Πληροφορίες για καμένα σπίτια στην Καστανιά
Από τη νέα τεράστια οικολογική καταστροφή στην ορεινή Κορινθία |
Και αυτή η φωτιά κατέστρεφε ένα μεγάλης ομορφιάς και αξίας δασικό οικοσύστημα στην ορεινή Κορινθία. Για άλλη μια φορά επιστρατεύτηκαν από τον κρατικό μηχανισμό και τα αστικά ΜΜΕ επικλήσεις στον άνεμο και στη μορφολογία του εδάφους, αλλά και στις συνθήκες καύσωνα, για να μην αποκαλυφθεί η παντελής έλλειψη μέτρων πρόληψης. Τα βουνά και τα δάση έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, αφού η Δασική Υπηρεσία είναι διαλυμένη και οι δασικοί δρόμοι είτε ανύπαρκτοι είτε ασυντήρητοι. Οσο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις και να είναι αναντίστοιχες με τις μεγάλες ανάγκες.
Για άλλη μια φορά η μόνη προστασία από την πλευρά του κράτους ήταν το «τρεχάτε ποδαράκια μου», με μήνυμα του 112 για εκκενώσεις χωριών. Εγινε εκκένωση της Καστανιάς προς Στυμφαλία, αφού η φωτιά είχε πλησιάσει στα 500 μέτρα, ενώ αργότερα ακολούθησαν η Λαύκα, το Καρτέρι και η Δροσοπηγή.
Μέχρι το βράδυ, παρά την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης μεγάλες εστίες συνέχιζαν να καίνε μέσα σε πυκνό ελατόδασος, με τη φωτιά που ξεκίνησε το απόγευμα πίσω από την τοπική κοινότητα Μοσιάς, 50 χιλιόμετρα από το Κιάτο, να επεκτείνεται τελικά σε διάφορες κατευθύνσεις.
Στον τόπο της νέας καταστροφής στην περιοχή της Στυμφαλίας βρέθηκε από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Κελλάρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου και περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Το βράδυ ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική ότι έγινε η σύλληψη δύο ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για την έναρξη της φωτιάς, από εργασίες που πραγματοποιούσαν. Οι δύο μεταφέρθηκαν στην Ανακριτική Υπηρεσία της Κορίνθου.
Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9 το βράδυ και στον λόφο Κόκου στο Γαλάτσι στην Αθήνα, καίγοντας χαμηλή κυρίως βλάστηση και ορισμένα δέντρα. Ευτυχώς η έγκαιρη αντιμετώπιση από την Πυροσβεστική και κατοίκους εθελοντές βοήθησε στον γρήγορο έλεγχό της. Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον Μάνθο Ιμπριάλο, δημοτικό σύμβουλο Γαλατσίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής ανέφεραν ως πιθανή αιτία της φωτιάς έκρηξη σε μετασχηματιστή του ΔΕΔΔΗΕ.