Ο Βάλτερ Μπάιερ, ΓΓ του ΚΚ Αυστρίας και ο Πέτερ Κράισκι μιλούν για την κατάσταση στη χώρα τους
Δύο υπεύθυνοι Αυστριακοί πολιτικοί, ο Πέτερ Κράισκι, γιος του παλιού σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, και ο Βάλτερ Μπάιερ, Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, εξέθεσαν την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες τη γνώμη τους για την κατάσταση στη χώρα τους. Ηταν προσκαλεσμένοι της «Ομάδας Ενωμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά/Πράσινοι του Βορρά», μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, που επιθυμούσαν να ακούσουν από πρώτο χέρι μιαν υπεύθυνη άποψη.
Ο σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Κράισκι αναμειγνύεται ενεργά στο αυστριακό συνδικαλιστικό κίνημα. Κατά τη γνώμη του, ο Χάιντερ δεν είναι Χίτλερ, αλλά ένα φαινόμενο της «μεταφορντικής οικονομίας», που ασκεί στην Ευρωπαϊκή Δεξιά «αρνητική πρωτοποριακή επίδραση». Ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς, είπε ο Κράισκι, χρησιμοποιεί δημαγωγικά πολλά από τα «ιστορικά πρότυπα» και απευθύνεται όχι σε ένα σταθερό ακροατήριο, αλλά σε ακροατές με εναλλασσόμενους στόχους, πράγμα που κάνει δύσκολη, αλλά αναγκαία την αντιπαράθεση μαζί του. Για την πολιτική των προηγούμενων κυβερνητικών συνασπισμών από σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκο-καθολικούς είπε ότι μεταπολεμικά δεν πραγματοποίησαν την απαραίτητη επεξεργασία του ιστορικού ρόλου (στον πόλεμο) της χώρας, ότι από συντηρητισμό έκλεισαν τα μάτια στα ιστορικά ρεύματα της οικολογίας, του φεμινισμού, ότι αγνόησαν τη δυναμική της κοινωνικής πίεσης - και έτσι εισπράξανε την καταψήφιση από τους εκλογείς. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι η «ριζική παρακολούθηση της Αυστρίας» και μια ορισμένη πολιτική απόσταση από τη νέα κυβέρνηση, αλλά η πολιτιστική - πνευματική απομόνωση της χώρας θα ρίξει και άλλο νερό στο μύλο του Χάιντερ.
Ο ΓΓ του ΚΚ Αυστρίας υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση, παρόμοια με την κρίση σε άλλες χώρες της Ευρώπης και ότι γι' αυτό ο Χάιντερ είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Τα αίτια της αυστριακής κρίσης βρίσκονται κατά τον Μπάιερ στην υιοθέτηση από την αυστριακή πολιτική των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, όπως υποχώρηση του κράτους (από τον κοινωνικό ρόλο), το άνοιγμα ελεύθερου δρόμου στους λεγόμενους άξιους κ.λπ. και η δημιουργία φόβου και αβεβαιότητας στις λαϊκές μάζες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Χάιντερ πήρε τις περισσότερες ψήφους στα εκλογικά τμήματα των εργατών και των εξαρτώμενων απασχολούμενων. Δεν έγινε καμιά «αλλαγή εξουσίας», δήλωσε ο Μπάιερ, αλλά μια «ανταρσία στη βάση της κυριαρχούσας ιδιοκτησίας και των εικόνων που έχουν δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη» και απόδειξη γι' αυτό είναι ότι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης διαφέρει λίγο από το πρόγραμμα που παρ' ολίγο να είχαν συμφωνήσει οι σοσιαλδημοκράτες με τους λαϊκο-καθολικούς.
Το ΚΚ Αυστρίας, δήλωσε ο Μπάιερ, έχει εκφράσει σκεπτικισμό για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, αλλά δεν επιθυμεί συζήτηση για τον αποκλεισμό της απ' αυτή, «γιατί τότε η χώρα θα βυθιζόταν στη θάλασσα του εθνικισμού και σοβινισμού». Ο Μπάιερ κάλεσε τα συνδικάτα, που τηρούν ακόμη σιγή, να μετάσχουν και να διευρύνουν το μέτωπο αντίστασης κατά της καστανόμαυρης κυβέρνησης.
Η πρόταση του Μπάιερ να συγκροτηθεί διεθνής διάσκεψη αριστερών κομμάτων και κινημάτων στη Βιέννη, με θέματα τα δημοκρατικά ελλείμματα στις ευρωπαϊκές χώρες, την ποινικοποίηση των ξένων που ζητούν άσυλο, το ρατσισμό και την εχθρότητα κατά των αλλοδαπών, έγινε θετικά δεκτή από την «Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Πράσινοι του Βορρά».