Οι δύο πλευρές καλούνται να διευρύνουν τον συντονισμό τους, διαπιστώνοντας ότι «τα θεμέλια της ασφάλειάς μας είναι ασταθή», όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν
2025 Anadolu Agency / Pool |
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Τόκιο |
Στα ντοκουμέντα της Συνόδου αποτυπώνονται (όπως συμπυκνώνει και σχετικό δελτίο Τύπου) οι αποφάσεις των δύο πλευρών να ενισχύσουν και να διευρύνουν την εταιρική τους σχέση, με προτεραιότητα τρεις άξονες: «Αμυνα και ευημερία σε παγκόσμια κλίμακα, αντιμετώπιση των σύνθετων γεωπολιτικών προκλήσεων μαζί με εταίρους ομοϊδεάτες, και υποστήριξη της έννομης διεθνούς τάξης με βάση τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένου ενός εμπορικού συστήματος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στον πυρήνα του».
Ειδικά συζητήθηκε η επέκταση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, ενώ οι δύο πλευρές εγκαινίασαν και μια νέα διμερή «Συμμαχία για την Ανταγωνιστικότητα», αναγγέλλοντας ότι το 2026 θα γίνει και ο πρώτος κοινός Διάλογος Αμυντικής Βιομηχανίας.
Ο Κόστα δήλωσε από τη μεριά του ότι «η εταιρική μας σχέση με την Ιαπωνία δεν είναι απλά στρατηγικής σημασίας - είναι βασισμένη σε ένα κοινό όραμα (...) αποτελεί μοντέλο μιας συνεργασίας αξιόπιστης και με αρχές», προσθέτοντας ότι «η ασφάλεια της Ευρώπης είναι αλληλένδετη με την ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό».
Από τη μεριά του ο Ισίμπα τόνισε ότι στις σημερινές «ταραγμένες διεθνώς συνθήκες που επικρατούν (...) θα θέλαμε να συνεργαστούμε στενά με την ΕΕ για την υποστήριξη της παγκόσμιας διακυβέρνησης και της πολυμέρειας».
Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές προκρίνουν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους την επέκταση του διμερούς εμπορίου μέσω «πλήρους εφαρμογής της υφιστάμενης οικονομικής τους συμφωνίας», αλλά και «απλούστευσης κανόνων». Επίσης, τις κοινές δράσεις για «ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού» και «προστασία κρίσιμων υποδομών», την «καινοτομία και πράσινη/ψηφιακή μετάβαση» με επίκεντρο τις «καθαρές τεχνολογίες», τη συνεργασία στην έρευνα κ.λπ.
Μεταξύ άλλων δράσεων που περιλάμβανε το πρόγραμμα της αντιπροσωπείας της ΕΕ, η Φον ντερ Λάιεν παρευρέθηκε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κεϊό στο Τόκιο (όπου της απονεμήθηκε τιμητικός διδακτορικός τίτλος) και, σκιαγραφώντας αναδιατάξεις που φέρνει η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είπε μεταξύ άλλων:
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να μας κλονίζει η σεισμική αλλαγή που αντιμετωπίζουμε, ή να πέσουμε ξανά στην πλάνη ότι η καταιγίδα θα περάσει, ότι τα πράγματα θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση μόνο αν τελειώσει ένας πόλεμος σε μια περιοχή, ή συναφθεί μια συμφωνία για τους δασμούς, ή αν οι εκλογές πάνε προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση την επόμενη φορά (...) Επειδή τα γεωπολιτικά ρεύματα είναι απλώς πολύ ισχυρά. Και τα ίδια τα θεμέλια της ασφάλειας και της ευημερίας μας είναι απλώς πολύ ασταθή».
Πρόσθεσε δε ότι πρέπει «να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο όπως πραγματικά είναι - όχι όπως μπορεί να τον θυμόμαστε από τις περασμένες γενιές» και ότι «η περίοδος στην οποία βρισκόμαστε τώρα - και ο τρόπος που τη χειριζόμαστε - θα καθορίσει το υπόλοιπο αυτού του αιώνα».
Με φόντο μια σειρά διμερείς τριβές και διαφωνίες διεξάγεται σήμερα στο Πεκίνο η 25η Σύνοδος ΕΕ - Κίνας.
Το κινεζικό υπουργείο εξέφρασε και επίσημα στον Ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου Μάρος Σέφτσοβιτς τη διαμαρτυρία του για το ότι δύο κινεζικές τράπεζες περιλήφθηκαν στις τελευταίες κυρώσεις που οι Βρυξέλλες επέβαλαν στη Ρωσία.
Στην κινεζική πρωτεύουσα φτάνουν Κόστα και Φον ντερ Λάιεν, που θα συναντήσουν τον Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ αλλά και τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.
Οι δύο πλευρές θα συζητήσουν φυσικά σχέδια και όρους γύρω από την ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής τους συνεργασίας, με φόντο και τις διεργασίες που οξύνει η αναμονή νέων δασμών σε μια σειρά εισαγωγές στις ΗΠΑ, μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ για δασμολόγηση τουλάχιστον 30% σε προϊόντα από την ΕΕ (βλέπε και σχετικό θέμα).