Στο «κόκκινο» βρίσκεται όλη η Μέση Ανατολή, καθώς τα παζάρια από ΗΠΑ, Ισραήλ και συμμάχους τους για νέες συμφωνίες που θα υπηρετούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή έναντι των ανταγωνιστών τους «πάνε πακέτο» με νέες επιθέσεις, πιέσεις, απειλές και τελεσίγραφα.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι χαρακτηριστικές:
-- ΙΡΑΝ: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ απειλεί με νέα στρατιωτική δράση, δηλώνοντας ότι «θα διέταζα και πάλι τον βομβαρδισμό του Ιράν, χωρίς καμία αμφιβολία», αν η Τεχεράνη συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Την Πέμπτη η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, εστιάζοντας στο ιρανικό πετρέλαιο.
Αντίστοιχα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει σχέδιο επιβολής για να «διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα μπορεί να επιστρέψει για να απειλήσει το Ισραήλ». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο στρατός πρέπει να ετοιμαστεί, σε επίπεδο πληροφοριών και επιχειρήσεων, για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει αεροπορική υπεροχή και για να αποτρέψει την Τεχεράνη από το να αποκαταστήσει τις προηγούμενες δυνατότητές της.
Ο δε Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Νοέλ Μπαρό, απείλησε ότι αν το Ιράν αρνηθεί να διαπραγματευτεί ένα αυστηρό και μακροπρόθεσμο πλαίσιο για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τότε η Γαλλία, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, μπορεί με μια επιστολή προς τον ΟΗΕ να επαναφέρει όλες τις διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν που ίσχυαν πριν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - εκμεταλλευόμενη σχετική ρήτρα της συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος Μ. Πεζεσκιάν υπέγραψε τον νόμο που αναστέλλει τη συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), την οποία κατηγορεί η Τεχεράνη για τη στάση της στην πρόσφατη πολεμική σύγκρουση. Την Παρασκευή αποχώρησαν από την Τεχεράνη οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ.
Την ίδια ώρα, «διαρροές» σε διεθνή ΜΜΕ δεν απέκλειαν την πραγματοποίηση νέου γύρου διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Ιράν τις επόμενες μέρες.
-- ΛΙΒΑΝΟΣ: Οι ΗΠΑ με σχέδιο που παρέδωσαν στη Βηρυτό, πιέζουν για τον πλήρη αφοπλισμό της Χεζμπολάχ, όπως και για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Συρία και την εφαρμογή οικονομικών «μεταρρυθμίσεων», με «αντάλλαγμα» την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων που εξακολουθούν να κατέχουν περιοχές στον νότιο Λίβανο, καθώς και την απελευθέρωση κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση περιοχών που καταστράφηκαν από τις περσινές ισραηλινές επιθέσεις.
Το σχέδιο παραδόθηκε από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία και απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία, Τόμας Μπαράκ, ο οποίος αναμένεται να επανέλθει στον Λίβανο στις αρχές της εβδομάδας.
Η Χεζμπολάχ συμμετέχει σε διαβουλεύσεις για να δώσει την τελική της απάντηση, ενώ ο επικεφαλής της, Ν. Κασέμ, σε ομιλία του την Τετάρτη τόνισε ότι η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα δεχθεί ποτέ να παραιτηθεί από τη στρατιωτική της δύναμη».
Σε ένα τέτοιο φόντο, το Ισραήλ που έχει κάνει κουρελόχαρτο την «εκεχειρία» αύξησε τις επιθέσεις του στον Λίβανο την Πέμπτη και την Παρασκευή.
-- ΣΥΡΙΑ: Η κυβέρνηση των τζιχαντιστών επιβεβαιώνει ότι «φιλοδοξεί να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την επιστροφή στη συμφωνία αποδέσμευσης του 1974» με το Ισραήλ, όπως διαβεβαίωσε ο ΥΠΕΞ του τζιχαντιστικού καθεστώτος τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μ. Ρούμπιο.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ υπέγραψε το εκτελεστικό διάταγμα για την προαναγγελθείσα άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας.
Ο δε Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γκ. Σάαρ, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Ισραήλ για την εγκαθίδρυση επίσημων διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί για τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν σε οποιαδήποτε «ειρηνευτική» συμφωνία. Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέες επιδρομές στη νότια Συρία.