Πέμπτη 22 Γενάρη 2026
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους βανδαλισμούς σχολείων στην Ιτέα

Την ανάγκη να βρεθεί παιδαγωγική λύση μέσα στη σχολική κοινότητα, και να αποτραπεί η αντιμετώπιση εφήβων μαθητών ως κοινών εγκληματιών, τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σχετικά με περιστατικά βανδαλισμού που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε σχολεία της Ιτέας και οδήγησαν στη σύλληψη ενός 15χρονου.

«Τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βανδαλισμών σε σχολεία της Ιτέας είναι καταδικαστέα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Φωκίδας, επισημαίνοντας πως «η πείρα από τέτοια περιστατικά έχει δείξει ότι με την αύξηση της καταστολής και της αστυνομοκρατίας σε εφήβους ούτε αντιμετωπίζονται, ούτε καταργείται το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται».

Σημειώνει επίσης τον δικαιολογημένο προβληματισμό μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα δεν πρέπει να "κουκουλωθεί" αναζητώντας "εξιλαστήρια θύματα".

Χρειάζεται να προβληματιστούμε για τις ουσιαστικές αιτίες και λύσεις του φαινομένου. Να αναρωτηθούμε πώς φτάνει ένα παιδί να καίει το ίδιο του το σχολείο. Εχοντας πάντα δεδομένο ότι ακόμα και αυτά που θεωρούνται επικίνδυνα παιδιά, είναι παιδιά που και αυτά κινδυνεύουν!

Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε κρίσιμο να βρεθεί παιδαγωγική λύση μέσα στη σχολική κοινότητα και με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών. Να συγκληθεί άμεσα το σχολικό συμβούλιο».

Παράλληλα η ΤΕ Φωκίδας καλεί όλους τους συλλόγους γονέων και διδασκόντων, τα 5μελή και 15μελή συμβούλια των μαθητών, φορείς και σωματεία της περιοχής «να καταδικάσουν την αστυνομοκρατία στα σχολεία, την αντιμετώπιση εφήβων μαθητών ως κοινών εγκληματιών, τον στιγματισμό παιδιών και οικογενειών», αλλά και να δυναμώσουν την απαίτηση και διεκδίκηση για:

«Ενίσχυση των σχολείων με το απαραίτητο υποστηρικτικό προσωπικό. Με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε σταθερή βάση, καθώς η παρουσία τους στα σχολεία μια φορά την εβδομάδα μόνο πυροσβεστικά μπορεί να λειτουργήσει και δεν διαμορφώνει όρους πρόληψης. Ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό όλων των υποστηρικτικών δομών, όπως το Κέντρο Πρόληψης. Να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές που προκλήθηκαν και να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα σχολεία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ