Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Σε πύρινη κόλαση πάλι η Πελοπόννησος

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές σε Ηλεία, Μεσσηνία και Λακωνία μετά από αυτές στην Αχαΐα

Από τη φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας
Από τη φωτιά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας
Για άλλη μια φορά η Πελοπόννησος βρίσκεται σε πύρινη κόλαση. Μετά τις χτεσινές φωτιές στην Αγία Αννα και την Καυκανιά στην Ηλεία, που είχαν οριοθετηθεί, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν μεγάλη μάχη με την πυρκαγιά στην Ηράκλεια της Ολυμπίας.

Η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ οι φλόγες μπήκαν στα χωριά Πελόπιο, Καυκανιά και Πλάτανος. Για άλλη μια φορά το μόνο μέτρο που ανακοίνωναν οι αρχές ήταν η εκκένωση των χωριών από τον πληθυσμό, αφού πριν δεν υπήρχε κανένα μέτρο πρόληψης. Αρχικά δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση της κοινότητας Ηράκλειας, ενώ λίγο αργότερα κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και οι κάτοικοι της κοινότητας Πουρναρίου. Στην κατάσβεση επιχειρούσαν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 31 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Πιο μετά δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Πελοπίου, Πλατάνου, Καυκανιάς. Εντολή δόθηκε, επίσης, για τα χωριά Κοσκινάς, Μάγειρας, Κλαδέος και Χελιδόνι. Στο μεταξύ, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 124ο χλμ. έως το 130ό χλμ. της Εθνικής οδού Τρίπολης - Πύργου, όπως και οι μετακινήσεις προς τα χωριά Ηράκλεια, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Κοσκινιά, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μάγειρας, Κλαδέος, Μοιράκα καθώς γίνονταν ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Από την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία
Από την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία
Λίγο μετά τις 6 μ.μ. στάλθηκε μήνυμα για εκκένωση του οικισμού Αρχαία Ολυμπία αλλά και του χωριού Μοιράκα. «Αν βρίσκεστε στην Αρχαία Ολυμπία εκκενώστε τώρα προς Μουριά από Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης - Ολυμπίας», ανέφερε το μήνυμα.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούσαν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στην περιοχή, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από την πόλη.

Εγκλωβισμένοι βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάτοικοι του Πελοπίου σε στάβλο της περιοχής λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόκειται για άτομο ΑμεΑ μαζί με τον γιο του και ότι βρέθηκαν στον στάβλο προκειμένου να προφυλαχθούν από τις φλόγες που καίγανε τα πρώτα σπίτια του χωριού. Εισηγήσεις της Πυροσβεστικής για απομάκρυνση κατοίκων έγινε και για τα χωριά Μοναστηράκι, Αγ. Θεόδωροι, Λυγαριά και Λατζόι.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 7 πυρκαγιές στον νομό, από τις οποίες οι 4 στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας με ώρες έναρξης 8.03 π.μ., 8.24 π.μ., 11.39 π.μ., 12.55 μ.μ., 1.03 μ.μ., 2.42 μ.μ., 4.29 μ.μ. Στην περιοχή πλέον επιχειρούσαν 160 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 6 πεζοπόρα τμήματα, 3 ελικόπτερα, 7 αεροσκάφη. Η φωτιά, την ώρα της βραδινής ενημέρωσης του υφυπουργού, είχε μέτωπο ενός χιλιομέτρου και καταβαλλόταν προσπάθεια να περιοριστεί στο Πελόπιο.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Κλιμάκιο της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, με τους Δημήτρη Αγγελόπουλο, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας, και Χρήστο Γιάνναρο, Γραμματέα της ΤΕ Ηλείας και μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πύρινο μέτωπο της Ηλείας εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών.

Οπως τόνισαν, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πως οι πρωινές δηλώσεις του πρωθυπουργού απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, αφού και η Ηλεία ζει τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Σημείωσαν πως για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το σχέδιο που το ΚΚΕ προτείνει κάθε χρόνο για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας και τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης, και απορρίπτεται από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τις προηγούμενες, είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί για να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, οι λαϊκές περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον, κόντρα στη λογική «κόστους - οφέλους» που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας. Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια.

Τέλος, κάλεσαν τον λαό της Ηλείας σε συμπόρευση για να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα. Με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και να λυθεί το ζήτημα της στέγασης για όσους έχουν ανάγκη εδώ και τώρα. Αμεση αποκατάσταση όλων των υποδομών που υπέστησαν ζημιές. Αμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.

Φωτιές σε Μεσσηνία και Λακωνία

Συνεχιζόταν και χτες το πρωί η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχτές στην περιοχή Βασιλίτσι Μεσσηνίας, όπου επιχειρούσαν 74 πυροσβέστες, με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Στην περιοχή Βλαχόπουλο επιχειρούσαν 34 πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστανιά του δήμου Ανατολικής Μάνης ήταν σε εξέλιξη και επιχειρούσαν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Πυρκαγιά υπήρχε και στη Μέλπεια του δήμου Οιχαλίας. Η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των οικισμών Βράχος, Μοναστηράκι, Ανω και Κάτω Μέλπεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές και χτες(2022-08-11 00:00:00.0)
Αύξηση στις καμένες εκτάσεις στα μισά της αντιπυρικής περιόδου(2022-08-02 00:00:00.0)
Μεγάλη πυρκαγιά στη Νέα Μάκρη(2021-09-21 00:00:00.0)
Ζωντάνεψε ο εφιάλτης του 2007!(2021-08-06 00:00:00.0)
Πυρκαγιές σε Φθιώτιδα, Εβρο, Μεσσηνία(2021-08-03 00:00:00.0)
Μεγάλη φωτιά στον Εβρο(2020-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ