Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τον θάνατο 64χρονου μάγειρα σε ξενοδοχείο στην Κρήτη
Τα εγκληματικά αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, την οποία υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και στηρίζουν τα αστικά κόμματα, περί «ενεργού γήρανσης», ανέδειξε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τον θάνατο 64χρονου εργαζόμενου μάγειρα σε μεγάλο ξενοδοχείο στην Κρήτη.
Ο 64χρονος, που πέθανε από ανακοπή καρδιάς εν ώρα εργασίας, αναγκαζόταν να δουλεύει σε αυτήν την ηλικία «σε έναν κλάδο που η εντατικοποίηση, οι ανθυγιεινές συνθήκες και το στρες τσακίζουν κόκαλα, ενώ ήθελε ακόμα λίγα ένσημα για να βγει στη σύνταξη», σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόκειται για το τρίτο εργοδοτικό έγκλημα με θύμα ξενοδοχοϋπάλληλο από την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, αποδεικνύοντας ότι το «τουριστικό θαύμα» στηρίζεται στην εξόντωση κυριολεκτικά των εργαζομένων.
Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό λιποθυμούν από την εντατικοποίηση και την έλλειψη ρεπό και προσωπικού σε ξενοδοχεία και φέτος, ταυτόχρονα δεν υπάρχει καθημερινή παρουσία γιατρού εργασίας, νοσηλευτή και απινιδωτή, ενώ και η κυβέρνηση φέρνει και νέο αντεργατικό νομοσχέδιο για 13 ώρες δουλειά - αιτία πολέμου για την εργατική τάξη !
Ετσι, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη διερεύνηση των αιτιών και συνθηκών θανάτου του 64χρονου, έλεγχο για την τήρηση μέτρων ασφαλείας εργαζομένων από την επιχείρηση και για οικονομική στήριξη της οικογένειας του άτυχου εργαζόμενου, πατέρα ενός ανήλικου. Επίσης, ζήτησε έκτακτους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για μέτρα προστασίας και ασφάλειας εργαζομένων και εφαρμογή ΣΣΕ και εντατικοποίηση των ελέγχων, στελέχωση σε όλες τις τουριστικές περιοχές κλιμακίων της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας και διασφάλιση καθημερινής παρουσίας ιατρού εργασίας και απινιδωτή.
Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης δήλωσε ότι η διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη. Περιγράφοντας το χρονικό της ημέρας του εργοδοτικού εγκλήματος, που σημειώθηκε 5 μέρες μετά την πρόσληψη, αναφέρθηκε στην ώρα που είχε χτυπήσει την περιβόητη «ψηφιακή κάρτα εργασίας», η οποία δήθεν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δίνει τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία.
Προκλητικό όμως ήταν το ...καμάρι του υφυπουργού για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για μαθήματα ΚΑΡΠΑ σε εργαζόμενους, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε συνάδελφος να σώσει τον εργαζόμενο μάγειρα. Ωστόσο, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με αυτήν την «πρωτοβουλία» θέτει και τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων στη λογική της ατομικής ευθύνης και του «κόστους - οφέλους». Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι γίνονται προκηρύξεις για την κάλυψη οργανικών θέσεων.
Στη δευτερολογία του, επικαλέστηκε τους «μέσους όρους» της ΕΕ για τα εργατικά «ατυχήματα», για να δείξει ότι η Ελλάδα είναι «εντός κανονικότητας» του μακελειού σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη. Και, επαναλαμβάνοντας τη λογική της απόσυρσης του κράτους από την υγεία και ασφάλεια, επικαλέστηκε την ανάγκη «κουλτούρας πρόληψης σε εργοδότη και εργαζόμενο». Ενώ, πέρα από τα σεμινάρια ΚΑΡΠΑ, ως «μέτρα» επικαλέστηκε κάτι ψηφιακά έγγραφα που σκοπεύει να θεσπίσει η κυβέρνηση για το βιβλίο υποδείξεων του γιατρού εργασίας. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικογένειας του αδικοχαμένου εργαζόμενου, ο υφυπουργός περιορίστηκε στο να επικαλεστεί νομοθεσία που, όπως είπε, προβλέπει «δικαίωμα σύνταξης» σε σύζυγο στην περίπτωση που ο γάμος ήταν πάνω από 3 χρόνια και το «ατύχημα» δεν οφειλόταν σε παθολογικό αίτιο.
Ο Μ. Συντυχάκης, από πλευράς του, στη δευτερολογία του υπογράμμισε πως τέτοια σωρεία εργοδοτικών εγκλημάτων δεν είναι αποτέλεσμα μιας «κακιάς στιγμής», αλλά αποτέλεσμα των εξαντλητικών ρυθμών και συνθηκών εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που υποστηρίζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις με το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει.
Ζήτησε, παράλληλα, από τον υφυπουργό να διευκρινίσει τι εννοεί με τα «παθολογικά αίτια» και όχι «εργατικό ατύχημα», γιατί έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να μη λάβει την απαιτούμενη στήριξη η οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου.
Τέλος, τόνισε ότι οι υποκριτικές ευαισθησίες κυβέρνησης και αστικών κομμάτων «δεν πείθουν» όταν ετοιμάζεται να ενισχύσει το εχθρικό για τους εργαζόμενους και φιλικό για τα κέρδη εργοδοτών νομοθετικό πλαίσιο με το νομοσχέδιο για τις 13 ώρες δουλειάς. Επισήμανε πως είναι αδιανόητο το 2025 εργαζόμενοι να μη γυρίζουν στο σπίτι τους από το μεροκάματο και να ξεψυχούν στους χώρους δουλειάς και ότι οι νόμοι κυβερνήσεων - ΕΕ επιβάλλουν σε ανθρώπους που κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους, να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.