Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή
Με νέες συνελεύσεις στις σχολές τους συνεχίζουν την οργάνωση και διεκδίκηση οι σπουδαστές στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, που την Παρασκευή 13 Φλεβάρη προχώρησαν σε μέρα πανελλαδικής δράσης με αιχμή τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αμοιβών τους. Οι διαμαρτυρίες εστίασαν στις πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών, στις ελλείψεις υλικών - αναλώσιμων - υποδομών, στις καθυστερήσεις από τον ΑΣΕΠ στις προσλήψεις στις σχολές και την αμοιβή στο 80% του κατώτατου μισθού (περίπου 588 - 590 ευρώ μηνιαίως για 5ήμερη εργασία), που όπως τονίζουν είναι απαράδεκτα χαμηλή και ανεπαρκής για επιβίωση.
Στην Αθήνα, αντιπροσωπεία σπουδαστών από ΕΠΑΣ του Νέου Ηρακλείου, του Καλαμακίου και των Αγίων Αναργύρων συναντήθηκε με την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της ΔΥΠΑ, η οποία δεσμεύτηκε για την καταβολή των δεδουλευμένων στις 16 Φλεβάρη. Οι σπουδαστές χαρακτηρίζουν τη νίκη αυτή «κατάκτηση του αγώνα» - όχι χάρισμα - και τονίζουν ότι ο πανελλαδικός συντονισμός, οι Γενικές Συνελεύσεις και η μαζική παρουσία στα γραφεία της ΔΥΠΑ ήταν τα «όπλα» που ανάγκασαν την υπηρεσία να ανταποκριθεί. Καταγγέλλουν παράλληλα την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας ότι παρέχουν φτηνό εργατικό δυναμικό στα αφεντικά, αδιαφορώντας για την επιβίωση των νέων.
Στο μεταξύ, να εξασφαλιστεί ότι η αμοιβή των σπουδαστών ΕΠΑΣ ΔΥΠΑ θα καταβάλλεται χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να αυξηθεί στο ύψος του κατώτατου μισθού ζήτησε το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, θέτοντας παράλληλα τα ζητήματα της αναβάθμισης των όρων σπουδών και της προοπτικής των αποφοίτων.
Ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης παρουσίασε την κατάσταση που ζουν οι νέοι και οι νέες που φοιτούν στις 52 διετείς σχολές. Επεσήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης για το ότι διατηρούνται κάτω από το όριο του κατώτατου μισθού οι αμοιβές των σπουδαστών, καθώς εργάζονται κανονικά και πολλές φορές αποτελούν το μοναδικό προσωπικό μιας επιχείρησης.
Ο υφυπουργός Εργασίας Κ. Καραγκούνης ενημέρωσε ότι η επιδότηση της μαθητείας για τους επιλέξιμους μαθητές γίνεται από ενωσιακούς πόρους και για τους μη επιλέξιμους από εθνικούς, και υπάρχει μια διαδικασία που δημιουργεί τις καθυστερήσεις. Η απάντηση που δόθηκε στο δίκαιο αίτημα για αύξηση της αμοιβής στο 100% του ημερομισθίου είναι ότι «η μαθητεία συνιστά δραστηριότητα μάθησης η οποία δεν υλοποιείται για παραγωγικούς σκοπούς στις επιχειρήσεις, αλλά για την τεχνική και επαγγελματική επιμόρφωση και εκπαίδευση των μαθητευομένων, και ως εκ τούτου δεν συνιστά σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αλλά ειδική μορφή μάθησης σε πραγματικές συνθήκες εργασίας»...
Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε καταρχάς ότι οι πληρωμές αυτές είναι δεδουλευμένα και ζήτησε να παρθούν μέτρα για να μην υπάρχουν ξανά καθυστερήσεις. «Πώς γίνεται να ζει ένας μαθητής με 590 ευρώ τον μήνα και χωρίς το δικαίωμα να κάνει ένα ακόμα μεροκάματο;», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αφού αναφέρθηκε στις ελλείψεις και στα προβλήματα στις υποδομές των σχολών, ο Χρ. Κατσώτης χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη απόδειξη της υποβάθμισης τη μετατροπή του πτυχίου από επίπεδο 4 σε επίπεδο 3, με αποτέλεσμα να υπάρχει στέρηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.