Παρασκευή 4 Ιούλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ» ΤΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κλιμάκωση του πογκρόμ διώξεων και της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης

ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ: Να μην τολμήσει να το καταθέσει η κυβέρνηση!

«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων η ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωσή της σχολιάζει αναλυτικά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου («Αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου των δημόσιων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων των νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων»), που βρίσκεται έτοιμο στα συρτάρια της κυβέρνησης.

«Δεν πρόκειται για μια απλή αυστηροποίηση των πειθαρχικών ποινών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά για ένα απαράδεκτο, κυνικό και αντεργατικό σχέδιο, που στόχο έχει να ενισχύσει το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, με στόχο να προχωράει η αντιλαϊκή πολιτική "άνευ αντιρρήσεως".Γι' αυτό βαφτίζει πειθαρχικά παραπτώματα ενέργειες και δράσεις που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική δράση των δημοσίων υπαλλήλων, βάζοντας στο ίδιο καζάνι των πειθαρχικών παραπτωμάτων και των πειθαρχικών ποινών, τα αδικήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου», υπογραμμίζει.

Το νομοθέτημα αποτελεί «συνέχεια του πογκρόμ πειθαρχικών διώξεων κατά αγωνιστών συναδέλφων, καθώς και των εκφρασμένων κυβερνητικών προθέσεων για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο», υπενθυμίζει η ΔΑΣ. Αυτές οι κυβερνητικές επιλογές, όπως εξηγεί, συνδέονται με τις επικίνδυνες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και με την προσπάθεια να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, προκειμένου «να μη διαταραχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και η προσαρμογή των επιλογών του στην πολεμική οικονομία».

Στο φόντο αυτό, καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, όλες τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία σε αγωνιστικό ξεσηκωμό και συμπόρευση, απαιτώντας να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το απαράδεκτο νομοθέτημα.

Νέα αδικήματα, αυστηρότερες ποινές και απαράδεκτες πειθαρχικές διαδικασίες

Το νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει «τον αντιδραστικό Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα που διατήρησαν σε ισχύ όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ» και να συμβάλει στη θωράκιση «ενός αντιδραστικού και εχθρικού κράτους» για τους εργαζόμενους και τον λαό, αλλά «αποτελεσματικού», για να προωθεί «τις στρατηγικές επιλογές των κυβερνήσεων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Αναφερόμενη αναλυτικά στις διατάξεις του, η ΔΑΣ επισημαίνει, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

-- Eισάγεται ως ιδιώνυμο πειθαρχικό αδίκημα η «άρνηση υπαλλήλου να λάβει μέρος, να διευκολύνει ή να προβεί στη διαδικασία αξιολόγησης», με ποινές που ξεκινούν από πρόστιμο αποδοχών τουλάχιστον 2 μηνών και φτάνουν μέχρι την οριστική παύση - απόλυση στην περίπτωση αποχής από την «αξιολόγηση» για δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους. «Δηλώνουμε για ακόμη μία φορά. Η αποχή από την αξιολόγηση σε εφαρμογή των αποφάσεων των συνδικαλιστικών μας οργάνων δεν είναι παράβαση καθήκοντος - δεν είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Αποτελεί άσκηση του συνδικαλιστικού και συνταγματικού δικαιώματος στην απεργία. Το απεργιακό δικαίωμα δεν καταστέλλεται όσα πειθαρχικά αδικήματα και ποινές και εάν σκαρφιστούν!», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ.

-- Προβλέπεται διευρυμένο και αυστηρότερο πλαίσιο ποινών, εισάγονται νέες ποινές (αφαίρεση έως 4 μισθολογικών κλιμακίων, στέρηση μισθολογικής εξέλιξης έως και 5 έτη), αυξάνονται τα πρόστιμα αποδοχών που μπορούν να επιβάλλουν οι πειθαρχικά προϊστάμενοι (π.χ. αύξηση του προστίμου του υπουργού από αποδοχές 3 μηνών σε 5 μήνες).

-- Προστίθενται νέα αδικήματα, για τα οποία μπορεί να επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης - απόλυσης (π.χ. άσκηση εργασίας ή έργου με αμοιβή χωρίς προηγούμενη άδεια της υπηρεσίας). Διατηρούνται η «ανάξια» ή «αναξιοπρεπής» συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, η «παράβαση υποχρέωσης εχεμύθειας», ως λόγοι οριστικής παύσης - απόλυσης, παραπτώματα που έχουν αξιοποιηθεί κατά κόρον, για να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση. Ενισχύονται σημαντικά οι περιπτώσεις για τις οποίες μπορούν να επιβληθούν εξοντωτικά οικονομικά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και 30.000 ευρώ ή ακόμη και 100.000 ευρώ.

-- Διευρύνονται οι περιπτώσεις στις οποίες υπάλληλος μπορεί να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία από τη Διοίκηση χωρίς τη γνώμη του Πειθαρχικού Συμβουλίου (π.χ. σύλληψη, επιβολή περιοριστικών όρων αντί προσωρινής κράτησης, κ.λπ.). «Είναι γνωστό ότι πολλοί συνάδελφοι αγωνιστές έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης! Δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί μια τέτοια διαδικασία σε συνάδελφο που διώκεται ποινικά για πολιτική - συνδικαλιστική δράση!», διαμηνύει η ΔΑΣ.

-- Καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Πειθαρχικά Συμβούλια και προβλέπεται αποκλειστική σύνθεσή τους με μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δηλαδή διορισμένους συμβούλους του Δημοσίου. Ετσι, η κυβέρνηση «ξεμπερδεύει με τα τελευταία ψήγματα εκπροσώπησης των εργαζομένων» και δημιουργεί ένα «σώμα πραιτοριανών που θα κάνει γρήγορα και αποτελεσματική τη δουλειά».

-- Η εκπροσώπηση των εργαζομένων περιορίζεται στη δυνατότητα να παραστεί, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εκπρόσωπος τριτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, προκειμένου να τοποθετηθεί ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ύστερα από αίτηση του διωκόμενου υπαλλήλου. Πρόκειται, όμως, για «προκλητική και αστεία κοροϊδία», αφού ο εν λόγω εκπρόσωπος «δεν θα μπορεί να έχει καμία ουσιαστική επιρροή στην πειθαρχική διαδικασία».

-- Αποκλείονται από τη σύνθεση και οι δικαστές, από τους οποίους προέρχονταν οι πρόεδροι των Πειθαρχικών Συμβουλίων. Ετσι, «οι νομικοί σύμβουλοι, δηλαδή οι δικηγόροι του κράτους που έχουν αποστολή να υπερασπίζονται το Δημόσιο ως εργοδότη, θα έχουν την αποκλειστική δικαιοδοσία να εκδικάζουν τις πειθαρχικές διώξεις» του Δημοσίου εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων.

-- Καταργείται η δυνατότητα άσκησης ένστασης κατά των αποφάσεων των Πειθαρχικών Συμβουλίων, δηλαδή ένα θεμελιώδες δικαίωμα νομικής προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Με τη ρύθμιση αυτή, οι εργαζόμενοι αναγκαστικά στρέφονται στη δαπανηρή, ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία της δικαστικής προσφυγής, ενώ προβλέπονται περιπτώσεις που ο υπάλληλος δεν έχει ούτε δικαίωμα δικαστικής προσφυγής (π.χ. επιβολή ποινής αποδοχών έως 1 μήνα)!

-- Εισάγεται ο θεσμός της «πειθαρχικής συνδιαλλαγής». Στη διαδικασία αυτή, ο διωκόμενος υπάλληλος καλείται να ομολογήσει την ενοχή του, δηλαδή να υπογράψει μία δήλωση μετανοίας, με αντάλλαγμα την επιβολή μικρότερης ποινής. «Ασκείται δηλαδή ένας ανέντιμος εκβιασμός που προσβάλλει την αξιοπρέπεια των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται σε μία ντροπιαστική δήλωση "αποδοχής της πειθαρχικής τους ευθύνης", προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα», όπως επισημαίνει η ΔΑΣ.

-- Εισάγεται ο τρόπος επιδόσεων με e-mail και θεωρείται ότι ο διωκόμενος υπάλληλος έχει λάβει την ειδοποίηση με το πέρας τριών εργάσιμων ημερών από την αποστολή του μηνύματος, ανεξάρτητα από το εάν έχει απαντήσει ο ίδιος ότι έλαβε γνώση. Δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για την περίπτωση που ο υπάλληλος βρίσκεται σε νόμιμη άδεια. Με αυτόν τον τρόπο, «εισάγεται μία αδιανόητη υποχρέωση των υπαλλήλων να έχουν συνεχή πρόσβαση στα e-mail τους εκτός εργασίας τους, κατά παράβαση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος εργάσιμου χρόνου».

Προσχηματικές οι επικλήσεις στη «διαφθορά» και τους «επίορκους»

Η ΔΑΣ ΑΔΕΔΥ σχολιάζει, επίσης, τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «εκσυγχρονισμού» και «επιτάχυνσης» της πειθαρχικής δικαιοσύνης, τα προσχήματα της «κάθαρσης» από τα φαινόμενα διαφθοράς και της τιμωρίας των «επίορκων» δημοσίων υπαλλήλων. «Σε κάθε μεγάλο κύκλωμα που αποκαλύπτεται, από πίσω κρύβονται οι συνήθεις ύποπτοι, ανώτατα διευθυντικά αλλά και συνδικαλιστικά στελέχη που συνδέονται είτε με αυτή είτε με προηγούμενες κυβερνήσεις», σχολιάζει. Υπενθυμίζει ακόμα ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο τιμωρεί ήδη τα σοβαρά αδικήματα (πλαστογραφίες, διαφθορά, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας κ.ά.) ακόμα και με απόλυση, χωρίς να χρειάζεται κανένας νέος νόμος.

Με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει «το κράτος δεν στοχεύει στους επίορκους. Θωρακίζει έναν πειθαρχικό μηχανισμό που θα λειτουργεί ως φόβητρο για όσους τολμούν να σηκώνουν κεφάλι, να διεκδικούν, να αντιστέκονται, να μη σιωπούν», ξεκαθαρίζει. Για του λόγου το αληθές, ανατρέχει σε πρόσφατες περιπτώσεις πειθαρχικών διώξεων, που αποδεικνύουν πως ο στόχος δεν είναι οι «επίορκοι» αλλά όσοι αντιστέκονται: «Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση εργαζόμενου στο Μουσείο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος διώχθηκε, επειδή εξέφρασε την αντίθεσή του στην παρουσία ΝΑΤΟικών δολοφόνων στον χώρο του μουσείου, με την κατηγορία της "παραβίασης υποχρέωσης εχεμύθειας". Εκπαιδευτικοί διώχθηκαν με την κατηγορία της "κακόβουλης άσκησης κριτικής προς την προϊσταμένη αρχή", επειδή ανέδειξαν μια σειρά από ελλείψεις στα σχολεία ή με την κατηγορία της "αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης συμπεριφοράς" για τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καθώς των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών τους».

«Οι απαράδεκτες, αυταρχικές διατάξεις τους, που στην ουσία λένε "απαγορεύεται να μιλάς και να διεκδικείς", αποκαλύπτουν τον φόβο τους», σημειώνει η ΔΑΣ. Και προσθέτει: «Φοβούνται, γιατί ξέρουν πως ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει συμβιβαστεί και επιλέγει να σταθεί απέναντι στις επιλογές τους, να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του, να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους, στον λαό. Φοβούνται, γιατί βλέπουν ότι αναπτύσσεται ένα ρεύμα αγώνα και αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και μέσα στο Δημόσιο. Φοβούνται τον αγώνα των εκπαιδευτικών, που δίνουν έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική "αξιολόγηση". Φοβούνται τον αγώνα των υγειονομικών, που αναδεικνύουν τις εγκληματικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία στο πλαίσιο της πολιτικής που αναγορεύει την Υγεία σε εμπόρευμα. Φοβούνται το μαχητικό κίνημα των συναδέλφων στους δήμους και τις Περιφέρειες που διεκδικούν μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να σταματήσει η ανθρωποθυσία των αλλεπάλληλων εργατικών ατυχημάτων. Γι' αυτό και καταφεύγουν σε τέτοια νομοθετήματα, πατώντας πάνω στο διαχρονικό αντιδραστικό καθεστώς του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα».

Η συνδικαλιστική δράση, η απεργία, η διεκδίκηση δεν θα γίνουν εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου

«Δεν τους φοβόμαστε. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και τη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα», τονίζει η ΔΑΣ. Μπροστά στον νέο αντιδραστικό κατήφορο της κυβέρνησης δηλώνει: «Δεν δεχόμαστε ένα Πειθαρχικό Δίκαιο που αντιμετωπίζει τη συνδικαλιστική δράση, το απεργιακό δικαίωμα, το δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε συναδέλφου να ασκεί κριτική ως εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου». Υπενθυμίζει στους σημερινούς «αναμορφωτές» της πειθαρχικής διαδικασίας ότι πριν από αυτούς προσπάθησαν κι άλλοι να βάλουν φίμωτρο στους εργαζόμενους και να καταστείλουν τους αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση, με ιδιώνυμα, απειλές, διώξεις και ποινές. «Απέτυχαν παταγωδώς. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Η ταξική πάλη δεν καταργείται με νομοσχέδια και διατάγματα!», διαβεβαιώνει.

«Κανένας μόνος του - Καμία μόνη της! Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η αλληλεγγύη! Η απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης είναι η συσπείρωση στα σωματεία μας!Γινόμαστε όλοι μια γροθιά για όποιον συνάδελφο βρεθεί αντιμέτωπος με την αυθαιρεσία της πολιτικής ηγεσίας, των διοικήσεων και των "προθύμων" τους», καταλήγει η ΔΑΣ.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ