Παρασκευή 11 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μπουρλότο και απειλές σε όλη την περιοχή από το Ισραήλ

Με καθημερινές επιδρομές στον Λίβανο, νέες πολεμικές απειλές κατά του Ιράν και «συνεννοήσεις» με τις ΗΠΑ για νέες επιθέσεις εναντίον της Υεμένης, το Ισραήλ συνεχίζει να κάνει τη «βρώμικη δουλειά» στη Μέση Ανατολή για την προώθηση των ισραηλινών και των «συμμαχικών» συμφερόντων στην περιοχή.

Στον Λίβανο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν χθες από ισραηλινή επίθεση με drone στη νότια πόλη Αλ Μανσούρι, καθώς το κράτος - δολοφόνος συνεχίζει να παραβιάζει σχεδόν καθημερινά ακόμα κι αυτήν την «εκεχειρία» που επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο του λιβανέζικου λαού τον περασμένο Νοέμβρη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ένας διοικητής της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΝΝΑ ανέφερε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στα περίχωρα της συνοριακής πόλης Σεμπάα, καθώς και επίθεση τα ξημερώματα με drone στη νότια πόλη Yuhmor al Shaqeef, κοντά στη Ναμπατίεχ.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισ. Κατς απείλησε ότι «το Ισραήλ θα χτυπήσει ξανά το Ιράν αν απειληθεί από την Τεχεράνη».

«Προειδοποίησε» ότι «το μακρύ χέρι του Ισραήλ θα σας φτάσει στην Τεχεράνη, στην Ταμπρίζ, στο Ισφαχάν, οπουδήποτε προσπαθείτε να απειλήσετε ή να βλάψετε το Ισραήλ. Δεν υπάρχει κανένα μέρος όπου μπορείτε να κρυφτείτε», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «αν πρέπει να επιστρέψουμε, θα επιστρέψουμε και με μεγαλύτερη δύναμη».

Από την πλευρά του ο Ιρανός Πρόεδρος, Μ. Πεζεσκιάν, σε συνομιλία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι η συνέχιση της συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) - την οποία ανέστειλε η Τεχεράνη μετά τον πόλεμο με το Ισραήλ και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις - θα εξαρτηθεί από το αν η ΙΑΕΑ «θα διορθώσει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα».

Παράλληλα με τα παραπάνω συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» για την τύχη του ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου μετά τους αμερικανο-ισραηλινούς βομβαρδισμούς των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Χθες, δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο Ισραηλινό ανώτερο αξιωματούχο, ανέφερε πως το Ισραήλ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα τμήμα από τα υπόγεια αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν επιβίωσε από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και μπορεί να είναι προσβάσιμο σε Ιρανούς πυρηνικούς μηχανικούς.

«Κάλεσμα» στις ΗΠΑ για συντονισμένες επιθέσεις στην Υεμένη

Σε ό,τι αφορά την Υεμένη, το ισραηλινό δημόσιο δίκτυο «Kan» μεταδίδει ότι το Ισραήλ, μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να επαναλάβουν τις στρατιωτικές τους επιθέσεις εναντίον της Υεμένης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι στη ναυτιλία «δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν μόνο ένα ισραηλινό πρόβλημα» και καλεί σε «πιο έντονες συντονισμένες επιθέσεις» εναντίον τους, από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και «έναν συνασπισμό που θα περιλαμβάνει κι άλλες χώρες».

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης, Αμπντέλ Μαλέκ Αλ Χούθι, επανέλαβε ότι «η απαγόρευση των Χούθι για τη ναυσιπλοΐα που η ομάδα θεωρεί ότι συνδέεται με το Ισραήλ, μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, του Κόλπου του Αντεν και της Αραβικής Θάλασσας, θα παραμείνει σε ισχύ».

Χθες το πρωί οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι στοχοποίησαν με βαλλιστικό πύραυλο το αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση «πέτυχε τον στόχο της, με τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής να ηχούν σε περισσότερα από 300 χωριά και πόλεις».

Ο δε ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, επίσης χθες το πρωί, ότι η αεράμυνά του αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη, ενώ αντίστοιχη αναφορά για αναχαίτιση πυραύλου έκανε και αργότερα χθες, το βράδυ.

Δολοφονία σιίτη θρησκευτικού αξιωματούχου στη Συρία

Στο μεταξύ, σε άλλη μία εξέλιξη χαρακτηριστική για τη... «νέα μέρα που ανέτειλε» στη Συρία μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών, ένας σιίτης θρησκευτικός αξιωματούχος έπεσε νεκρός από σφαίρες στην περιφέρεια Χομς, στην κεντρική Συρία.

«Ενοπλοι πυροβόλησαν τον σεΐχη Σαχούντ, ο οποίος βρισκόταν με το αυτοκίνητο κοντά σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας» σε δρόμο που οδηγεί στο χωριό του, το Μαζράα, ανέφερε η ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Οι σιίτες αποτελούν μειονότητα στη Συρία, με περίπου 300 χιλιάδες μέλη. Η δολοφονία του σιίτη ιερωμένου έρχεται μετά τις μαζικές σφαγές αλαουιτών και χριστιανών των περασμένο Μάρτη από δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση των τζιχαντιστών, ενώ ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις τέτοιων δυνάμεων με Δρούζους και η πολύνεκρη επίθεση σε εκκλησία στη Δαμασκό.

Η ανώτατη θρησκευτική αρχή των σιιτών στη Συρία κατήγγειλε τη δολοφονία, ενώ μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Σαχούν, οι κάτοικοι του χωριού Μαζράα κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ