Παρασκευή 3 Απρίλη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΦΛΟΓΕΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Ανεπίστρεπτη πορεία κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Νέοι κυνικοί λεονταρισμοί Τραμπ ότι θα γυρίσει το Ιράν «στη λίθινη εποχή»

Από το αμερικανοϊσραηλινό χτύπημα σε γέφυρα στο Ιράν στην Καράτζ
Από το αμερικανοϊσραηλινό χτύπημα σε γέφυρα στο Ιράν στην Καράτζ
Tην τροχιά παραπέρα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα προδιαγράφει και το νέο διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου. Η ανεπίστρεπτη αυτή πορεία είναι «φυσιολογική» εξέλιξη και «κανονικότητα» για το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που αναπαράγεται από τον πόλεμο και την καταστροφή, ενώ είναι δεδομένο ότι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός φουντώνει.

Αυτό αντανακλούν και οι αντιφατικές δηλώσεις και η διαρκής ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ στον Κόλπο, μελετώντας και σχέδια χερσαίας εισβολής, η επίσης μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα άλλων ΝΑΤΟικών «συμμάχων» που πιάνουν πόστα, τα συνεχιζόμενα ιρανικά αντίποινα στόχων των ΗΠΑ και «εταίρων» τους στις χώρες του Κόλπου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα ξημερώματα της Πέμπτης, φροντίζοντας να πετάξει το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους και Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ για το μέλλον της διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν τα χρειάζονται γιατί είναι πρώτες σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, παράγοντας «όσα παράγουν μαζί Ρωσία και Σαουδική Αραβία»...

Στο διάρκειας περίπου 20 λεπτών διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Τραμπ εξακόντισε νέες απειλές κατά του Ιράν λέγοντας πως θα το χτυπήσει τόσο σκληρά «τις επόμενες δυο με τρεις βδομάδες» που θα το επαναφέρει «στη Λίθινη Εποχή όπου ανήκει». Πανηγύρισε για τα «συντριπτικά» χτυπήματα και «νίκες» που υποτίθεται πως έχει εξασφαλίσει ο στρατός των ΗΠΑ κατά τον πρώτο μήνα των καταιγιστικών επιθέσεων, υποστηρίζοντας πως αυτές οι επιθέσεις κατέστρεψαν το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία του Ιράν και πως στη συνέχεια θα πάρουν σειρά ακόμη και οι σταθμοί Ενέργειας, λέγοντας πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χτυπηθούν ένας προς έναν ή και όλοι ταυτόχρονα...

Ισχυρίστηκε πως έκανε τον πόλεμο «για το καλό των συμμάχων των ΗΠΑ», εννοώντας το Ισραήλ και ευχαρίστησε το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, διαβεβαιώνοντας πως ο αμερικανικός στρατός δεν θα επιτρέψει να πληγούν ή να αποτύχουν.

Σε μία προσπάθεια να δείξει πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε στο Ιράν δεν θα είναι «αιώνιος», επέλεξε να κάνει μία αναφορά στη χρονική διάρκεια της συμμετοχής των ΗΠΑ σε διεθνείς και περιφερειακούς πολέμους. Προετοιμάζοντας εμμέσως το έδαφος για σύγκρουση διαρκείας, ανέφερε πως η συμμετοχή των ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 1 χρόνος, 7 μήνες, 5 μέρες. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 3 χρόνια, 8 μήνες, 25 μέρες. Στον Πόλεμο της Κορέας, οι ΗΠΑ πολέμησαν 3 χρόνια, 1 μήνα, 2 μέρες. Στον Πόλεμο του Βιετνάμ, 19 χρόνια, 5 μήνες, 29 μέρες και στο Ιράκ, 8 χρόνια, 8 μήνες, 28 μέρες. Απέφυγε (από αμέλεια ή σκόπιμα;) την αναφορά στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που κράτησε γεμάτα 20 χρόνια...

Με φόντο αυτές τις χρονικές διάρκειες, ο Τραμπ θύμισε στους Αμερικανούς πως ο πόλεμος βρίσκεται στις 34 μέρες και υποστήριξε πως οι αυξήσεις στα καύσιμα που βλέπουν οι Αμερικανοί είναι «προσωρινές», όπως και η πτώση των μετοχών στα χρηματιστήρια. Υποστήριξε επίσης πως οι Αμερικανοί πολίτες τάχα «αδημονούν» για τη μέρα που «θα ελευθερωθούν από τις ιρανικές επιθέσεις και τον πυρηνικό εκβιασμό», το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές. Πάντως, απέφυγε να κάνει αναφορά σε πιθανά σχέδια χερσαίας επέμβασης, ενώ κάλεσε συμμαχικές χώρες που εξαρτώνται από την εισαγωγή πετρελαίου και αερίου που περνά από τα Στενά του Ορμούζ «να αναλάβουν δράση» ώστε «να το αρπάξουν και να το φροντίσουν το πέρασμα... όπως έπρεπε να είχαν κάνει νωρίτερα». Στη συνέχεια δεν δίστασε να ισχυριστεί πως τα Στενά του Ορμούζ «στο τέλος του πολέμου θα ανοίξουν φυσικά», μολονότι ήδη οι ιρανικές αρχές έχουν προωθήσει νόμο για την αλλαγή καθεστώτος στην περιοχή και την επιβολή τελών διέλευσης και φόρων ή και εμπάργκο σε πλοία χωρών όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που επιτέθηκαν ή που επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

«Οι ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν πιο έτοιμες οικονομικά για να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή» ανέφερε ο Τραμπ, θυμίζοντας πως υπάρχουν δεσμεύσεις για επενδύσεις 18 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Χτες βράδυ, ο Τραμπ κοινοποίησε μέσω Truth Social βίντεο που δείχνει την καταστροφή «της μεγαλύτερης γέφυρας στο Ιράν» που συνδέει την πρωτεύουσα με την πόλη Καράτζ του δυτικού Ιράν, μετά από βομβαρδισμό, καλώντας την Τεχεράνη να συνάψει συμφωνία «προτού να είναι πολύ αργά».

Η απάντηση του Ιράν

Ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ του ιρανικού στρατού, Εμπραχίμ Ζολφακαρί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για «πιο συντριπτικές, ευρύτερες και καταστροφικές ενέργειες», λίγο μετά το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου. Πρόσθεσε επίσης ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την «παράδοση του εχθρού και την οριστική μετάνοια» και συνθηκολόγηση.

Παράλληλα, ο διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών, στρατηγός Σαγιέντ Ματζίντ Μουσαβί, δήλωσε: «Εσείς είστε αυτοί που οδηγείτε τους στρατιώτες σας κάτω από τις πέτρες των τάφων τους, όχι το Ιράν, ώστε να θέλετε να το επιστρέψετε στη Λίθινη Εποχή. Οι χολιγουντιανές αυταπάτες έχουν μολύνει τόσο πολύ τη σκέψη σας, που με μια ιστορία μόλις 250 ετών απειλείτε έναν πολιτισμό άνω των 6.000 ετών».

Και η επιστολή Πεζεσκιάν προς τον αμερικανικό λαό

Λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Προέδρου Τραμπ, ο Πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν ανάρτησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανοικτή επιστολή προς τον αμερικανικό λαό, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί του Λευκού Οίκου για «ιρανική απειλή» ήταν επινόηση του Ισραήλ και ότι οι ΗΠΑ σύρθηκε στον πόλεμο για τα ισραηλινά συμφέροντα.

Εξηγεί πως το Ιράν δεν ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά αποκρούει με αποφασιστικότητα και θάρρος όσους του επιτίθενται. Επισημαίνει πως οι Ιρανοί «δεν τρέφουν εχθρότητα προς άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των λαών της Αμερικής, της Ευρώπης ή γειτονικών χωρών».

Αναφέρει ότι η παρουσίαση του Ιράν ως «απειλή» δεν συνάδει ούτε με την ιστορική πραγματικότητα, ούτε με τις σημερινές εξελίξεις, αλλά συνιστούν προσπάθεια «να κατασκευαστεί ένας εχθρός προκειμένου να δικαιολογηθεί η πίεση, να διατηρηθεί η στρατιωτική κυριαρχία, να στηριχθεί η βιομηχανία όπλων και να ελεγχθούν οι στρατηγικές αγορές».

«Δεν ισχύει ότι η Αμερική ενεπλάκη σε αυτήν την επίθεση ως εντολοδόχος του Ισραήλ, ότι επηρεάστηκε και χειραγωγήθηκε από αυτό το καθεστώς; Δεν είναι αλήθεια ότι το Ισραήλ, κατασκευάζοντας τα περί ιρανικής απειλής, επιδιώκει να στρέψει τη διεθνή προσοχή μακριά από τα εγκλήματά του σε βάρος των Παλαιστινίων;», τονίζει προσθέτοντας: «Σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η πορεία στον δρόμο της αντιπαράθεσης είναι πιο δαπανηρή και μάταιη από ποτέ. Η επιλογή μεταξύ της αντιπαράθεσης και της συνεργασίας είναι πραγματική και συνακόλουθη. Το αποτέλεσμά της θα διαμορφώσει το μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Επιθέσεις και στο Ινστιτούτο Παστέρ

Στο φόντο διαγγελμάτων, προειδοποιήσεων και δηλώσεων, ΗΠΑ και Ισραήλ συνέχισαν το περασμένο 24ωρο τις επιθέσεις στο Ιράν, εξακολουθώντας να βάζουν στο στόχαστρο βιομηχανικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Μεταξύ άλλων βομβάρδισαν το Ινστιτούτο Παστέρ στην Τεχεράνη, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές.

«Η επίθεση στο Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν, έναν πυλώνα της παγκόσμιας Υγείας με ιστορία ενός αιώνα και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Παστέρ, συνιστά άμεση επίθεση στη διεθνή ασφάλεια της Υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χοσεΐν Κερμανπούρ σε ανάρτησή του στο «X».

Το ίδιο διάστημα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Αμυνας, Ταξίαρχος Ρεζά Ταλαεΐ, ανακοίνωσε πως το Ιράν θα συνεχίσει «να τιμωρεί τον Αμερικανο-Σιωνιστή εχθρό», ενώ εξαπολύει πόλεμο επίθεσης κατά της χώρας, εκτιμώντας πως οι εχθροί του Ιράν έχουν ήδη ηττηθεί «σε επτά μέτωπα».

«Ο εχθρός έχει ηττηθεί βαριά στην προσπάθεια ανατροπής του ισλαμικού κατεστημένου στο Ιράν, έχει εξασθενίσει τις ένοπλες δυνάμεις του, δημιουργώντας ρήγμα στο εσωτερικό του και προκαλώντας διαταράξεις στο θέμα των στρατηγικών Στενών του Ορμούζ», ανέφερε. Ο ίδιος παρατήρησε πως «με τις δολοφονίες καθενός διοικητή, αξιωματούχου και ατόμων ενίσχυσαν την ισχύ και τη μάχιμη δύναμη του ιρανικού έθνους κατά του εχθρού».

Νέες αντιδράσεις σε Μόσχα και Πεκίνο

Εκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή απηύθυνε ξανά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, στον απόηχο του διαγγέλματος Τραμπ. Κάλεσε επίσης τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποφύγουν έναν «πιο σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακή ασφάλεια».

Στη Μόσχα ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «ελπίζει σε ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή». Διαβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή». Ανακοινώθηκε επίσης η νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Αργότερα χτες βράδυ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σ. Λαβρόφ και Ιράν Α. Αραγτσί σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, για τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και για τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ και θα αντιμετωπιστούν άλλες επιπτώσεις «της απρόκλητης επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Στη Σεούλ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να ανοίξουν με τη βία τα Στενά του Ορμούζ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ