Σάββατο 24 Γενάρη 2026 - Κυριακή 25 Γενάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΕΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΕΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΦΩΤΟ

Στις 29/1/2023 «έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΙΚΙΔΗΣ.

Γεννημένος σε αγροτική προσφυγική οικογένεια στο χωριό Πεντάβρυσος Πτολεμαΐδας, μεγάλωσε στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής και του εμφύλιου πολέμου, σε οικογένεια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Ο πατέρας του, αγωνιστής του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, βγήκε και δεύτερη φορά στο βουνό προκειμένου να αποφύγει τη βία και την τρομοκρατία του παρακράτους, και έτσι ο Γιώργος αναγκάστηκε μαζί με άλλους νέους να περάσει στις Λαϊκές Δημοκρατίες για να προστατευτεί από τις αντεκδικήσεις.

Το 1949 εντάχθηκε στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Στην Τσεχοσλοβακία όπου βρέθηκε, εργάζεται στην παραγωγή σε ανθρακωρυχείο. Βραβεύεται για την εργατικότητά του, με τον τίτλο του πρωτοπόρου εργάτη.

Το 1984 επιστρέφει στην πατρίδα. Συνδέεται με την ΚΟ και συνεχίζει την κομματική του δράση, αλλά και ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ στην Πτολεμαΐδα.

Για την προσφορά του στο κομμουνιστικό κίνημα, με αφορμή τα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, το Κόμμα τον τίμησε μαζί με άλλους Βετεράνους σε ειδική εκδήλωση. Ηταν πάντα παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις, τις εκδηλώσεις, τις δράσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σε κάθε κάλεσμα του Κόμματος.

Ηταν χαρακτηριστικός ο μειλίχιος τρόπος του, η συντροφικότητα που ενέπνεε. Ακόμα και όταν η ασθένεια τον είχε καταβάλει και καθηλώσει, αποζητούσε τη σχέση με το Κόμμα. Ζητούσε να έρχεται στο σπίτι του ο «Ριζοσπάστης». Πάντα συνεπής στις Οικονομικές Εξορμήσεις, ενώ η χαρά του, το χαμόγελό του και η φιλοξενία του ήταν απαράμιλλα όταν υποδεχόταν στο σπιτικό του μέλη του Κόμματος.

Εμεινε αταλάντευτος έως το τέλος στις αξίες του, στα υψηλά ιδανικά του ΚΚΕ.

ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο ΚΚΕ 150 ευρώ μέσω ΚΟΒ Κάτω Πόλης Πτολεμαΐδας.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών ΒΑΣΙΛΗ και ΝΙΚΗΣ ΣΑΛΛΑ, καθώς και της γιαγιάς μας ΒΑΣΩΣ ΣΠΑΝΟΥ (ΣΑΛΛΑ), προσφέρουμε 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας.

Μαριτσά Σαλλά

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη της ΝΟΥΛΗΣ ΖΩΚΑ και του ΖΗΣΗ ΖΩΚΑ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, Ανταρτών του ΕΛΑΣ και Μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και για το 22ο Συνέδριό του, 350 ευρώ μέσω ΚΟΒ Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Ο Ζήσης Ζώκας βγήκε αντάρτης το 1942, αρχικά στο Μηχανικό των Τεμπών και μετά τη Σχολή Αξιωματικών της Ρεντίνας, έφτασε στον βαθμό του Ανθυπολοχαγού στην 1η Μεραρχία Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ.

Το 1946 κατατάχτηκε στον ΔΣΕ και έφτασε στον βαθμό του Πολιτικού Επιτρόπου της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου. Η Νούλη Ζώκα υπήρξε από τα δεκαπέντε της ανταρτοΕΠΟΝίτισσα στον ΕΛΑΣ και αργότερα στον ΔΣΕ, έφτασε στον βαθμό του Πολιτικού Επιτρόπου Λόχου της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου.

Εδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό και ήταν πάντα παράδειγμα στις μάχες και στον αγώνα, αλλά και αργότερα στην πολιτική προσφυγιά και τέλος μετά τον πολυπόθητο επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα. Και οι δύο τους ήταν μέλη του ΚΚΕ για πάνω από 70 χρόνια κι έμειναν πιστοί μέχρι την τελευταία τους στιγμή στο ΚΚΕ και στον αγώνα του λαού μας για τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό.

Τα παιδιά τους, Νίκος - Δέσποινα, τα εγγόνια τους Ζήσης, Ανδρόνικος, Φίλιππος

***

ΦΩΤΟ 9

Στη μνήμη του αγαπημένου μου αδερφού ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΕΛΑ, μέλους και στελέχους του Κόμματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου και στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, του αγαπημένου μου πατέρα ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΛΑ, μέλους του Κόμματος και Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του εφεδρικού ΕΛΑΣ Ιθάκης - Κεφαλονιάς, της αγαπημένης μου μητέρας ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΜΕΛΑ, που «έφυγε» τον Φλεβάρη του 2019 και της αγαπημένης μου εξαδέλφης ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ - ΜΕΛΑ, σταθερών και αταλάντευτων οπαδών του Κόμματος σε όλα τα χρόνια της ζωής τους. Επίσης, στη μνήμη του αλησμόνητου συντρόφου ΕΡΡΙΚΟΥ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, μέλους και στελέχους του ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης στον ΕΛΑΣ κι εμβληματικού στελέχους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, μέντορα και δασκάλου μου, του αείμνηστου συντρόφου ΘΑΝΑΣΗ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, στελέχους του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος και για πολλά χρόνια προέδρου της ΠΕΜΕΝ, των αξέχαστων συντρόφων ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΖΑΡΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΓΑΡΑ και ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗ, μελών του Κόμματος και για πολλά χρόνια στελεχών του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, προσφέρω στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 60 ευρώ μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών Καλλιθέας.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΙΣΙΚΑ
ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΛΙΣΙΚΑ
Παναγιώτης Μελάς

***

Στη μνήμη του συντρόφου ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΣΑΠΕΛΙΔΗ, που «έφυγε» πριν έναν χρόνο πλήρης ημερών, η ανιψιά του Ε. Μωυσιάδου προσφέρει στο Κόμμα 30 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μας πατέρα, παππού, συζύγου, που φέτος συμπληρώνονται πέντε χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας, ΗΛΙΑ ΚΑΡΙΜΑΛΗ, προσφέρουμε μέσω ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας του ΚΚΕ, όπου μέχρι το τέλος του ήταν μέλος της και πάντοτε παρών, 50 ευρώ για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Η σύζυγος Αθηνά Καρίμαλη, τα παιδιά και τα εγγόνια

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΙΤΣΑ και ΔΑΝΑΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΛΙΤΣΑ), ο Γιάννης Κακαμπούκης, ο Φώτης Κακαμπούκης και ο Γρηγόρης Λίτσας προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ στην Οικονομική του Εξόρμηση.

***

ΦΩΤΟ

Στις 30 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν τρία χρόνια απ' τον θάνατο του αγαπημένου μου γαμπρού ΒΑΣΙΛΗ ΣΧΙΖΑ.

Ο Βασίλης ήταν φωτεινό παράδειγμα κομμουνιστή για μένα και στάθηκε στη ζωή μου, όχι σαν γαμπρός μου αλλά σαν αδερφός μου.

Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αη Λευτέρη για την Οικονομική Εξόρμηση.

Μαρία Γιαταγάνα

  • Στη μνήμη του καλού μας φίλου και συντρόφου στη ζωή και στον αγώνα, ΒΑΣΙΛΗ ΣΧΙΖΑ, προσφέρουμε 30 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Α. Πατησίων.

Τάνια Κολισικα, Σέργιος Κολισικα

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου ΒΑΪΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, πολιτικού πρόσφυγα από την Τασκένδη, που «έφυγε» πολύ νωρίς απ' τη ζωή, προσφέρουμε 30 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Α. Πατησίων.

Τάνια, Δήμητρα, Μαρία

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών και παππούδων μας ΗΛΙΑ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΚΟΛΙΣΙΚΑ, αγωνιστών του ΔΣΕ, προσφέρουμε 30 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Α. Πατησίων.

ΛΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
ΛΙΤΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Τάνια Κολισικα, Σέργιος Κολισικα

***

ΦΩΤΟ

Στην άσβεστη μνήμη του Συντρόφου μου ΑΝΤΩΝΗ ΑΣΜΑΝΗ, που περπάτησε στη ζωή του Ορθοστατών και Ορθοβαδίζων την οργανωμένη του ζωή στο ΚΚΕ, χωρίς ταλαντεύσεις και υποχωρήσεις παρ' όλες τις δυσκολίες με φυλακές και εξορίες, προσφέρω στο Κόμμα 500 ευρώ για το 22ο Συνέδριο.

Η γυναίκα του, Βάσω Ασμανη

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΙΚΑΚΗ (ΓΚΙΖΙΑΚΗ) και του πατέρα του, κυρ ΚΩΣΤΑ, τα εγγόνια του και τα παιδιά του συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης.

Ο κυρ ΚΩΣΤΑΣ, τσαγκάρης, μέλος του ΚΚΕ από το 1918, έδρασε στις Σέρρες στους αγώνες των καπνεργατών και των τσαγκαράδων το 1922 και γι' αυτό κυνηγήθηκε. Ηρθε στην Αθήνα και φυλακίστηκε από το καθεστώς του Μεταξά το 1936. Πέθανε το 1944 από ασθένεια που απέκτησε δουλεύοντας σε βαρελάδικο σε ηλικία επτά ετών, όταν έχασε τους γονείς του στη Νιο.

Ο γιος του, ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ, ως στέλεχος του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην Αντίσταση, ως συνταγματάρχης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στα Παλαιά Σφαγεία. Αν και διαφώνησε με την αποχή από τις εκλογές το 1946 και αποχώρησε από το ΚΚΕ, έμεινε πάντα πιστός στις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού και Προλεταριακού Διεθνισμού, στην εργατική τάξη και τους αγώνες της, στους οποίους συμμετείχε ενεργά, και στο Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, μέχρι τον θάνατό του, το 2001.

Από αυτόν τον πατέρα και παππού, μάθαμε να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε το ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μας ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ και ΑΡΓΥΡΩΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ από τους Τσουκαλάδες Λευκάδας, προσφέρουμε 70 ευρώ προς τιμήν του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Λευτέρης - Ντίνα

***

Με τη συμπλήρωση 6 χρόνων που χάσαμε την αγαπημένη μας ανιψιά ΜΟΥΡΤΖΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, κόρη της Ευαγγελίας, η Ευσεβία και η Ελένη Κεφαλογιάννη προσφέρουμε 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λόφου Καλλιθέας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 22ο Συνέδριο του Κόμματος.


ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΜΑΝΗΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΜΑΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)

ΜΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΖΗΣΗΣ ΖΩΚΑΣ
ΖΗΣΗΣ ΖΩΚΑΣ

ΕΡΡΙΚΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΡΡΙΚΟΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΓΑΡΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ

ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΔΑΝΑΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΓΥΡΩ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ
ΑΡΓΥΡΩ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ

ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΙΣΙΚΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΟΛΙΣΙΚΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΛΑ - ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΛΑ - ΙΣΑΑΚΙΔΟΥ

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΜΕΛΑ
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΜΕΛΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΙΚΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΣΤΙΚΙΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΧΙΖΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΧΙΖΑΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ

ΒΑΪΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
ΒΑΪΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΛΛΑΣ

ΝΟΥΛΗ ΖΩΚΑ
ΝΟΥΛΗ ΖΩΚΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΠΙΔΑΚΗΣ

ΝΙΚΗ ΣΑΛΛΑ
ΝΙΚΗ ΣΑΛΛΑ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ