Παρασκευή 4 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΠΕΚΕΠΕ
Φορτώνει στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους τις συνέπειες του σκανδάλου

Προκαλεί η προσπάθεια να εμφανιστεί ως ...τιμωρός, ενώ είναι χωμένη μέχρι τον λαιμό στη σαπίλα που αναδίδουν ΚΑΠ - ΕΕ και αστικό κράτος

Eurokinissi

Με την καραμέλα της «παθογένειας» επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατακραυγή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, να ξεπλύνει τις ευθύνες της και μαζί τη σαπίλα του εχθρικού για τα λαϊκά συμφέροντα αστικού κράτους και της ΕE. Την ίδια ώρα, ανοίγει θέμα στάσης πληρωμών για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που κινδυνεύουν να δουν το εισόδημά τους να συμπιέζεται κι άλλο.

Χαρακτηριστικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, μιλώντας χτες το πρωί στον «ΑΝΤ1», μίλησε ξανά για «διαχρονική παθογένεια», ενώ προσπαθώντας να βγάλει την κυβέρνηση «λάδι» επέμεινε ότι «5.200 φυσικά πρόσωπα και κάποια νομικά πρόσωπα ελέγχονται από τις υπηρεσίες και από τη Δικαιοσύνη, πολλά εξ αυτών από το 2019 μέχρι σήμερα για υποθέσεις παράνομων επιδοτήσεων» «με καταγγελίες δηλαδή επί των δικών μας ημερών», καθότι τάχα «υπάρχει μια κυβέρνηση που πάει να τα βάλει με ένα φαινόμενο τουλάχιστον 30 ετών».

Πρόσθεσε ότι «παρά όλα αυτά, τις καταγγελίες, τις δικογραφίες, τις παρεμβάσεις, τις αλλαγές που έχουν γίνει, προκύπτει ότι ακόμα χρειάζεται κι άλλο για να σπάσει το "απόστημα"», ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι όποιες εξελίξεις με τα σκάνδαλα που αφορούν αγροτικές επιδοτήσεις και ακουμπούν κι άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, θα αξιοποιηθούν για να δρομολογήσουν αλλαγές στην κατεύθυνση προσαρμογής της νέας ΚΑΠ το 2027 στη συνολική στροφή της ΕΕ στην πολεμική οικονομία.

Παραπέμποντας και σε σύσκεψη που έγινε προχθές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, «για το μοντέλο επιστροφής χρημάτων» όπως είπε, ο Π. Μαρινάκης τόνισε ότι στον έλεγχο θα ξεκινήσουν «από τα ΑΦΜ που πήραν τα περισσότερα χρήματα και να πάμε προς τα κάτω. Θα έχουμε εξελίξεις άμεσα, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Ερωτηθείς αργότερα στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων για το αν έχει η κυβέρνηση ένα χρονοδιάγραμμα για τις πρώτες επιστροφές, επέμεινε ότι «στόχος είναι οι πρώτες επιστροφές να γίνουν εντός ολίγων, για να μην πω ημερών, εβδομάδων».

Στάσεις πληρωμών

Ωστόσο, μείζον θέμα προκύπτει από τη στάση πληρωμών στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Π.χ. ενώ Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες βάζουν αίτημα να μην πληρώσουν αυτοί τη σαπίλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έλεγε προχθές ότι, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις για τη βιολογική κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία ωσότου ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι, μία εξέλιξη που προφανώς θα πλήξει όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγούς.

Ο «Ριζοσπάστης» έβαλε ερώτημα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν πρέπει να περιμένουμε και άλλες τέτοιες στάσεις πληρωμών που αντικειμενικά θα θίξουν εισόδημα και προγραμματισμό για τη μικρή και μεσαία αγροτιά.

Οπως είπε: «Είναι δύο προτεραιότητες, υποχρεώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες συνιστούν μία πολύ δύσκολη αλλά σημαντική άσκηση. Και από τη μία να καθαρίσει το τοπίο και αυτοί οι 5.200, κάποιοι απ' αυτούς και όσοι άλλοι προστεθούν από τη δικογραφία να πληρώσουν με βάση τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη και από την άλλη να μη διακινδυνευθούν οι ενισχύσεις των αγροτών. Ο στόχος είναι να γίνουν όλα με τον γρηγορότερο τρόπο, ούτως ώστε να μην πάνε πίσω οι πληρωμές συνολικά» είπε, προετοιμάζοντας ουσιαστικά για καθυστερήσεις.

Τέλος, για τη στάση του Μαξίμου απέναντι σε μέλη της κυβέρνησης που εμφανίστηκαν μπλεγμένα στην υπόθεση, εξ ου και τους «παραίτησαν», ο Μαρινάκης είπε στον «ANT1» ότι «οι διάλογοι εκτιμήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό» και «ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις. Οχι γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν θεωρείται ότι έχουν σχέση ποινικά με αυτή την υπόθεση», αλλά γιατί «κάποιες συμπεριφορές, κάποιοι διάλογοι δεν συνάδουν με την κυβερνητική ιδιότητα». Απέδωσε δε τις αναφορές, στα τηλεφωνήματα, σε ονόματα κυβερνητικών στελεχών ακόμα και σε «εκδικητικούς λόγους».

Επιστολή που «καίει» την κυβέρνηση

Εξάλλου, στη δημοσιότητα ήρθε το email του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκου, ο οποίος ήταν επικεφαλής του Οργανισμού επί υπουργίας Αυγενάκη, προς την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Οπως περιγράφει, αφού ενημέρωσε τον τότε υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Μπρατάκο, τον Μάκη Βορίδη και τον Παπασταύρου για το πάγωμα 9.309 ΑΦΜ - εκ των οποίων τα 5.586 στην Κρήτη - κατόπιν μεθοδεύσεων του Αυγενάκη μέσω του Στρατάκου αναγκάστηκαν σε παραίτηση τα μέλη του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολούθησε και η δική του, η οποία ζητήθηκε από τους τρεις πρώτους.

Στην επιστολή του προς τις εισαγγελικές αρχές, ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Β. Σημανδράκος, σημειώνει ότι αυτή η μεθόδευση προκάλεσε «χείριστη εντύπωση» στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είχε ενημερώσει εκ νέου την κυβέρνηση με δεύτερο σημείωμα στις 8 Δεκεμβρίου 2023. Καταλήγοντας, ο Σημανδράκος υπογραμμίζει ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί παρά τη θέλησή του και ότι η αντικατάστασή του από τον προσχηματικά παραιτηθέντα αντιπρόεδρο έγινε κατόπιν επιλογής του Αυγενάκη.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών

«Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έπεσε ως "κεραυνός εν αιθρία", αλλά είναι η κατάληξη όλων όσα το αγροτικό κίνημα έχει κατά διαστήματα καταγγείλει», τονίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, δίνοντας συνέχεια στις αντιδράσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος που φουντώνουν τις τελευταίες μέρες.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της λειτουργίας ενός συστήματος που βασίζεται στην εξαγορά συνειδήσεων, στις πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Είναι «το αποτέλεσμα της λειτουργίας της ΚΑΠ και του τρόπου εφαρμογής της από τις ελληνικές κυβερνήσεις με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη λεγόμενη τεχνική λύση, για την οποία ήταν ενήμεροι η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ας μην το παίζουν "Πόντιοι Πιλάτοι" τώρα».

Γι' αυτό και η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι «το πραγματικό σκάνδαλο αφορά στον μηχανισμό των αγροτικών επιδοτήσεων και πώς αυτές δίνονται από την ΚΑΠ της ΕΕ, τις αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων και τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας Ηπείρου, που όχι μόνο δεν υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών - κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά κάλεσε και τα ΜΑΤ να μας διώξουν από το Περιφερειακό Συμβούλιο».

Επίσης η Ομοσπονδία θυμίζει ότι οι αγρότες επιβαρύνονται με εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ για μελέτες και συμβουλές, και εξακολουθούν παρά τις τεχνολογικές δυνατότητες και τις διαθέσιμες εφαρμογές, να πληρώνουν αδρά για την υποβολή αίτησης στις «πύλες της κολάσεως», όπως από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα τα ΚΥΔ, καθώς με ευθύνη των κυβερνήσεων τα πληροφοριακά συστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν παραδομένα στους ιδιώτες και ένας πόλεμος οικονομικών συμφερόντων μαινόταν γύρω από αυτά.

Επαναφέρει τις διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος και ξεχωρίζει την πάλη «για να μην πληρώσουν ο λαός και οι βιοπαλαιστές αγρότες τα σπασμένα και τα πρόστιμα, ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ΚΑΠ να μην πάει στα πρόστιμα όπως μας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να πράξει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να πληρώσουν τα πρόστιμα οι υπουργοί, οι διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι επιτήδειοι που τσέπωσαν εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ, όλοι όσοι έχουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους. Να επιστραφούν στους αγροτοκτηνοτρόφους όσα χρήματα κατευθύνθηκαν σε αυτούς που χρόνια λυμαίνονται τις αγροτικές επιδοτήσεις σε βάρος του μόχθου και του ιδρώτα μας».

Απαντώντας τέλος στη σπέκουλα να χαρακτηρίζονται συλλήβδην όλοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ως εν δυνάμει «απατεώνες που τρώνε τις επιδοτήσεις», η Ομοσπονδία απαιτεί να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα ονόματα όσων συμμετείχαν στο σκάνδαλο, όσων αγροτών και κτηνοτρόφων εισέπραξαν παράνομα επιδοτήσεις. Και θυμίζει ότι «αυτοί για ευνόητους λόγους είναι οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των μπλόκων, των κινητοποιήσεων και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ