Νέα κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη, στο υπουργείο Οικονομικών | Να αποσυρθεί το «ψηφιακό πελατολόγιο»
RIZOSPASTIS |
Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα |
Στην Αθήνα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΑΑΔΕ στην οδό Πειραιώς, με τους επαγγελματίες να στέλνουν δυνατά το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν τον αφανισμό τους. Δίνοντας μάλιστα συνέχεια στον αγώνα τους, σήμερα Τετάρτη καλούν σε νέα κινητοποίηση, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ τη Δευτέρα 7 Ιούλη τα σωματεία του κλάδου καλούν σε σύσκεψη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου.
Η χθεσινή μαζική κινητοποίηση, με τα συνεργεία κλειστά μάλιστα, ξύπνησε στους συγκεντρωμένους στην Αθήνα μνήμες από τη μεγάλη απεργία που έγινε το 1988, και όπως εξηγούσαν στον «Ριζοσπάστη», «από τότε έχει να βγει τόσος κόσμος του κλάδου στον δρόμο».
Ο λόγος; Η συγκεκριμένη ρύθμιση, με την υποχρέωση σε κάθε επίσκεψη αυτοκινήτου και σε κάθε «μπες - βγες» να σταματά η δουλειά για να γίνεται η ηλεκτρονική δήλωση του πελάτη, ξεχειλώνει ακόμα περισσότερο τον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία των εργασιών. Στην ουσία διευρύνει παραπέρα το ωράριο εργασίας κάθε αυτοαπασχολούμενου, αφού πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για ατομικές επιχειρήσεις, που δεν έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν επιπλέον προσωπικό, οπότε ο ιδιοκτήτης θα αναλαμβάνει και αυτές τις «διεκπεραιώσεις», προσθέτοντας τεράστιο φόρτο και κινδύνους λαθών, επομένως και προστίμων.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ |
«Με το "ψηφιακό πελατολόγιο" θέλουν να μας αφανίσουν από την αγορά», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση στην Αθήνα ο Γρηγόρης Μόφορης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών - Αυτοκινήτων Αθηνών και Πειραιώς (ΣΙΣΕΜΑ), καλώντας σε συνέχιση του δίκαιου αγώνα και σε συσπείρωση γύρω από το Σωματείο και την Ομοσπονδία με αίτημα την απόσυρση του «ψηφιακού πελατολογίου».
Τη συμπαράσταση του κλάδου των αυτοκινητιστών ταξί εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, Θύμιος Λυμπερόπουλος, που απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους.
Οι απεργοί παρά την υψηλή θερμοκρασία έμειναν ακλόνητοι πίσω από τα πανό τους, με τα ρούχα της δουλειάς. «Απόσυρση τώρα», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό του ΣΙΣΕΜΑ. «Οχι στον στραγγαλισμό...», τόνιζε η Ενιαία Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων - Μηχανημάτων - Μοτοσικλετών (ΕΟΒΕΑΜΜ).
ΛΑΡΙΣΑ |
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Γρηγόρης Μόφορης απευθυνόμενος στους απεργούς μίλησε για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, καθώς «ακόμα και οι ίδιοι που είναι "τεχνοκράτες" έκαναν ένα τέταρτο να λειτουργήσουν την εφαρμογή, πόσο μάλλον εμείς. Επιμένουμε και ζητάμε την απόσυρση του μέτρου. Θα είμαστε συνέχεια εδώ με κινητοποιήσεις».
Επιπλέον ο Γιώργος Ντάλιος, γραμματέας του ΣΙΣΕΜΑ, τόνισε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον εκβιασμό, λέγοντας «ή θα λειτουργήσετε ψηφιακά ή δείτε τι θα κάνετε». «Μας λένε πως τάχα έσωσαν τη χώρα από τη φοροδιαφυγή, για τα δικά μας λεφτά μιλάνε και πως θα συνεχίσουν να μας μαδάνε. Είναι χρέος μας να ενημερώσουμε όλο τον κλάδο για τη σημερινή μέρα», τόνισε και κάλεσε στην κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών και στη σύσκεψη της Δευτέρας.
«Δεν θα περάσει, συνεχίζουμε τον αγώνα μας», ήταν το κάλεσμα κλιμάκωσης που απηύθυνε ο Παναγιώτης Μακρής, γενικός γραμματέας της ΕΟΒΕΑΜΜ.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ |
Και πρόσθεσε ότι σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής το ΚΚΕ εξέφρασε για μία ακόμα φορά τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών, αλλά κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν είπε ούτε λέξη.
«Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις μέσα και έξω από τη Βουλή ώστε αυτή η ρύθμιση να μείνει στα χαρτιά», κατέληξε ο Χρ. Τσοκάνης.
Στη Θεσσαλονίκη οι μικροϊδιοκτήτες συνεργείων πραγματοποίησαν μαζική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - και Θράκης, ενώ νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τα γραφεία της ΑΑΔΕ στο κέντρο της πόλης.
Δυναμικές και ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι χθεσινές κινητοποιήσεις και σε Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο έξω από τα γραφεία των ΑΑΔΕ.
«Οχι στον στραγγαλισμό των επιχειρήσεών μας. Αμεση απόσυρση του ψηφιακού πελατολογίου», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό του Σωματείου Επισκευής Αυτοκινήτων ν. Λάρισας στη μαζική συγκέντρωση. Αυτό απαίτησαν και τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων, Φανοποιών - Βαφέων και Βουλκανιζατέρ Λάρισας, που οργάνωσαν την απεργιακή κινητοποίηση, σημειώνοντας πως δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο γι' αυτούς, το οποίο τους φέρνει στα όρια του αφανισμού.
Στη Λάρισα τη στήριξή τους στον αγώνα και στα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών μικρών συνεργείων εξέφρασαν με την παρουσία τους αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και του Εμπορικού Συλλόγου.
Αντίστοιχα μαζική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση στον Βόλο, όπου εκατοντάδες συνεργεία κατέβασαν ρολά χθες.
Στα Γιάννενα έγινε μαζική διαμαρτυρία έξω από την Εφορία, με τους επαγγελματίες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Σωματείου Μηχανοτεχνιτών, Φανοποιών και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Ιωαννίνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργεία, βουλκανιζατέρ και ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων παρέμειναν κλειστά χθες σε Γιάννενα, Θεσπρωτία, Αρτα και Φιλιππιάδα.
Στην κινητοποίηση στα Γιάννενα παρευρέθηκε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος χαιρέτισε τον δίκαιο αγώνα των μικρών επαγγελματιών.
Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και έδωσαν νέο ραντεβού σήμερα Τετάρτη, στις 9 π.μ. έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Μιλώντας εκ μέρους των σωματείων του κλάδου ο Γιάννης Βλάχος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μηχανοτεχνιτών, Φανοποιών και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Ιωαννίνων, τόνισε ότι «το "ψηφιακό πελατολόγιο" δεν είναι εργαλείο εκσυγχρονισμού, αλλά μέσο επιτήρησης και επιβολής προστίμων». «Δεν είμαστε λογιστικά γραφεία, ούτε developers», αλλά τεχνίτες που δίνουν καθημερινό αγώνα για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές, συνέχισε, και χαρακτήρισε το «ψηφιακό πελατολόγιο» «μηχανή προστίμων» και όχι εργαλείο δουλειάς.
Ο Γ. Βλάχος επεσήμανε ότι το μέτρο προχωρά τώρα γιατί βρισκόμαστε σε περίοδο πολεμικής οικονομίας, όπου «απαιτούνται γιγαντιαία υπερπλεονάσματα για να πληρωθούν οι εξοπλισμοί που φορτώνονται στις πλάτες του λαού και των αυτοαπασχολούμενων». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επιβολή κάθε λογής μέτρων «ψηφιακής επιτήρησης», που οδηγούν σε νέα φορολογικά βάρη.
Αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, υπογράμμισε ότι ο αγώνας αυτός απαιτεί αντοχή και διάρκεια, και ότι είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ενιαίο πανελλαδικό μέτωπο όλων των κλάδων των αυτοαπασχολούμενων, καθώς όπως είπε «το μέτρο αυτό δεν θα σταματήσει στα συνεργεία αλλά θα αγκαλιάσει σταδιακά όλους τους κλάδους παροχής υπηρεσιών».
Μαχητικές κινητοποιήσεις χθες πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μια σειρά νησιά και άλλες περιοχές της χώρας.