Την «κατηγορηματική καταδίκη» από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης σε βάρος της Ρωσίας για την παραβίαση του εναέριου χώρου της Εσθονίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, κατά την παρέμβασή του χτες στη Ν. Υόρκη στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά «με απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».
«Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Εσθονία, μια φίλη χώρα και σύμμαχο στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, ενώ μίλησε για «ανησυχητικό μοτίβο» σε Πολωνία, Ρουμανία και Εσθονία, στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού αφηγήματος, παρουσιάζοντας ως «επιτακτικό καθήκον μας να εντείνουμε την επαγρύπνηση και τις προσπάθειές μας με στόχο την αντιμετώπιση και ανάσχεση αυτών των προκλήσεων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Σε μια προσπάθεια άλλωστε «τετραγωνισμού του κύκλου» για να διασωθούν τα προσχήματα με τα οποία ντύνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και αντιθέσεις τους, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση «χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Προέδρου Τραμπ για συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν στην Αλάσκα τον Αύγουστο, καθώς και οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο αυτές οι παραβιάσεις, ως επιθετικές πράξεις, έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα της συνάντησης του Ανκορατζ», την ώρα που κλιμακώνονται οι κόντρες και το ιμπεριαλιστικό παζάρι για τις σφαίρες επιρροής, με εμπλοκή και της ντόπιας αστικής τάξης.