και το τηλέφωνο. Από την 1η του Γενάρη μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί ακόμα ανατιμήσεις:

  • Στα τέλη των ΕΛΤΑ για αποστολές επιστολών, μέχρι και 12%, με δικαιολογία τις στρογγυλοποιήσεις λόγω εισαγωγής του ευρώ.
  • Στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ κατά 50%.
  • Στα διόδια της Αττικής Οδού, από την 1η του Ιούλη, κατά 20%.

Τέλος, από φέτος αυξημένα θα είναι και τα τέλη κυκλοφορίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα, που ακριβαίνουν κατά 10%.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ