Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τοποθέτηση σοβαρής πολεμικής κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση

Με τη στήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ η Ουκρανία μπορεί να ανακτήσει όλα τα εδάφη της «και ίσως να προχωρήσει ακόμα πιο μακριά», λέει ο Τραμπ....

Σε μια τοποθέτηση υπέρ σοβαρής πολεμικής κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία προχώρησε ο - κατά τ' άλλα εμφανιζόμενος ως ...«ειρηνοποιός» - Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, σε ανάρτηση που έκανε αμέσως μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι.

Επικαλούμενος τη «μεγάλη οικονομική δυσχέρεια» της Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι «αυτή είναι η στιγμή για την Ουκρανία να δράσει», επισημαίνει πως «θα συνεχίσουμε να προμηθεύουμε όπλα στο ΝΑΤΟ, ώστε το ΝΑΤΟ να κάνει ό,τι θέλει με αυτά» (αναφορά στην αγορά αμερικανικών εξοπλισμών από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ και στην αποστολή τους στο Κίεβο), ενώ υποστηρίζει ότι με τη στήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ το Κίεβο μπορεί να ανακτήσει όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία «και ίσως να προχωρήσει ακόμα πιο μακριά», θέτοντας έτσι θέμα εισβολής και στη ρωσική επικράτεια.

Νωρίτερα, κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει πως τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να καταρρίπτουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο τους.

Αναλυτικότερα, στην ανάρτησή του ο Τραμπ αναφέρει ότι «αφού γνώρισα και κατάλαβα πλήρως τη στρατιωτική και οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και αφού είδα τα οικονομικά προβλήματα που προκαλεί στη Ρωσία, πιστεύω ότι η Ουκρανία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι σε θέση να πολεμήσει και να κερδίσει πίσω όλη την Ουκρανία στην αρχική της μορφή», λέγοντας πως αυτό μπορεί να γίνει «με χρόνο, υπομονή και την οικονομική υποστήριξη της Ευρώπης, και ειδικότερα του ΝΑΤΟ».

Αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία πολεμάει «εδώ και τριάμισι χρόνια έναν πόλεμο που θα έπρεπε να είχε κερδίσει μια πραγματική στρατιωτική δύναμη σε λιγότερο από μια βδομάδα», και αυτό «την κάνει να μοιάζει πολύ με "χάρτινη τίγρη"».

Επαναλαμβάνοντας τα προβλήματα που κατά τον ίδιο προκαλεί η πολεμική οικονομία στη Ρωσία, επισημαίνει ότι αυτά θα προκαλέσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της και τότε «η Ουκρανία θα είναι σε θέση να ανακτήσει τη χώρα της στην αρχική της μορφή, και - ποιος ξέρει - ίσως να προχωρήσει ακόμα πιο μακριά!».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, κατά τη συνάντησή του με τον Β. Ζελένσκι ο Τραμπ παρότρυνε τον Ουκρανό Πρόεδρο να μιλήσει για τα «καλά νέα από το πεδίο της μάχης», με τον Ζελένσκι να ισχυρίζεται πως «έχουν απελευθερωθεί 360 τ.χλμ. εδαφών τον τελευταίο μήνα», χάρη και στα αμερικανικά οπλικά συστήματα με τα οποία τους προμηθεύει το ΝΑΤΟ, όπως είπε.

Ο Τραμπ πάντως απέφυγε να μιλήσει για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» για το Κίεβο (ζήτημα στο οποίο εκφράζονται αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ), ενώ και στη ανάρτησή του στη συνέχεια, παρότι αναφέρθηκε ξανά στη συνέχιση των αποστολών αμερικανικών όπλων μέσω ΝΑΤΟ, απέφυγε να αναφερθεί σε άλλου είδους άμεση στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ