ΕΙΝΑΠ: Στο προσωπικό φορτώνει τις ευθύνες της η κυβέρνηση
Η ΕΙΝΑΠ, δίνοντας συνέχεια στις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών στο νέο αυτό «ταρατατζούμ», αναδεικνύει ότι η αξιολόγηση αυτή των ...SMS δεν πρόκειται να βελτιώσει την ποιότητα παροχών Υγείας, τις αναμονές και την ταλαιπωρία των ασθενών, την υπερεργασία των υγειονομικών, αφού δεν φτιάχτηκε για αυτό.
Και θέτει χαρακτηριστικά τα εξής ερωτήματα:
«Χρειάζονται αξιολόγηση για να ανοίξουν τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες ή τα κλειστά νοσοκομεία που εκείνοι έκλεισαν ή για να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό;
Με τι εργαλεία πληροφόρησης ζητάνε από τους ασθενείς να αξιολογήσουν τα νοσοκομεία; Γνωρίζει π.χ. ένας ασθενής που περιμένει πάνω από 20 ώρες για αξονική στα ΤΕΠ ότι υπάρχουν 2-3 μηχανήματα στο νοσοκομείο, αλλά λειτουργεί το 1 λόγω έλλειψης ακτινολόγων; Γνωρίζουν οι υποψήφιοι ασθενείς για χειρουργείο ότι οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες γιατί παραμένει κλειστό το 40% των χειρουργικών αιθουσών στην Αττική λόγω έλλειψης προσωπικού; Γνωρίζουν οι ασθενείς ότι για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στα τμήματα και στις ΜΕΘ φταίει η τραγική αναλογία 2 νοσηλευτές ανά 60 κλίνες (ενώ προβλέπεται 1 νοσηλευτής ανά 8-10 ασθενείς σύμφωνα με το ΠΔ 87/1986) και αντίστοιχα στις μονάδες 1 νοσηλευτής ανά 3-4 βαρέως πάσχοντες (ενώ προβλέπεται 1 νοσηλευτής ανά 1-2 ασθενείς); Γνωρίζουν αλήθεια οι ασθενείς ότι υπάρχουν κρεβάτια ΜΑΦ, ΜΕΘ, Μονάδων Εμφραγμάτων στο Λεκανοπέδιο που παραμένουν τουλάχιστον από την πανδημία και έπειτα ακόμα κλειστά λόγω υποστελέχωσης του προσωπικού (κυρία νοσηλευτών και βοηθών θαλάμων κ.λπ.) και αντί η τωρινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να προκηρύξουν εδώ και τώρα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων, προβαίνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων σε διορισμούς με το σταγονόμετρο και μάλιστα θέσεων με ημερομηνία λήξης;».
Σημειώνοντας μάλιστα ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι πιο ...πονηρός, η ΕΙΝΑΠ εξηγεί ότι «την όποια αρνητική αξιολόγηση θα τη μεταφέρουν στις πλάτες του προσωπικού και (στην καλύτερη...) των διοικήσεων, αποποιούμενοι οποιαδήποτε ευθύνη που τους βαραίνει πολιτικά. Από την άλλη, οποιαδήποτε θετική αξιολόγηση των ασθενών θα την καρπωθούν ως επιβράβευση της πολιτικής τους στην Υγεία και όχι προφανώς ως αποτέλεσμα της αυτοθυσίας των υγειονομικών. Μονά - ζυγά δικά τους».
Παρακάτω, αναδεικνύει επίσης ότι με βάση και την πείρα από την εφαρμογή των «Εργαλείων Αξιολόγησης» σε μια σειρά κρατικές υπηρεσίες, η ΕΙΝΑΠ προειδοποιεί ότι το μέτρο θα αξιοποιηθεί για να «τρέξουν» οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με βάση τη λογική «κόστους - οφέλους», δηλαδή συγχωνεύσεις τμημάτων και νοσοκομείων, που «αξιολογήθηκαν» πιο χαμηλά. «Παράλληλα, με το επικείμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου για τους δημοσίους υπαλλήλους (συμπεριλαμβανομένων των γιατρών), είναι βέβαιο ότι το σύστημα αξιολόγησης θα οδηγήσει σε τιμωρίες, πιθανά και απολύσεις συναδέλφων που πρωτοστατούν στην ανάδειξη των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας και των αιτιών τους που βρίσκονται ακριβώς στον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθείται από το υπουργείο και την κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την ΕΙΝΑΠ να ξεκαθαρίζει:
«Οι γιατροί που υπηρετούμε στα δημόσια νοσοκομεία εισπράττουμε κάθε μέρα την αξιολόγηση από τους ασθενείς μας, οι οποίοι γνωρίζουν ότι σε αντίξοες συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, χωρίς διακρίσεις και χωρίς να τους κοιτάμε στην τσέπη. Αυτή η εκτίμηση που εισπράττουμε καθημερινά από τους ασθενείς μας είναι η καλύτερη ανταμοιβή της δουλειάς μας».
Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε όσα ακολούθησαν τον τραγικό θάνατο της 62χρονης ασθενούς στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο μετά την εσφαλμένη μετάγγιση αίματος. Συγκεκριμένα, όλο το φταίξιμο πέφτει στον νοσηλευτή ο οποίος απολύεται, προκειμένου να ξεπλυθούν από τις ευθύνες τους η κυβέρνηση και η διοίκηση του νοσοκομείου.
Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος νοσηλευτής εργαζόταν 7 χρόνια ως συμβασιούχος. Δούλευε διπλοβάρδια - πρωί/νύχτα για 16 ώρες μέσα σε μια μέρα και τελικά υποχρεώθηκε κατά παράβαση πρωτοκόλλου να πραγματοποιήσει και τη μετάγγιση εκείνο το βράδυ. Κανονικά το πρωτόκολλο προβλέπει την εποπτεία νοσηλευτή και γιατρού στις μεταγγίσεις, όμως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο λόγω των τραγικών ελλείψεων, οπότε δεν έγινε ούτε εκείνο το βράδυ που χορηγήθηκε το αίμα στην ασθενή.
«Το θράσος και η υποκρισία τους περισσεύουν», σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών», σημειώνοντας πως ο νοσηλευτής πληρώνει τα «σπασμένα» για τις συνέπειες της πολιτικής των κυβερνήσεων. «Βρήκαν τον "σταθμάρχη", τον καταδίκασαν για να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά, θέτοντας ερωτήματα όπως:
- Θα τιμωρηθεί το ίδιο αυστηρά ο διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος επέτρεπε να εφαρμόζονται παράνομα προγράμματα με νοσηλευτές να δουλεύουν διπλοβάρδιες;
- Αυξάνεται ή όχι εκθετικά ο κίνδυνος του ανθρώπινου λάθους μετά από τόσες ώρες εργασίας;
- Πώς μπορεί ένας και μοναδικός νοσηλευτής με μόνο 2 βοηθούς νοσηλευτών να τα βγάλει πέρα με τους δεκάδες ασθενείς που έχει στην ευθύνη του;
- Σε πόσες περιπτώσεις υπάρχουν βάρδιες που βγαίνουν μόνο με βοηθούς νοσηλευτών;
- Τι προβλέπει το πρωτόκολλο μετάγγισης ασθενούς; Μπορεί ένας βοηθός νοσηλευτής να κάνει μετάγγιση; Πόσες φορές έχει χρειαστεί ασθενείς να μεταγγιστούν από βοηθό νοσηλευτή χωρίς την παρουσία - εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;
- Η αδυναμία διπλής ταυτοποίησης κατά τη διαδικασία της μετάγγισης αίματος, η βλάβη του εξοπλισμού που οδήγησε στο να μην υπάρχουν τα στοιχεία κάθε ασθενή (σε μέρα γενικής εφημερίας μάλιστα!) βαρύνουν τον νοσηλευτή; `Η είναι συνέπεια της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της μείωσης του «κόστους» της Υγείας, που οδηγούν σε βλάβες ακόμα και απλών μηχανημάτων καθημερινά;
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μετά το τραγικό περιστατικό της εσφαλμένης μετάγγισης, η Β' ΥΠΕ δίνει οδηγία να μην υπάρχει βάρδια χωρίς ΤΕ νοσηλευτή, αλλά και για αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων, κάτι που προφανώς αποτελεί ομολογία ενοχής της κυβέρνησης, αφού παραδέχεται ότι έως τώρα υπήρχαν προγράμματα που δεν ήταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
Γιατί βγαίνουν έτσι τα προγράμματα θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό; Γιατί, για να υπάρχει σε κάθε βάρδια ΤΕ νοσηλευτής, θα πρέπει να δουλεύουν 16 ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς άδειες, σε συνθήκες δηλαδή ακραίας εντατικοποίησης, που θα αυξήσουν κατακόρυφα τον κίνδυνο ανθρώπινου λάθους, αναφέρει η ΑΣΥ, προσθέτοντας: «Ενας φαύλος κύκλος που δεν θα σπάσει αν δεν σταματήσει η πολιτική που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία».
Με βάση τα παραπάνω, και απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση, η ΑΣΥ τονίζει ότι «υπόλογοι είναι η ίδια η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Οπως είναι υπόλογοι και για τους εκατοντάδες ασθενείς που κινδυνεύουν γιατί περιμένουν ώρες για να εξεταστούν στις εφημερίες, όπως είναι ένοχοι για τους χιλιάδες που επιδεινώνεται η υγεία τους, περιμένοντας μήνες στις λίστες αναμονής της ντροπής για ένα χειρουργείο».