Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Διαμαρτυρία για την άδικη (κατα)δίκη των πέντε Κουβανών στις ΗΠΑ

Δευτέρα 15 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα

ΑΘΗΝΑ.--

Γραπτή δήλωση διαμαρτυρίας για την άδικη δίκη και καταδίκη πέντε Κουβανών πολιτικών κρατούμενων από δικαστήριο του Μαϊάμι δύο φορές σε ισόβια δεσμά, θα επιδώσουν στην πρεσβεία των ΗΠΑ το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας (15 Ιούλη) εκπρόσωποι του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, της ΑΔΕΔΥ, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η αντιπροσωπεία όλων αυτών των φορέων, που απευθύνει σχετική ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους φίλους της Κούβας, θα συναντηθεί στις 19.00 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας στο πεζοδρόμιο του Μεγάρου Μουσικής για να μεταβεί ακολούθως στην πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου και θα επιδώσει τη δήλωση διαμαρτυρίας.

«Διαμαρτυρόμαστε για την άδικη δίκη και καταδίκη των πέντε Κουβανών πατριωτών», γράφει η κοινή δήλωση διαμαρτυρίας που εξέδωσαν χτες οι παραπάνω φορείς, όπου επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη ετυμηγορία του δικαστηρίου καταστρατηγεί επί της ουσίας και τη θεμελιώδη αρχή του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που αναφέρεται στο δικαίωμα κάθε πολίτη να προστατεύει και να υπερασπίζει την ανεξαρτησία, την εδαφική κυριαρχία και την ελευθερία της χώρας του. Το «έγκλημα» που έκαναν οι πέντε καταδικασθέντες Κουβανοί πολίτες ήταν να αναζητήσουν πληροφορίες μέσα στους κόλπους εγκληματικών αντικουβανικών ομάδων, που δρουν στο έδαφος της πολιτείας της Φλώριδας, και οι οποίες ομάδες επεξεργάζονται σχέδια δολιοφθορών κατά της Κούβας!

Η δήλωση διαμαρτυρίας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, της ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ, του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και της ΟΓΕ αναφέρει επί λέξει τα ακόλουθα:

«1. Εμείς που υπογράφουμε αυτό το Κείμενο, ως εκπρόσωποι της Ανωτάτης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), διαμαρτυρόμαστε για την άδικη δίκη και καταδίκη των πέντε Κουβανών πατριωτών.

2. Πιστεύουμε ότι κάθε πολίτης έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του και την ελευθερία του.

3. Αυτό το δικαίωμα αποτελεί θεμελιώδη Αρχή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Δημόσιου Διεθνούς Δικαίου.

4. Οι πέντε Κουβανοί πολίτες Ρενέ Γκονσάλες Σεβερέρτ, Ραμόν Λαμπανίνο Σαρασάρ, Φερνάντο Γκονσάλες Γιορτ, Αντόνιο Γκερέρο Ροδρίγες και Χεράρδο Ερνάντες Νορντέλο, βρέθηκαν στο Μαϊάμι της Φλώριδας των ΗΠΑ με το μόνο αποκλειστικό σκοπό της αναζήτησης πληροφοριών μέσα στις ίδιες εγκληματικές αντικουβανικές ομάδες για τις σχεδιαζόμενες από αυτές δολιοφθορές και εγκλήματα εναντίον της πατρίδας τους. Κάνοντας χρήση αυτού του δικαιώματος ενημέρωσαν την κυβέρνησή τους. Αντί όμως να συλληφθούν αυτοί που σχεδίαζαν τις δολιοφθορές και εγκλήματα συνελήφθησαν, χωρίς να έχουν διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη εναντίον των ΗΠΑ, οι πέντε Κουβανοί Πατριώτες, οι οποίοι με χαλκευμένες και ψεύτικες κατηγορίες καταδικάστηκαν από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στο Μαϊάμι των ΗΠΑ σε ποινές έως και δύο φορές σε ισόβια κάθειρξη τις οποίες και εκτίουν σε φυλακές «υψίστης ασφαλείας».

5. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τους πέντε πολιτικούς κρατούμενους και επειδή αυτοί καταδικάστηκαν για πράξεις που δεν εκτέλεσαν, δηλώνουμε ότι επιβάλλεται η άμεση απελευθέρωσή τους και η ασφαλής επιστροφή στην πατρίδα τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ