Το Μουσείο «Ν. Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα επισκέφτηκαν ομάδες μαθητών
RIZOSPASTIS |
Τα παιδιά περιηγήθηκαν στο μουσείο, παρακολουθώντας με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ξενάγηση, η οποία φώτισε ολόπλευρα τη ζωή και τη δράση του Μπελογιάννη, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αταλάντευτη στάση και δράση του ΚΚΕ, σε όλες τις εποχές, σε όλες τις συνθήκες, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα για τους νέους σήμερα.
Ακούγοντας για τη δράση του Μπελογιάννη ήδη από τα μαθητικά του χρόνια, με συμμετοχή στους έντονους ταξικούς αγώνες της περιόδου, στα περίφημα «σταφιδικά» στην Ηλεία, και τη μετέπειτα ένταξή του στην ΟΚΝΕ, οι μαθητές που σήμερα βρίσκονται στην αντίστοιχη ηλικία εμπνεύστηκαν - όπως οι ίδιοι είπαν - από την καθολική σύνδεση της ζωής του με την πάλη για έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Στην περιήγησή τους στο μουσείο παρατήρησαν με δέος τα προσωπικά αντικείμενα του Μπελογιάννη, όπως το παλτό που φορούσε τη μέρα εκτέλεσής του, αλλά και το ιδιόχειρο βιογραφικό σημείωμα του ίδιου, που περιγράφει βασικά σημεία της ζωής του. Οι νέοι στάθηκαν με σεβασμό μπροστά στις φωτογραφίες από τη δίκη και την εκτέλεση του Μπελογιάννη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους καλλιτεχνικούς πίνακες που βρίσκονται στον χώρο του μουσείου, με τις ματιές όλων να «κλέβει» το περίφημο σκίτσο του Πάμπλο Πικάσο «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», το οποίο πολλά από τα παιδιά αναγνώρισαν αμέσως!
RIZOSPASTIS |
«Ηταν ανατριχιαστική και άδικη η δίκη του, και συμβολίζει πώς το καπιταλιστικό σύστημα πνίγει τα δικαιώματα του λαού», διαπίστωσε η Θυμόκλεια από τη Θεσσαλονίκη. «Μου άρεσε πάρα πολύ η ξενάγηση, ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε κι άλλα πράγματα για τη ζωή του Μπελογιάννη. Μερικά δεν τα ήξερα και σήμερα, μαθαίνοντάς τα, αισθάνθηκα πιο κοντά του», λέει η Καλη-Νίκη, που ταξίδεψε από την Κρήτη για να συμμετάσχει στην 34η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.
Μετά την ξενάγηση στο μουσείο τα παιδιά επισκέφτηκαν την προτομή του Μπελογιάννη, στην ομώνυμη πλατεία της Αμαλιάδας, η οποία φτιάχτηκε από το ΚΚΕ το 2005.