Το μικρό αυτό τέχνασμα δεν είναι κάποιο θέμα δύσκολο που χρειάζεται βαθιά μελέτη, απλά παρουσιάζουμε αυτό το φινάλε, ώστε αν σας προκύψει παρόμοια θέση να θυμηθείτε να την αντιμετωπίσετε. Παράλληλα, κάνουμε και το «χατίρι» φίλων της στήλης, που έχουν ζητήσει κάτι πιο εύκολο και κατανοητό.
Η θέση στο διάγραμμα του κειμένου, κάλλιστα, μπορεί να προκύψει σε μια άλλη παρτίδα. Παρά το ότι, αρχικά, φαίνεται ότι ο μαύρος υπερτερεί κατά δύο πιόνια και μάλιστα το «α4» να είναι ελεύθερο, ο λευκός μπορεί να ανατρέψει αυτή την υπεροχή και να φθάσει πρώτος στη νίκη.
Για να γίνει η θυσία του πιονιού που προαναφέραμε και που θα ανοίξει το δρόμο της προαγωγής στο άλλο πιόνι, άλλη μια βασική προϋπόθεση που πρέπει να υπάρχει, είναι ο αντίπαλος βασιλιάς να είναι αρκετά μακριά από το δημιουργούμενο ελεύθερο πιόνι, ή να είναι «απασχολημένος» με την υποστήριξη δικών του πιονιών.
Οπως ήδη θα έχετε δει, 1. θ6 ηχθ6 2. ζ6 α3 3. ζ7 α2 4. ζ8=Β α1=Β 5. Βχδε+ Ργ8 6. Βδ7+ Ρβ8 7. Βδ8+ Ρα7 8. β6+ Ρα6 9. Βα8+ Ρχβ 10. BxB 1-0.