Τρίτη 17 Φλεβάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Οι εργαζόμενοι του προγράμματος «55 και άνω» της ΔΥΠΑ δεν είναι αναλώσιμοι

Σε ανακοίνωσή της για τη σύμπλευση των αστικών δυνάμεων στην ΚΕΔΕ σχετικά με την απαράδεκτη στάση απέναντι στους εργαζόμενους του προγράμματος «55 και άνω» της ΔΥΠΑ η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει:

«Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για την απασχόληση μακροχρόνιων ανέργων 55 ετών και άνω θεσπίστηκε προκειμένου να συμπληρώσουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή τους. Με το πρόγραμμα αυτό καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού στους δήμους όλης της χώρας κ.ά. δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα, καθώς είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 75% από την ΔΥΠΑ.

Με τη λήξη των 2 ετών απασχόλησης που προβλέπει το πρόγραμμα, και ενώ οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν αποκτήσει κρίσιμη εμπειρία, είναι άκρως απαραίτητοι στους δήμους και στην πλειοψηφία τους δεν υπάρχει άμεση δυνατότητα συνταξιοδότησης, απολύονται και ξαναμπαίνουν στο κυνήγι της εργασίας σε ακόμα μεγαλύτερη ηλικία και με λιγότερες πιθανότητες απασχόλησης. Συχνά αυτό τους ωθεί σε μια νομική διαδικασία με κόστος, αναζητώντας την προσωρινή παραμονή τους στην εργασία.

Το θέμα αυτό έθεσε ο δήμαρχος Πάτρας και εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ στη συνεδρίασή του στις 13 Φλεβάρη, ζητώντας να πάρει απόφαση η ΚΕΔΕ να ζητήσει την παράταση του προγράμματος μέχρι τη συνταξιοδότηση των "ωφελουμένων" του. Πρόταση που έχουν θέσει όλοι οι δήμαρχοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και όχι μόνο.

Η διοίκηση της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της και δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου, όχι μόνο απέρριψε την πρόταση αλλά επιχειρηματολόγησε αναλυτικά, λέγοντας ότι το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ είναι μια "βοήθεια" για τη συνταξιοδότηση και όχι η λύση (!), αναφέροντας προκλητικά ότι όποιος δήμος επιθυμεί να κρατήσει εργαζόμενους που έχουν κινηθεί δικαστικά ας το κάνει με βάση το ταμείο του.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κατά τα άλλα λαλίστατη παράταξη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθήνας Χ. Δούκα δεν τοποθετήθηκε (!).

Μέσα κι από αυτή τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, αναδεικνύεται ποιους πραγματικά ωφέλησαν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στους δήμους που εδώ και χρόνια προωθούνται. Πάνω στα τσακισμένα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χτίστηκαν συνθήκες εργασιακής ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας, ένα μωσαϊκό εργασιακών σχέσεων το οποίο αξιοποιείται και σε μια προσπάθεια υπονόμευσης της ενότητας των εργαζομένων στους δήμους.

Αναδεικνύεται πόσο προσχηματικές είναι οι "ευαισθησίες" τέτοιων προγραμμάτων απασχόλησης που προσδοκούν στον κατευνασμό των ανέργων - "ωφελουμένων" και την εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης. Αναδεικνύεται, επίσης, η σύμπλευση των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στην ΚΕΔΕ στα ουσιώδη, αφού εξαντληθούν οι κοκορομαχίες για τα επουσιώδη. Λειτουργούν ως ανάχωμα της αγανάκτησης και της οργής των εργαζομένων στους δήμους, σπέρνοντας την απογοήτευση και την υποταγή.

Πλέον είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς συντάξεις. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους δημότες μας, κόντρα στο αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Είναι ένας αγώνας στον οποίο πρωτοστατούν οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στους δήμους στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά για να διασφαλιστεί από την κυβέρνηση η απασχόληση μακροχρόνιων ανέργων 55 ετών και άνω στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ μέχρι τη συμπλήρωση των αναγκαίων προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση καθενός από τους δικαιούχους του συγκεκριμένου προγράμματος, με μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, για την απόδοση στους δήμους των θεσμοθετημένων πόρων και την κάλυψη των αναγκών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για δουλειά και σύνταξη με αξιοπρέπεια».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ