ΚΑΛΓΚΑΡΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας» επέμεινε ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολιάζοντας την ισραηλινή ανακατοχή της Δ. Οχθης. Επανέλαβε ότι «αυτό που χρειάζονται οι Παλαιστίνιοι είναι μια νέα εκλεγμένη ηγεσία και ένα σύνταγμα», συμπληρώνοντας απλώς ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη οφείλουν να εργαστούν για την ειρήνη».
Εντούτοις, πληθαίνουν οι αντιδράσεις με αφορμή την ομιλία του δύο 24ωρα νωρίτερα. Ο Μπους εμφανιζόταν αποφασισμένος να πιέσει τους ηγέτες της «G8» να υιοθετήσουν πλήρως το διάγγελμά του, συμπεριλαμβανομένης της περιθωριοποίησης Αραφάτ. Η προοπτική, όμως, έμοιαζε μάλλον δυσοίωνη, καθώς οι αντιρρήσεις στο συγκεκριμένο σημείο έχουν διατυπωθεί ξεκάθαρα. Οι «7» αναμένονταν να «καλωσορίσουν την ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ», αλλά να «πάρουν αποστάσεις από την περιθωριοποίηση Αραφάτ». Εκτός από τους γνωστούς «διαφωνούντες» (Ρωσία, Γαλλία), τη σαφή αντίθεσή τους εξέφρασαν τόσο οι Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία όσο και η Βρετανία.
Οι δηλώσεις Μπλερ ότι «μόνο οι Παλαιστίνιοι διαλέγουν τους ηγέτες τους και εφόσον επανεκλεγεί ο Αραφάτ, εμείς θα συνεργαστούμε μαζί του», προκάλεσε σειρά σχολίων περί «ρήγματος» στις στενές αμερικανο-βρετανικές σχέσεις. Το γραφείο του Μπλερ υποβάθμισε το γεγονός μιλώντας για «χρήση διαφορετικής γλώσσας».
Παρ' όλα αυτά, αναλυτές, αξιοποιώντας και τις ανάλογες δηλώσεις του ΥΠΕΞ Στρο, όπως και του προέδρου της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων, Ντόναλντ Αντερσον, που εκτίμησε ότι «ο Μπους εισήγαγε ένα πολύ επικίνδυνο δόγμα επιλέγοντας εν μέσω μιας σύρραξης να ζητά από τη μία πλευρά να αλλάξει ηγεσία», επιμένουν ότι υπάρχει «ρήγμα». Την εκτίμηση φαίνεται να επιβεβαιώνει η ανακοίνωση ότι οι Μπλερ - Μπους θα συναντηθούν ιδιαιτέρως, στο Κάλγκαρι, για το Μεσανατολικό.
«Στην παρούσα φάση ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας θα μπορούσε να αναδείξει εξτρεμιστές και επειδή θα είναι αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών, θα πρέπει να το δεχτούμε» προειδοποιούσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, που είναι προσκεκλημένος στο Κάλγκαρι. Ο Ανάν καλωσόρισε την αναγνώριση της αναγκαιότητας δύο κρατών, αλλά απέρριψε την οποιαδήποτε παρέμβαση για την παλαιστινιακή ηγεσία.
Σκεπτικισμό εκφράζει και η πλειοψηφία του αμερικανικού Τύπου. Η «Ουάσιγκτον Ποστ» μιλά και για τυπική εγκατάλειψη της ουδετερότητας με ένα σχέδιο «εξαιρετικά σκληρό για τους Παλαιστινίους, που υιοθετεί τις θέσεις Σαρόν». Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», φιλοξενώντας άρθρο του πρώην μεσολαβητή Ρος, αναρωτιέται «τι θα κάνει η αμερικανική ηγεσία όταν επανεκλεγεί ο Αραφάτ, πραξικόπημα;», ενώ η «Λος Αντζελες Τάιμς» τονίζει ότι «θα έπρεπε να είναι προσεκτικότερος, όταν αναφέρεται στους ηγέτες άλλων λαών».
Ενώ ο Πάουελ έσπευδε να κατευνάσει τα πνεύματα, δηλώνοντας ότι «εάν επανεκλεγεί ο Αραφάτ, θα το σεβαστούμε», γινόταν γνωστό ότι ο Αριέλ Σαρόν εξέφρασε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες του στον Μπους μέσω της Κοντολίζα Ράις.