Τρίτη 11 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι «γκάφες» της ΕΛ.ΑΣ. πρόσχημα για ένταση της αστυνομοκρατίας

Ενας 38χρονος τοξικομανής «αλώνιζε» ανενόχλητος στο κέντρο της Αθήνας, πυροβολώντας μέχρι και την κατοικία του πρωθυπουργού, για να ...υποσχεθεί η κυβέρνηση «περισσότερη ασφάλεια» στον ελληνικό λαό!

Ο 38χρονος Δ. Αϊβατζίδης, την ώρα που προσάγεται στην ανακρίτρια

Eurokinissi

Ο 38χρονος Δ. Αϊβατζίδης, την ώρα που προσάγεται στην ανακρίτρια
Πολλά αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν από την «ολιγωρία» της Ελληνικής Αστυνομίας να αντιμετωπίσει τον 38χρόνο τοξικομανή Δημήτριο Αϊβατζίδη, ο οποίος για μισή ώρα περίπου αναστάτωσε το κέντρο της Αθήνας με πυροβολισμούς, φτάνοντας μέχρι και την κατοικία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Πίσω από τον «εξευτελισμό» και τις «γκάφες» της ΕΛ.ΑΣ. η οποία βέβαια αποδεικνύεται αποτελεσματικότατη όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει το μαζικό λαϊκό κίνημα, αλλά «χάνει τα αυγά και τα πασχάλια» μπροστά σε έναν οπλισμένο με καραμπίνα τοξικομανή, είναι προφανές ότι κρύβονται άλλου είδους επιδιώξεις. Το περιστατικό στάθηκε 1ης τάξεως ευκαιρία, για να βομβαρδιστεί η κοινή γνώμη με εικόνες φόβου και ανασφάλειας, με δηλώσεις παραγόντων του δικομματισμού για «χώρα - ξέφραγο αμπέλι» και τηλεοπτικούς «αστέρες» να κραυγάζουν για «πρωτοφανές περιστατικό στο καλύτερα φυλασσόμενο σημείο της Αθήνας», (τονίζοντας μάλιστα ιδιαίτερα το τελευταίο). Και όλα αυτά, ώστε να «κάθεται» πιο εύκολα το συμπέρασμα - ευχή και επιδίωξη της άρχουσας τάξης για την ...ανάγκη έντασης της αστυνόμευσης και της καταστολής.

Γι' αυτό η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της Χρ. Πρωτόπαππα, έσπευσε να απαντήσει: «Εμείς πρέπει να αμυνθούμε, γιατί έχουμε την ευθύνη να ανταποκρινόμαστε στο αίσθημα ασφάλειας που ζητάει ο ελληνικός λαός, ο οποίος ασφαλώς και έχει δίκιο όταν ζητάει περισσότερη ασφάλεια». Η αντικατάσταση του διοικητή του Ε' Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων και η διεξαγωγή έρευνας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για τη διακρίβωση και τον καταλογισμό ευθυνών αστυνομικών οργάνων, ιδίως αναφορικά με το χρόνο αντίδρασής τους καθ' όλη τη διάρκεια του περιστατικού, δεν αλλάζουν την ουσία των επιδιώξεών τους.

Ο 38χρονος Δ. Αϊβατζίδης νοσηλεύονταν φρουρούμενος χτες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας. Το μεσημέρι μεταφέρθηκε στο γραφείο της 2ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών. Εναντίον του έχει ασκηθεί, με βάση τη δικογραφία, ποινική δίωξη για «απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, ληστεία, εμπρησμό, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοχρησία και διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά συρροή». Από την ανακρίτρια ζήτησε και πήρε προθεσμία, για να απολογηθεί την Πέμπτη.

Το χρονικό

Ο Δ. Αϊβατζίδης στις 10.12 περίπου, πρωινό του περασμένου Σαββάτου, οπλισμένος με καραμπίνα πυροβόλησε την τζαμαρία στον εσωτερικό χώρο του ΟΚΑΝΑ στην οδό Ερεσού 40, στα Εξάρχεια και απειλώντας μια θεραπεύτρια πήρε 50 μιλιγκράμ μεθαδόνης. Η ώρα που συνέβη το γεγονός δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι χτες, αφού δεν έχει γίνει γνωστό πότε ειδοποιήθηκε από τους υπεύθυνους του ΟΚΑΝΑ η Αστυνομία. Δυο αστυνομικοί που ανήκουν στην υπηρεσία ειδικών φρουρών και περιπολούσαν στην περιοχή άκουσαν τους πυροβολισμούς και έσπευσαν στο σημείο. Ο δράστης, που είχε βγει από το κτίριο, τους πυροβόλησε και αυτοί καλύφτηκαν για να προστατευτούν. Ο 38χρονος διέφυγε πεζός και μετά από λίγα μέτρα επιβιβάστηκε σε ΙΧ που είχε νοικιάσει. Οι αστυνομικοί ειδοποίησαν το 5ο Αστυνομικό Τμήμα --κατά πληροφορίες-- με κινητό τηλέφωνο διότι δεν είχαν ασύρματο. Στην οδό Μεθώνης πυροβόλησε κατά σταθμευμένου ΙΧ και με το αυτοκίνητό του, πλέον, κατευθύνθηκε προς το Ε' Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Καλλιδρομίου, απειλώντας έναν ειδικό φρουρό με την καραμπίνα του, απέσπασε το υπηρεσιακό του όπλο. Αμέσως έριξε βενζίνη σε αυτοκίνητο που ήταν παρκαρισμένο στο σημείο αυτό και του έβαλε φωτιά. Ο αστυνομικός - ειδικός φρουρός ενημέρωσε τον διοικητή του τμήματος των Εξαρχείων.

Αδράνεια και ...ασυνεννοησία

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το χρονικό διάστημα το κέντρο της Αμεσης Δράσης δεν είχε πλήρη εικόνα για το περιστατικό, αφού είχε δεχτεί μεν κλήσεις από πολίτες για το γεγονός, αλλά από το Ε' Αστυνομικό Τμήμα ειδοποιήθηκε στις 10.20 μετά τον αφοπλισμό του ειδικού φρουρού, ο οποίος συγκράτησε τον αριθμό του αυτοκινήτου του 38χρονου. Από αυτό, αλλά και την όλη εξέλιξη, φάνηκε ότι επικράτησε --τουλάχιστον μυστήρια-- αδράνεια και ασυνεννοησία καθώς και αδυναμία σύνδεσης των πληροφοριών από τα τηλεφωνήματα και τις πληροφορίες που δέχτηκε το κέντρο της Αμεσης Δράσης και το Ε' Αστυνομικό Τμήμα. Γι' αυτούς τους λόγους διεξάγεται σχετική έρευνα για τη διακρίβωση και τον καταλογισμό ευθυνών αστυνομικών οργάνων.

Στις 10.25 ο δράστης έφτασε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην οδό Αναγνωστοπούλου 10, στο Κολωνάκι. Απείλησε τον αστυνομικό που ήταν σκοπός στην είσοδό της, ο οποίος καλύφθηκε πίσω από ένα αυτοκίνητο και πυροβόλησε κατά της εισόδου. Μπήκε στο αυτοκίνητό του και ξεκίνησε να φύγει δεχόμενος πυροβολισμούς από τους αστυνομικούς της προσωπικής ασφάλειας του πρωθυπουργού. Τραυματίστηκε ελαφρά στον μηρό, ενώ οι σφαίρες τρύπησαν ένα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου του. Κάποιες από τις σφαίρες εξοστρακίστηκαν και διαπέρασαν την τζαμαρία γειτονικού κομμωτηρίου που ήταν γεμάτο με πελάτισσες. Ακολούθησε καταδίωξη.

Στις 10.35 ο αστυνομικός Β. Φουρκιώτης, τον ακινητοποίησε στο Κουκάκι, στην οδό Μπέλες 24, όπου βρίσκεται το σπίτι του και με τη βοήθεια του 25χρονου μετανάστη από την Αίγυπτο, Τζιάντ Καράμ, τον συνέλαβε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ