Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΥΝΣΗ ΔΟΥΝΑΒΗ -ΤΙΣΑ
Αποτιμώντας τις βαριές συνέπειες

Ούγγροι μιας παραποτάμιας περιοχής του Τίσα διαμαρτύρονται για την ολοκληρωτική καταστροφή του ποταμού

Associated Press

Ούγγροι μιας παραποτάμιας περιοχής του Τίσα διαμαρτύρονται για την ολοκληρωτική καταστροφή του ποταμού
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Μετά από πολλές παλινδρομήσεις, διαψεύσεις για την έκταση της μόλυνσης, αλλά και τόνους νεκρών ψαριών στους ποταμούς Τίσα και Δούναβη, για πρώτη φορά χτες η Ρουμανία αναγνώρισε την έκταση της μόλυνσης. Ομως παρ' όλα αυτά, Ρουμάνοι αξιωματούχοι εμμένουν ότι η έκταση της μόλυνσης και οι επιπτώσεις της διογκώνονται σημαντικά από τους επίσης «ατυχείς γείτονές τους».

Συγκεκριμένα, ο Πέτρε Μαρινέσκου, επικεφαλής της Κρατικής Εταιρείας Υδάτων της Ρουμανίας, αμφισβήτησε τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος της Ουγγαρίας ότι οι τόνοι νεκρών ψαριών οφείλονται στη δηλητηρίαση από το κυάνιο που διέρρευσε, αλλά αντιθέτως ισχυρίστηκε ότι τα ψάρια πέθαναν από τα υποκατάστατα που χρησιμοποιήθηκαν για την εξουδετέρωση του κυανίου! Ελάχιστα βέβαια διαφοροποιεί την οικολογική καταστροφή και την εικόνα της νεκρής φύσης αυτή η διευκρίνιση, αν τελικά ισχύει...

Οι δηλώσεις του Μαρινέσκου δεν καθησυχάζουν ούτε τους κατοίκους της Μπάγια - Μάρε, στη Βόρεια Ρουμανία - όπου βρίσκεται και το χρυσωρυχείο που εξαιτίας του διέρρευσε το κυάνιο - αν και εμφανίζονται συνηθισμένοι ήδη σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή τους. Ωστόσο δεν πιστεύουν τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των αρχών και φοβούνται το χειρότερο, έπειτα από τη διαρροή μεγάλης ποσότητας κυανίου στον ποταμό Σάσαρ που διασχίζει την πόλη. Οι κάτοικοι κατηγορούν την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ότι αποκρύπτουν τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής και δηλώνουν ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δεν έχουν ελέγξει όλες τις πηγές του νερού.

Παράλληλα, ο Ούγγρος υπουργός Περιβάλλοντος Παλ Πέπο δήλωσε χτες στην πόλη Σόλνοκ ότι από τους πρώτους υπολογισμούς προκύπτει ότι τα νεκρά ψάρια στην Ουγγαρία ξεπερνούν τους εκατό τόνους και τόνισε ότι η μόλυνση από το κυάνιο είναι «το μεγαλύτερο ατύχημα στην ιστορία της Ουγγαρίας», ενώ πρόσθεσε ότι για να καθαρίσουν τα νερά των ποταμών, μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και δέκα χρόνια. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας εξέφρασε νωρίτερα ανησυχία ότι βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος και κάδμιο, ενδέχεται να διέρρευσαν στο νερό, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για την υγεία να είναι ενδεχομένως μεγαλύτεροι.

Στην άλλη πληγείσα χώρα, τη Γιουγκοσλαβία, οικολογικές οργανώσεις προειδοποίησαν για μακροχρόνιες δηλητηριάσεις από είδη διατροφής, όχι μόνο από το κυάνιο, αλλά και από τις επικίνδυνες συγκεντρώσεις μολύβδου και άλλων τοξικών μετάλλων που έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει το θάνατο σε τεράστιο αριθμό ψαριών στους υδάτινους δρόμους που διαρρέουν αυτές τις χώρες. Γιουγκοσλάβος οικολόγος ισχυρίστηκε ότι περίπου 400.000 πουλιά στον Δούναβη, στη Γιουγκοσλαβία, απειλούνται άμεσα, καθώς τρέφονται με μολυσμένα ψάρια, αλλά και άλλους μολυσμένους υδρόβιους οργανισμούς.

Τέλος, η Επίτροπος της ΕΕ για την Προστασία του Περιβάλλοντος, Μαργκότ Βάλστρομ, υπαινίχθηκε χτες ότι η εδρεύουσα στη Ρουμανία εταιρία από τις εγκαταστάσεις της οποίας διέρρευσε το κυάνιο ενδέχεται να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημιώσεις. Η Βάλστρομ, που επιθεώρησε περιοχές στον ποταμό Τίσα, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη ομοφωνία για την καταβολή αποζημιώσεων από αυτούς που προκάλεσαν τη μόλυνση», ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανάγκη να συγκροτηθεί μια διεθνής επιτροπή για να εκτιμήσει τις ζημιές και να περιορίσει τις συνέπειες από τη μόλυνση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ