Σάββατο 6 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων

Μια δύσκολη χρονιά ολοκληρώθηκε. Παιδιά κουράγιο και αγώνα μαζί με το λαό για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει

Eurokinissi

Μια δύσκολη χρονιά ολοκληρώθηκε. Παιδιά κουράγιο και αγώνα μαζί με το λαό για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει
Την ερχόμενη βδομάδα πέφτει και τυπικά η αυλαία του εξεταστικού μαραθωνίου στα Λύκεια, που ολοκληρώνεται με τις επαναληπτικές εξετάσεις για όσους απουσίαζαν από τις εξετάσεις του Ιούνη και την έκδοση των αποτελεσμάτων για τα ειδικά μαθήματα, αφήνοντας για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες παιδιά εκτός λυκείου.

Η όλη δημοσιότητα που δίνεται στην αυξομείωση των βάσεων δεν μπορεί να επισκιάσει το γεγονός ότι για μια ακόμα χρονιά 8.000 μαθητές της Β' και της Γ' τάξης δεν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα εξεταστικά κέντρα παρότι παρακολούθησαν μαθήματα. Μάλιστα, η όλη φιλολογία για το πού θα κυμανθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής λειτουργεί αποπροσανατολιστικά προς τους υποψηφίους, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους με βάση τις δικές τους προτιμήσεις και μόνο. Αλλωστε, ασφαλείς εκτιμήσεις για τις βάσεις δεν μπορούν να γίνουν πριν οι υποψήφιοι συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 4.736 στη Γ' Λυκείου και 3.264 στη Β' Λυκείου από τους αναμενόμενους προς εξέταση δεν άντεξαν. Είτε λόγω ελλιπούς φοίτησης, είτε θεώρησαν ότι δε θα αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις είτε βγήκαν στην αγορά εργασίας, κάτι που το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει ως φυσιολογικό, τη στιγμή που αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Και όπως έχει δείξει η εμπειρία από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μέχρι σήμερα, πρόκειται για παιδιά κυρίως λαϊκών στρωμάτων που οι γονείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια, αλλά και που δε «χωρούν» στο ταξικό «ενιαίο» λύκειο. Στον αριθμό αυτό αναμένεται να προστεθούν και οι μαθητές εκείνοι που δεν προάγονται καθώς φέτος παρατηρήθηκε μεγάλο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση, νούμερα που αποτυπώνουν την ίδια την αποτυχία του συστήματος που αποστερεί από το λύκειο κάθε μορφωτικό ρόλο και κάνει όλη τη λειτουργία του να στρέφεται γύρω από τις εξετάσεις. Και τα ποσοστά της «αποτυχίας» μετριάζονται από την επαναφορά κάτω από την πίεση της ελληνικής κοινωνίας του θεσμού των μετεξεταστέων. Πρόκειται για τη σκληρή πραγματικότητα της «μεταρρύθμισης» που συνεχώς θυμίζει την ανάγκη κατάργησής της.

Την ερχόμενη βδομάδα, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στατιστικά στοιχεία με βάση το βαθμό πρόσβασης της Γ' Λυκείου. Μετά τις 10 Ιούλη θα αρχίσουν να διανέμονται στους υποψήφιους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι βεβαιώσεις πρόσβασης, στις οποίες αναγράφεται ο προφορικός και γραπτός βαθμός κάθε μαθήματος, ο βαθμός πρόσβασης για κάθε μάθημα της Γ' τάξης, ο βαθμός πρόσβασης των δύο τελευταίων τάξεων και ο γενικός βαθμός πρόσβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ