Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την πρόσφατη φωτιά στο Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Μελισσίων
Τον κίνδυνο για τη ζωή ατόμων με βαριά αναπηρία από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δομών χρόνιων παθήσεων και ιδιαίτερα του Ιδρύματος Χρόνιων Παθήσεων Μελισσίων, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη φωτιά που ξέσπασε στις 27 Ιούνη, επεσήμανε η βουλευτής του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα κατά τη συζήτηση της σχετικής Ερώτηση του Κόμματος προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η βουλευτής του Κόμματος ανέδειξε ότι η πρόσφατη φωτιά στο Ιδρυμα Μελισσίων, όπου σε 2 ορόφους φιλοξενούνται 58 χρόνιοι πάσχοντες, ξεκίνησε από τον ηλεκτρολογικό πίνακα και ευτυχώς περιορίστηκε στον χώρο που βρίσκεται αυτός, χάρη στις προσπάθειες των λίγων εργαζομένων που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη βάρδια.
«Αν δεν είχε περιοριστεί στο υπόγειο του κτιρίου η πυρκαγιά, πώς θα εξασφαλιζόταν η έγκαιρη εκκένωση; Με το ελάχιστο προσωπικό, ακόμα και με τη συμβολή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου θα υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος;», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να τονίσει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι φιλοξενούμενοι είναι μη περιπατητικοί και κατάκοιτοι, «επομένως η δομή θα έπρεπε να είναι ανεπτυγμένη σε ένα επίπεδο και μάλιστα στο ισόγειο, για να είναι εύκολη και η έγκαιρη απομάκρυνσή τους σε ένα έκτακτο γεγονός, όπως είναι και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε».
Υπογράμμισε μάλιστα πως στο συγκεκριμένο ίδρυμα οι εργαζόμενοι είναι συνολικά 45, εκ των οποίων οι μισοί είναι συμβασιούχοι, αντί για τον διπλάσιο αριθμό βάσει του πλήθους των φιλοξενουμένων, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες δομές.
«Το εχθρικό κράτος υποβαθμίζει, απαξιώνει, περικόπτει και κλείνει δομές και υποδομές πρόνοιας και αναπηρίας ακριβώς γιατί κοστίζουν, ενώ την ίδια ώρα αφήνει τον ευαίσθητο αυτό τομέα στους ιδιώτες του χώρου, που εμπορεύονται τις ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους», τόνισε.
Με αναφορές σε «εφιάλτες» και «πόσο κακιά είναι η πυρκαγιά», απάντησε η υπουργός Δ. Μιχαηλίδου, υποστηρίζοντας πως από το 2019 αντιμετωπίζονται οργανωμένα τέτοιες καταστάσεις και παρουσιάζοντας ως «μέγα μέτρο» το αυτονόητο και το ελάχιστο, δηλαδή τη μελέτη πυρασφάλειας!
«Υπερασπιζόμαστε την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν δομών, σύγχρονων και ασφαλών που περιλαμβάνει και το ζήτημα των κτιριακών υποδομών - προσωρινής ή και πιο μόνιμης - ημερήσιας 24ωρης λειτουργίας», ανταπάντησε η Βιβή Δάγκα, σημειώνοντας: «Με τις ελάχιστες δομές που υπάρχουν σήμερα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εξασφαλίζονται τα παραπάνω ζητήματα. Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τη λειτουργία των δομών με επιστημονικά προγράμματα, που απαιτεί όμως αναγκαίο μόνιμο προσωπικό επιστημονικό και βοηθητικό όλων ειδικοτήτων. Πώς μπορούν για παράδειγμα να εξασφαλιστούν αυτά στη δομή στα Μελίσσια, όταν δεν υπάρχει μόνιμο ιατρικό προσωπικό στις βάρδιες και τις ανάγκες καλύπτει ένας παθολόγος και ένας νευρολόγος με μπλοκάκι "on call";
Πώς να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες φυσικοθεραπείες των ανθρώπων», συνέχισε, «όταν ο μοναδικός φυσικοθεραπευτής που προσλήφθηκε μετά από 3 χρόνια είναι με συμβάσεις και παραμένει στη δομή γιατί έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα!», σημείωσε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας πως η ολόπλευρη κοινωνική προστασία απαιτεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για δημιουργία νέων δομών, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, ιδιωτών και εξάρτηση από ευρωπαϊκά προγράμματα και ευρωενωσιακά κονδύλια με ημερομηνία λήξης, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που η ΕΕ σχεδιάζει την περικοπή και ανακατεύθυνση πόρων για να στηρίξει τη στροφή στην πολεμική οικονομία.