Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αγωνιστική απάντηση ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων ετοιμάζουν τα σωματεία

Απάντηση στη νέα επικίνδυνη εξέλιξη, με τη προώθηση από την κυβέρνηση των μονάδων καύσης απορριμμάτων, ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους στη Δυτική Μακεδονία.

Μόλις πρόσφατα μέσα στο κατακαλόκαιρο, την 1η Αυγούστου, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε προς «διαβούλευση» τη «Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης ΑΕΠΥ (Απορριμματογενείς ενεργειακές πρώτες ύλες) από Αστικά Στερεά Απόβλητα», που αφορά στην κατασκευή 6 μονάδων καύσης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα στις περιοχές που προβλέπεται η δημιουργία τέτοιων μονάδων, βρίσκεται και η Κοζάνη με έντονη την παρουσία και το ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα.

Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, αυτή της καρκινογόνας καύσης - ακόμη και σύμμεικτων απορριμμάτων - με εργοστάσια που από τη μια θα πρέπει να τροφοδοτούνται με σκουπίδια διαρκώς, ενώ από την άλλη θα «χαντακώνουν» την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν. Μια χρυσοφόρα επένδυση, αφού κερδίζει και από την πώληση ρεύματος αλλά και από την επεξεργασία των απορριμμάτων, που πληρώνει ο λαός μέσα από υπέρογκα δημοτικά τέλη.

'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ) - Παράρτημα Πτολεμαΐδας καλούν τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε σύσκεψη την Πέμπτη 21/8, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για την οργάνωση του αγώνα σε κοινή πάλη για να μην προχωρήσει η καύση απορριμμάτων, ούτε στην Πτολεμαΐδα 5, ούτε πουθενά, για να συνεχίσει τη λειτουργία του ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5 ως λιγνιτική μονάδα. Καλούν επίσης σε αγωνιστική ετοιμότητα τον λαό της περιοχής για να εμποδίσουν τα σχεδία για καύση απορριμμάτων, όταν και όποτε συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό και τα άλλα δημοτικά συμβούλια.

Σε κοινή ανακοίνωση τους σημειώνουν: «Τα σωματεία μας από την έναρξη της συζήτησης για το ενδεχόμενο δημιουργίας εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή μας ξεκαθαρίσαμε ότι αποτελεί αιτία πολέμου, αφού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων θα υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο του λαού της περιοχής.

Ο λαός μας θα πληρώσει με επιβάρυνσή της υγείας του, με την αύξηση των δημοτικών τελών, για να αυγατίζουν τα κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ ή οποίου μονοπωλιακού ομίλου κάνει την επένδυση.

Δεν διαπραγματευόμαστε τη χωροθέτηση της μονάδας καύσης απορριμμάτων και το σχήμα που θα την υλοποιήσει. Η μονάδα είτε γίνει στην Πτολεμαΐδα 5, είτε στο Νότιο Πεδίο, είτε από τη ΔΕΗ ΑΕ, είτε με τη συμμετοχή της ΔΙΑΔΥΜΑ, είτε με ΣΔΙΤ, θα είναι το ίδιο καρκινογόνα, ο λαός θα την ακριβοπληρώσει.

Οι όποιες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι λιγότερες από αυτές της Πτολεμαΐδας 5, μια από τις πιο σύγχρονες αντιρρυπαντικές μονάδες, αν συνέχιζε τη λειτουργία της με λιγνίτη. Για το τι θέσεις εργασίας μιλάμε μπορεί κάποιος να ψάξει στην ΕΠΑΔΥΜ και το πρότυπο ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ που οι εργαζόμενοί εργάζονται χωρίς ΣΣΕ, με ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας, με εργοδοτικό αυταρχισμό και έλλειψη συνδικαλιστικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ