Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς
MotionTeam |
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σε ημερίδα.
Η μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων που έφραξαν τον δρόμο στους διαδηλωτές, ώστε να μην προσεγγίσουν τον χώρο, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας και έχει ανάγκη την προστασία του κράτους καταστολής.
Οι φοιτητές διαμήνυσαν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη σύσκεψη με τους πρυτάνεις και περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, δήθεν για την «ασφάλεια των πανεπιστημίων», απορρίπτονται από την πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το σχέδιο αποπροσανατολισμού, βίαιης διακοπής των σπουδών και έντασης της καταστολής δεν θα περάσει.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, αντιπροσωπεία των φοιτητών παρέδωσε στον αρμόδιο υφυπουργό το ψήφισμα των φοιτητικών συλλόγων που δηλώνει ξεκάθαρα την εναντίωσή τους στα απαράδεκτα μέτρα καταστολής ενάντια στους φοιτητές και τους αγώνες τους.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν: Να καταργηθεί ο αντιδραστικός νόμος 4957/22 που περιλαμβάνει και διατάξεις για πειθαρχικά φοιτητών. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των Πανεπιστημίων σε καθηγητές, εργαστήρια, υποδομές. Να παρθούν μέτρα στήριξης των φοιτητών και όχι διαγραφές. Να εξασφαλιστεί έγκαιρα σχέδιο στήριξης όλων των φοιτητών για το μεγάλο πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, με εξασφάλιση δωρεάν δωματίων, γενναία αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ανέγερση νέων εστιών χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
Οι εκπαιδευτικοί πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους και κατήγγειλαν ότι είναι πρόκληση το «Πειθαρχικό Δίκαιο» με το πακέτο μέτρων που έρχεται να ενισχύσει την τρομοκρατία, την ποινικοποίηση της αγωνιστικής δράσης, βαφτίζοντας «παραπτώματα» ακόμα και δράσεις στοιχειώδους διεκδίκησης. Είναι πρόκληση η προπαγάνδα υπέρ του Εθνικού Απολυτηρίου, που μαζί με την ΕΒΕ και την Τράπεζα Θεμάτων θεσμοθετεί ένα σχολείο των ταξικών και εξεταστικών φραγμών. Της ιδιωτικοποίησης με τα Ωνάσεια και το ΙΒ (Διεθνές Απολυτήριο), που εντείνουν την κατηγοριοποίηση που ήδη συντελείται με πρότυπα, πειραματικά κ.ά., αλλά και μέσω της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων προσωπικού, της κρίσης σε κτιριακές και άλλες υποδομές, συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, του κόφτη «ολιγομελών» τμημάτων.
Οι γονείς που μπήκαν στον χώρο της εκδήλωσης, ανέδειξαν τις επιπτώσεις της πολιτικής «κόστους - οφέλους» που σκάει στις πλάτες των παιδιών τους με τις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, με 27άρια και 28άρια τμήματα, σε σχολεία υποστελεχωμένα λόγω έλλειψης διορισμών, με κτίρια ασυντήρητα και χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφάλειας για σεισμό, φωτιά κ.τ.λ. Απαίτησαν να χτιστούν σύγχρονα σχολεία και να σταματήσουν οι μετακινήσεις μαθητών από σχολείο σε σχολείο (3ο ΓΕΛ Καλαμαριάς) στο όνομα του κόστους, να μην παραχωρηθούν αίθουσες του 20ού ΓΕΛ για το International Baccalaureate (IB) που θα διώξει μαθητές από το σχολείο. Να δοθεί μόνιμη λύση στο κτιριακό για το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο - ΓΕΛ Θεσσαλονίκης με πρωινή βάρδια λειτουργίας και χωρίς συγχωνεύσεις και καταργήσεις άλλων σχολικών μονάδων. Να σταματήσει η μεθόδευση για την τεχνητή συρρίκνωση του 13ου Γυμνασίου και του 17ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, που εντάσσεται στο σχέδιο συγχώνευσης και κατάργησής τους.