Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η εγκύκλιος για τα «παιγνίδια»

Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φορείς για τις διατάξεις του νόμου περί απαγόρευσης τυχερών παιγνιδιών. Στην απόφαση αυτή είχε οδηγηθεί η κυβέρνηση, μετά το σάλο που ξέσπασε στην κοινή γνώμη, ύστερα από αποκαλύψεις ότι κυβερνητικά στελέχη είχαν σχέσεις με ιδιοκτήτες μαγαζιών με τυχερά παιγνίδια. Από την απαγόρευση εξαιρούνται η λειτουργία των Ιντερνετ-καφέ (μόνο για χρήση υπηρεσιών διαδικτύου) και τα ψυχαγωγικά τεχνικά παιγνίδια με παιγνιόχαρτα (κολτσίνα, δηλωτή, πρέφα κλπ.).

Στην εγκύκλιο τα διάφορα παιγνίδια διακρίνονται σε μηχανικά, ηλεκτρικά, ηλεκτρομηχανικά και ηλεκτρονικά παιγνίδια, καθώς και ψυχαγωγικά τεχνικά παιγνίδια. Στο άρθρο 2 αναφέρεται ότι απαγορεύεται η διεξαγωγή ή εγκατάσταση οποιουδήποτε παιγνιδιού σε δημόσια γενικά κέντρα όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα καφενεία, οι αίθουσες αναγνωρισμένων σωματείων κλπ. Στις απαγορεύσεις περιλαμβάνεται και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στους χώρους αυτούς. Επιτρέπεται μόνον η χρήση ψυχαγωγικών μηχανικών τεχνικών παιγνιδιών (σύμφωνα με τον ορισμό του νόμου, μηχανικό παιγνίδι θεωρείται εκείνο για τη λειτουργία του οποίου είναι αναγκαία και η μυική δύναμη του παίκτη). Απαγορεύεται όμως η διενέργεια στοιχήματος μεταξύ οποιωνδήποτε προσώπων, ή ακόμα και η απόδοση οποιασδήποτε οικονομικής ωφέλειας του παίκτη.

Εκτός της απαγόρευσης τίθενται τα καταστήματα στα οποία λειτουργούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προσφέρουν υπηρεσίες διαδικτύου. Πρόκειται για τα λεγόμενα Ιντερνετ-καφέ. Απαγορεύεται όμως η διενέργεια οποιουδήποτε παιγνιδιού με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στις κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται στις περιπτώσεις παράνομης λειτουργίας απαγορευμένων παιγνιδιών, εκτός από τις ποινικές, προβλέπεται και η επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ (34 εκατ. δρχ.) για κάθε μηχάνημα παιγνιδιού που κατάσχεται, ενώ αφαιρείται οριστικά και η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης.

Τα παιγνίδια με χαρτιά επιτρέπονται, ενώ αναφέρεται πως, όταν διενεργούνται σε ειδικά διασκευασμένα τραπέζια, απαιτείται άδεια λειτουργίας και η καταβολή ετήσιου τέλους. Η άδεια χορηγείται από το δήμο στην έδρα του οποίου λειτουργούν τα συγκεκριμένα καταστήματα. Το «τέλος διενέργειας ψυχαγωγικών παιγνιδιών» επιμερίζεται σε ποσοστό 90% υπέρ του δημοσίου και σε ποσοστό 10% υπέρ του δήμου που εκδίδει την άδεια λειτουργίας. Το ύψος του τέλους που θα ισχύει από 1/1/2003 ορίζεται σε 30 ευρώ για κάθε διαμορφωμένο τραπέζι σε δήμους με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους μέχρι και 1.000 ευρώ ανά τραπέζι για τις χαρτοπαικτικές λέσχες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ