Παρασκευή 4 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ανοίγει κι άλλο η βεντάλια των διευθετήσεων, από Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο μέχρι Β. Αφρική

Σε έξαρση όλα τα ενεργά μέτωπα, λίγο πριν την επίσκεψη Γεραπετρίτη στη Λιβύη

Από παλιότερη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν
Βαλίτσες για Λιβύη ετοιμάζει ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, στο φόντο της ενεργότερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - Ισραήλ.

Εξελίξεις καταγράφονται σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τη ΝΑΤΟική «σύμμαχο» Τουρκία να αναβαθμίζει την παρουσία της στην περιοχή, με κρίκους τη Λιβύη, τη Συρία αλλά και την Αλγερία. Αναζωπύρωση υπάρχει και στο Κυπριακό, δείγμα κι αυτό ότι έχει ανοίξει η βεντάλια των παζαριών για διευθετήσεις που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Σε αυτό το φόντο, ο Γ. Γεραπετρίτης μεταβαίνει αυτήν την Κυριακή στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του λεγόμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, την ώρα που η διοίκηση της ανατολικής Λιβύης έχει αναθερμάνει τις σχέσεις με την Αγκυρα σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Χάφταρ να εμφανίζεται όλο και πιο πρόθυμος να επικυρώσει το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ, που έστησε προηγουμένως η Τουρκία με τη διοίκηση της δυτικής Λιβύης.

Στην Τρίπολη ο Γεραπετρίτης προγραμματίζει να ταξιδέψει στις 15/7, για «συναντήσεις με αξιωματούχους» όπως λένε από το ελληνικό ΥΠΕΞ. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (με έδρα την Τρίπολη) υπέγραψε συμφωνία με την τουρκική κρατική TPAO για έρευνες σε 4 θαλάσσια «οικόπεδα» στα ανοιχτά της χώρας.

«Εντόνως δρώσα» η Τουρκία στη Β. Αφρική

Μιλώντας χτες στο «protothema.gr» ο Γεραπετρίτης αναγνώρισε ότι «η Τουρκία είναι πολύ εντόνως δρώσα στη Λιβύη, όπως είναι και σχεδόν στις περισσότερες χώρες της Αφρικής». Επέμεινε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποκαταστήσει σχέσεις και με τις δύο πλευρές στη Λιβύη (τις διοικήσεις σε Τρίπολη και Βεγγάζη), «νομίζω με σχετική επιτυχία» όπως είπε.

Απέδωσε τη χρονική απόσταση ανάμεσα στα δύο ταξίδια (σε Τρίπολη και Βεγγάζη) στο ότι «ήταν δύσκολο να συμπέσουν οι ημερομηνίες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων», και έσπευσε να καθησυχάσει ότι η κυβέρνηση πάει στο παζάρι με «πολλά όπλα στη φαρέτρα», όπως ότι «είναι στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ», την ώρα βέβαια που τόσο η ΕΕ όσο και κατά μόνας ισχυρά κράτη - μέλη της αναπτύσσουν πολυεπίπεδα στενές σχέσεις με την τουρκική αστική τάξη, με βασικό πεδίο στην παρούσα φάση τα εξοπλιστικά.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι παραμονές της επίσκεψης Γεραπετρίτη στη Λιβύη, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας διέρρεαν χτες ότι το τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο συνεργασίας» «καταρτίστηκε με τρόπο που προστατεύει τα δικαιώματα και των δύο χωρών στο πλαίσιο της ισότητας, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου».

Ελεγαν ακόμα ότι «δεν αποδεχόμαστε τις θέσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας (...) Ο χαρακτηρισμός του Μνημονίου Συνεννόησής μας ως "παράνομου", ως αποτέλεσμα των μονομερών πολιτικών οδηγιών της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου, δεν είναι αποδεκτός από πλευράς μας. Το Μνημόνιο καθορίστηκε σύμφωνα με τη μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών, την αρχή του μη αποκλεισμού και την αρχή της ισότητας».

Μεταναστευτικό και θαλάσσια πάρκα

Στην ίδια συνέντευξη ο Ελληνας ΥΠΕΞ εστίασε, ως πρόβλημα, στο Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι «υπάρχει μια πολιτική αστάθεια στην Αφρική, όσο υπάρχουν ξένοι παράγοντες - διότι αυτή τη στιγμή η Αφρική έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης πολύ ισχυρών παικτών που προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν την επιρροή τους».

Σε κάθε περίπτωση, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει «από τις δυο πλευρές της Λιβύης να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις και για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Λίγη ώρα αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης έλεγε στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων πως «δεδομένου του γεγονότος ότι με την Λιβύη έχουμε και αντικείμενες ακτές, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου πρέπει να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες συζητήσεις».

Σχετικά δε με το Μεταναστευτικό παρέπεμψε στις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για μετακίνηση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή, για «συνδρομή» στις επιχειρήσεις του Λιμενικού.

Προκειμένου εξάλλου η κυβέρνηση να δείξει ότι προχωρά στις δικές της κινήσεις γα λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, ο Γ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε στη συνέντευξή του ότι «θα γίνουν πολύ σύντομα» οι ανακοινώσεις για το περιλάλητο θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προανήγγειλε πέρυσι τον Απρίλη ένα θαλάσσιο πάρκο με διαφορετικά όρια από τα κουτσουρεμένα που διαρρέονται τώρα.

Προσπαθώντας να το δικαιολογήσει, ο ΥΠΕΞ είπε ότι «θα ακολουθήσουν κι άλλες φάσεις στο Αιγαίο», χωρίς να διευκρινίσει το πότε, και επέμεινε ότι «η πρώτη φάση περιλάμβανε τη συγκεκριμένη περιοχή του Νότιου Αιγαίου, δηλαδή των νότιων Κυκλάδων, γιατί είναι το πιο ευαίσθητο περιβαλλοντικά θαλάσσιο οικοσύστημα, λόγω των νησίδων που έχει»...

Για θαλάσσιες ζώνες ετοιμάζονται Τουρκία - Συρία

Ενδεικτική του αναβαθμισμένου ρόλου που επιδιώκει η Τουρκία στην περιοχή είναι και η ενεργότερη συνεργασία με τους τζιχαντιστές της Συρίας, για την οποία μιλάει με λεπτομέρειες ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στη γραπτή τοποθέτηση - επιστολή του προς το προεδρείο της τουρκικής Βουλής μετά από Ερώτηση. Εκεί αποκαλύπτει ότι στο παρασκήνιο «τρέχουν» οι διεργασίες για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις.

Μεταξύ άλλων ο Φιντάν υπογραμμίζει ότι μετά την ανατροπή του Ασαντ «καταβάλλονται προσπάθειες, σε συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς μας, για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με τη Συρία και την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων, με τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Ο Τούρκος υπουργός προσθέτει ότι «η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να κάνει σχόλια πάνω σε μια πιθανή συμφωνία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών για τις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους». Ο επικεφαλής των τζιχαντιστών και της «μεταβατικής κυβέρνησης» της Συρίας, Αχμεντ Αλ Σαράα, τον Φλεβάρη έκανε επίσημη επίσκεψη στην Αγκυρα και συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Τέλος, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Μπουρχαρετίν Ντουράν συναντήθηκε χτες στο Αλγέρι με τον Αλγερινό ΥΠΕΞ, Αχμέντ Ατάφ, και συζήτησε μαζί του τα περιθώρια περαιτέρω επέκτασης της διμερούς συνεργασίας. Η Αλγερία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας στη Β. Αφρική, ενώ η Αγκυρα προσβλέπει στη σχέση της με το Αλγέρι ειδικά για τη «διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων που εισάγει».

Εξελίξεις και στο Κυπριακό

«Ευκαιρία να συνεχιστεί ο διάλογος και να ανταλλαγούν απόψεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο» χαρακτήρισε εξάλλου την επόμενη άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό ο Στέφαν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος Τύπου του γγ του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας και επίσημα ότι αυτή θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη στις 17 και 18 Ιούλη. Διευκρίνισε ότι θα κληθούν «οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, καθώς και εκπρόσωποι των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου».

Την επόμενη Κυριακή, 6 Ιούλη, η προσωπική απεσταλμένη του Γκουτέρες, Μαρία Ανχελα Ολγκίν, θα μεταβεί ξανά στην Κύπρο για νέο γύρο επαφών. Χτες συνεδρίασε στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε όσους αντέδρασαν για τη συνέντευξη που του πήρε ο «ανεξάρτητος» ευρωβουλευτής και youtuber Φειδίας Παναγιώτου, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ τον κάλεσε «να μην υποκύψει στις απειλές και να δημοσιεύσει τη συνέντευξη». Είπε ακόμα: «Τι κρίμα που στον νότο τον έβγαλαν προδότη. Πώς να κάνουμε συμφωνία εμείς με τέτοια νοοτροπία; Δεν ανέχονται ούτε στο ελάχιστο να ακουστεί η φωνή μας (...) Εγώ ευχαριστώ πάρα πολύ αυτόν τον νεαρό βουλευτή για το θάρρος που επέδειξε».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ