Κυριακή 20 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΓΥΝΑΙΚΑ
Μας ενδιαφέρουν...
  • Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πλησιάζει και όλοι οι γυναικείοι σύλλογοι βρίσκονται σε επιφυλακή: Μητρότητα, δημογραφικό, οργανωτικά και άλλα τρέχοντα προβλήματα απασχόλησαν την πρόσφατη περιφερειακή Πανθεσσαλική συνάντηση συλλόγων της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας που έγινε στην Καρδίτσα. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των ΔΣ των συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Βόλου, Τρικάλων, Σέκλιζας και Γραμματικού και παραβρέθηκε η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου.
  • Νέα επιστημονική έρευνα, αυτή τη φορά για την παιδεία, ξεκινά σ' όλη τη Θεσσαλία. Μετά τη συγκλονιστική έρευνα για τη γυναίκα της υπαίθρου και την έρευνα για την ανεργία των γυναικών στα αστικά κέντρα της Θεσσαλίας, η νέα έρευνα που αρχίζουν οι σύλλογοι της ΟΓΕ στην περιοχή ξεκινά με εμπεριστατωμένο ερωτηματολόγιο που θα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά που φοιτούν στη Β΄ Λυκείου. Βασικό ερώτημα θα είναι αν οι μαθητές θα πάνε στα ΤΕΕ ή στο ενιαίο Λύκειο. Η έρευνα θα είναι αποκαλυπτική για τις επιπτώσεις που έχει η αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
  • Η λιτότητα ξεσπίτωσε και το Σύλλογο Ελληνίδας Νοικοκυράς από τα γραφεία του, μετά από 23 χρόνια. Σε πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΝ ανακοινώθηκε η αναγκαστική - μεταστέγαση αλλά και το σταμάτημα έκδοσης του ενημερωτικού δελτίου του. Ενός τετρασέλιδου μικρού εντύπου, γραμμένου πάντα με πολύ κέφι, χιούμορ και μαχητικότητα από την πρόεδρο Γαλάτεια Σακά και τις συνεργάτιδές της, με δηκτικές παρατηρήσεις, εύστοχα σχόλια και νέα από τη δραστηριότητα των γυναικείων συλλόγων. Κρίμα... Η νέα διεύθυνση του ΣΕΝ είναι στην οδό Κοραή 3, πίσω από το ΚΑΤ, τηλ. 8010.596. Ο ΣΕΝ έδωσε για δεκαετίες τη μάχη για μια αυτόνομη ασφάλιση και προσωπική σύνταξη της νοικοκυράς, αλλά και πρόβαλε συστηματικά αιτήματα για να αναλάβει η πολιτεία τα καθήκοντά της απέναντι στη μητρότητα, τα παιδιά, τους απόμαχους της ζωής... ώστε να μην υποκαθιστά η νοικοκυρά το ρόλο τους κράτους...
  • Ελληνικός και τουρκικός λαός υπήρξαν θύματα της απληστίας των ηγεμόνων τους αλλά και των ισχυρών της γης. Και οι δυο λαοί επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά. Αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου «Ματωμένα χώματα» που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες - και στα τουρκικά. Πρόσφατα, μεταφράστηκε και στα ολλανδικά, από την Ανδριέττα Στάθη - Σχορέλ με τον τίτλο «Ρέκβιεμ για τη Μ. Ασία». Η μετάφραση αυτή, που άρχισε πριν από χρόνια έχε, σήμερα, που ολοκληρώθηκε και εκδόθηκε, ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων είναι παραπληροφορημένοι ή ανενημέρωτοι για τις πραγματικές σχέσεις και την ιστορία Ελλήνων και Τούρκων.
  • Ποιες είναι οι αιτίες της ενδοοικογενειακής βίας, ιδιαίτερα ενάντια στις γυναίκες; Σε σχετική έρευνα του «ευρωβαρόμετρου» οι Ευρωπαίοι, άντρες και γυναίκες, απέδωσαν τη βία μέσα στην οικογένεια στις ακόλουθες αιτίες: Αλκοολισμός 96,2%, Τοξικομανία 93,7%, ανεργία 78,5% φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός 74,6%, υπήρξε ο ίδιος ο δράστης θύμα οικογενειακής βίας 73,2%, γενετική προδιάθεση για άσκηση βίας 64,2%, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες από τους άντρες 63,9%, ο τρόπος που κατανέμονται οι εξουσίες ανάμεσα στα δυο φύλα 59%, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο 57,1%, ΜΜΕ 48,6%, θρησκευτικές πεποιθήσεις 47%, προκλητική συμπεριφορά των γυναικών 46,1%.

Επιμέλεια:
Αλίκη ΞΕΝΟΥ- ΒΕΝΑΡΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο από την ΟΓΕ(2022-11-24 00:00:00.0)
Σήμερα η σύσκεψη στην Αθήνα για την 8η Μάρτη(2022-02-23 00:00:00.0)
Σχέδιο δράσης με στόχο το ανέβασμα των αγωνιστικών διαθέσεων των γυναικών(2015-04-26 00:00:00.0)
Κανένας συμβιβασμός με τη βία στις γυναίκες(2014-11-25 00:00:00.0)
Δεκαπέντε γυναικείες οργανώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση(2002-04-24 00:00:00.0)
Φαεινές ιδέες(1995-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ