Χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγινα είναι και όσα μας μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» εργαζόμενοι και υγειονομικοί.
Η Ανθή Μαρμαρινού - Κουζούπη, υπεύθυνη νοσηλευτικής υπηρεσίας του Κέντρου Υγείας, αναδεικνύει την πραγματικότητα σε αριθμούς:
«Οι βάρδιες: Σε έναν οργανισμό 24ωρης λειτουργίας, η κάλυψη βαρδιών από νοσηλευτές (και οδηγούς ασθενοφόρου, η ίδια φλέγουσα σημασία) οχτάωρης σύμβασης απαιτεί έξι νοσηλευτές το λιγότερο ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ένας σε κάθε βάρδια με το δικαίωμα των δύο ημερών ανάπαυσης ανά πενθήμερο εργασίας, την ετήσια κανονική άδεια και την τυχούσα αναρρωτική άδεια. Οταν οι νοσηλευτές είναι πέντε σε βάρδιες όπως αυτή τη στιγμή, εάν ένας νοσηλευτής ασθενήσει και λείψει, μένει ακάλυπτη η βάρδια. Χωρίς να υπολογιστεί ο υπεύθυνος προϊστάμενος της νοσηλευτικής υπηρεσίας, ο οποίος απορροφούμενος από τις τρέχουσες ανάγκες δεν επαρκεί για τα καθήκοντά του. Επομένως, ανταποκρίνεται στο τρέχον στοιχειωδώς. Οι διαρκείς ανάγκες ενός Κέντρου Υγείας μη αστικού τύπου, ιδίως με θαλάσσια απόσταση από τα νοσοκομεία αναφοράς, που λειτουργεί αδιάλειπτα, θα πάψουν να καλύπτονται. Το ΚΥ Αίγινας τελεί εν κινδύνω πρώτα από την έμψυχη στελέχωσή του η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχείριση υλικού, αναλώσιμου ή μη. Στοιχειωδώς απομένει χρόνος για την παραγγελία υγειονομικού υλικού, συντήρησης μηχανημάτων και κυρίως προγραμματισμό μηνιαίου προγράμματος από τις ελάχιστες πλέον νοσηλεύτριες. Η άκρως επικίνδυνη κατάσταση οδηγεί σε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και ανθρώπων!
Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια οι εναπομείνασες νοσηλεύτριες είναι αντίστοιχα επιβαρυμένες, αντιμέτωπες με τις αντίστοιχες αυξανόμενες πληθυσμιακές ανάγκες. Φροντίζουν τους ίδιους ασθενείς γερασμένους κατά είκοσι πέντε χρόνια και τις δημιουργημένες οικογένειές τους μέχρι τρίτης γενεάς. Το νησί έχει διαρκώς αυξημένη επισκεψιμότητα και οι φροντίδες που παρέχουν οι ολίγοι διαρκώς αυξάνονται έως να εξαντληθούν αυτοί οι ολίγοι. Δεν αρκούν οι ευγενικές χορηγίες σε μηχανήματα χωρίς ΑΝΘΡΩΠΟ να τα λειτουργήσει, ούτε το ωραίο κτίριο άδειο από τους ανθρώπους του.
ΖΗΤΑΜΕ νοσηλευτές, οδηγούς, ιατρούς χτες».
Για την κατάσταση στο ΚΥ και τις κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη ο «Ριζοσπάστης» απευθύνθηκε και στην Αντωνία Δημητρουλάκου, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργοσαρωνικού, η οποία δήλωσε τα εξής:
«Ο σύλλογός μα - Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Νησιών Αργοσαρωνικού - είναι το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στον Αργοσαρωνικό. Και στο παρελθόν και τώρα αγωνίζεται μαζί με τους άλλους φορείς, τους γονείς των μαθητών μας, τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, για να αναδείξει τα προβλήματα και να καλλιεργήσει την αγωνιστικότητα και τη διεκδίκηση για τα δίκαια αιτήματά μας για ζωή με ποιότητα, Υγεία και Παιδεία δημόσιες και δωρεάν για όλους, τα εργασιακά δικαιώματα.
Αγωνιζόμαστε για μια ζωή χωρίς εκπτώσεις - να στερούμαστε βασικά αγαθά όπως η υγεία, ώστε οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με τις επενδύσεις τους να έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων και ειδικά τώρα με τη στροφή της οικονομίας στην πολεμική βιομηχανία.
Για το πολύ σοβαρό θέμα της τεράστιας υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Αίγινας, όπως αναλυτικά περιγράφεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Συλλόγων, Σωματείων και κατοίκων, δραστηριοποιηθήκαμε εντονότερα τον τελευταίο χρόνο, που η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, εξαιτίας της οποίας έκλεισαν βασικά ιατρεία και οι γιατροί μετακινήθηκαν από το νησί.
Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αναγκάζονται πλέον να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς για θέματα υγείας, με τεράστιο κόστος, σε αυτή την εποχή της ακρίβειας και των πενιχρών μισθών και συντάξεων ή παραμελούν την υγεία τους, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
Συμπαραστεκόμαστε και αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους του ΚΥ Αίγινας, ο οποίοι δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα, για την πλήρη στελέχωση του ΚΥ με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες που να καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας».