Κυριακή 4 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Γιορτές» Πολιτισμού στη Λευκάδα

Γ. Κότσιρας - Δ. Μπάσης
Γ. Κότσιρας - Δ. Μπάσης
Οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» ανθίζουν και το φετινό καλοκαίρι στη Λευκάδα. Πολιτιστικός θεσμός, που χαρακτηρίζεται από τον πλούτο και τη διαφορετικότητα, οι «Γιορτές» συμπληρώνουν 47 ολόκληρα χρόνια προσφοράς μέσα από εκδηλώσεις λογοτεχνικές, θεατρικές, μουσικές, χορευτικές, εικαστικές κ.ά. Ξεχωριστή πινελιά του πολιτιστικού καλοκαιριού στο νησί του Ιονίου είναι το «Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας», που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-25 Αυγούστου και που επί τέσσερις δεκαετίες προσφέρει μαγευτικά «ταξίδια» και στέλνει το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών του κόσμου. Με επιτυχία εξάλλου πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου το «Γ΄ Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών (Τύμπανα του Ιονίου)».

Οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης», που ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού, συνεχίζονται σήμερα με τις «Συναντήσεις Φιλαρμονικών» στο κηποθέατρο «Αγγελος Σικελιανός», ενώ θ' ακολουθήσει η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με τον «Εμπορο της Βενετίας» του Σαίξπηρ (6/8). Στο τριήμερο 9-11/8 θα πραγματοποιηθεί το τρίπτυχο - αφιέρωμα στην ποιήτρια Κική Δημουλά, τον γλύπτη Θόδωρο και τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό, με στόχο οι τρεις σημαντικοί δημιουργοί να επικοινωνήσουν με το κοινό του νησιού μέσα από το έργο, τις σκέψεις, τις εμπειρίες τους. Την Κ. Δημουλά θα προλογίσει η Τασούλα Καραγεωργίου, ενώ η ποιήτρια θα διαβάσει έργα της και θα συζητήσει με το κοινό (9/8). Στις 10/8 ο Τ. Πατρίκιος συζητά με τον Θόδωρο, ενώ θ' ακολουθήσει συζήτηση του γλύπτη με το κοινό. Τον Θ. Βαλτινό θα παρουσιάσει ο Δημ. Δασκαλόπουλος, ενώ ο συγγραφέας στη συνέχεια θα διαβάσει κείμενά του και θα μιλήσει με το κοινό για το έργο του (11/8). Ακολουθούν: η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με τη «Λυσιστράτη» του Ευριπίδη (9/8), η συναυλία λατινοαμερικάνικης μουσικής με την ορχήστρα «Aroma Caribe», η έκθεση φωτογραφίας «Λεκάδιον Φως» της Θεοδώρας Γεωργάκη (12/8), η συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων «Νήρικος» (13/8), η παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με τον «Ματωμένο Γάμο» του Λόρκα (14/8), η συναυλία των Γιάννη Κότσιρα - Δημήτρη Μπάση (16/8), η βραδιά βαρκαρόλας με τη Νέα Χορωδία Λευκάδας (17/8). Ανάμεσα στις εικαστικές εκδηλώσεις, που συνεχίζονται, ξεχωριστή θέση κατέχει η ομαδική έκθεση «Σύγχρονη Παραστατική Ζωγραφική», με έργα των Δ. Ανδρεάδη, Χρ. Βέργη, Αλ. Βερούκα, Στ. Δασκαλάκη, Κλ. Δίγκα, Ειρ. Ηλιοπούλου, Χρ. Παλλαντζά, Γ. Ρόρρη, Ε. Σακαγιάν, Αν. - Μ. Τσάκαλη, Μ. Φιλοπούλου, Β. Χατζηλάκου (μέχρι 15/8). Εικαστικό «παρών» θα δώσουν και Λευκαδίτες ζωγράφοι με την ομαδική έκθεση που θα γίνει από 21-31/8.

Η ποιήτρια Κική Δημουλά
Η ποιήτρια Κική Δημουλά
Το «Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας», που φέτος είναι επετειακό καθώς συμπληρώνει 40 χρόνια διαρκούς παρουσίας, είναι ο αρχαιότερος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας στον τομέα των παραδοσιακών χορών και της μουσικής, ενώ θεωρείται από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις του είδους στην Ευρώπη. Στο πλαίσιό του η Λευκάδα θα υποδεχτεί χίλιους και πλέον χορευτές και μουσικούς από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η αυλαία του φεστιβάλ θ' ανοίξει στις 18/8 με εκδήλωση υποδοχής των συγκροτημάτων και στη συνέχεια παρέλαση των συμμετεχόντων και αντιπροσωπευτική παρουσίασή τους. Μέχρι τη λήξη του στις 25/8 θα προσφέρουν μαγευτικές βραδιές τα συγκροτήματα: «Suan Sunandha» (Ταϊλάνδη), «Trandafir» (Μολδαβία), «I Nicastrisi» (Ιταλία), «Rossianochka» (Ρωσία), «Jerusalem Ensemble» (Ισραήλ), «Amon» (Ρωσία), «Zangbetoh» (Τόγκο), «Kartal» (Τουρκία), «Spanac» (Γιουγκοσλαβία). «Mahlawule Na xingubu xa Moya» (Ν. Αφρική), «Orfeao do Porto» (Πορτογαλία), «Διόνυσος» (Κύπρος), «Sredets» (Βουλγαρία), «Azahar» (Ισπανία), «Merani» (Γεωργία). Από ελληνικής πλευράς θα πάρουν μέρος τα σχήματα: «Ορφέας» Λευκάδας, «Νέα Χορωδία» Λευκάδας, «Πήγασος» Λευκάδας, «Απόλλων» Καρυάς, «Αλέξανδρος» Νυδρίου, Πνευματικού Κέντρου Δήμου Σφακιωτών, «Αλμωπες» Αριδαίας, «Χορευτικός Ομιλος Θεσσαλονίκης», Λαογραφικός Σύλλογος Αιγινίου «Ανατολική Ρωμυλία», Ενωση Ποντίων Σουρμένων. Κατά την τελετή λήξης θα παρουσιαστεί ο «Χορός της Ειρήνης» από αντιπροσωπευτική ομάδα χορευτών από όλα τα συγκροτήματα. Εξάλλου, μεμονωμένες παραστάσεις των ξένων σχημάτων θα πραγματοποιηθούν από 19-22/8 στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου.

Στο πλαίσιο των «Γιορτών Λόγου και Τέχνης» εντάσσονται και οι βραδιές ελληνικής μουσικής και τραγουδιού, που πραγματοποιεί το συγκρότημα «Μινόρε» στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λευκάδας (Φρύνι, Καρυώτες, Νικιάνα, Αγιος Νικήτας, Καλαμίτσι, Τσουκαλάδες, Λυγιά).


«Ματωμένος γάμος» του Λόρκα από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου
«Ματωμένος γάμος» του Λόρκα από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ