Πολλές φορές μπορεί να παρασυρθούμε και από τη θέση που έχει εμφανιστεί στη σκακιέρα και από βιασύνη να μην κάνουμε τη σωστή εκτίμηση της θέσης. Αλλες φορές μπορεί να παρασυρθούμε από μια οφθαλμαπάτη ή από τη διαφορετική αξία των κομματιών και να διαλέξουμε το μεγαλύτερο σε αξία κομμάτι του αντιπάλου, με αποτέλεσμα αυτή η επιλογή να οδηγήσει εμάς σε ήττα.
Βασική προϋπόθεση για να μη συμβεί αυτός ο λανθασμένος και χωρίς επιστροφή δρόμος, είναι το ότι σε καμιά περίπτωση - μετά την επιλογή μας - ο αντίπαλος δεν πρέπει να έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει αντεπίθεση.
Πολλοί παίκτες αδιαφορώντας και μη λαμβάνοντας υπόψη αυτό το αξίωμα, «αρπάζουν» αμέσως το κομμάτι με τη μεγαλύτερη αξία, αφήνοντας το άλλο, που αποτελεί λόγω θέσης την πραγματική απειλή!
Στο διάγραμμα του κειμένου βλέπουμε μια ενδιαφέρουσα περίπτωση λανθασμένης επιλογής. Ο παίκτης με τα λευκά παρασύρεται από το μεγάλο κομμάτι στο «ζ7», νομίζοντας παράλληλα ότι θα συνεργαστεί και με τον αξιωματικό του στο «η7». Αν όμως έπαιρναν 1. ΡχΑη2 κέρδιζαν. Ομως, έπαιξαν 1. ΒχΠ Βθ1+ 2. Ρη3 Βχθ3+ 3. Ρζ4 Βζ3+ και η λευκή βασίλισσα χάνεται και φυσικά και η παρτίδα...