Κρίκος εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει με το κράτος - δολοφόνο όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις
Το πρόγραμμα αφορά την εκπαίδευση Ελλήνων αξιωματικών, με βάση διμερή συμφωνία που υπογράφηκε στο Τελ Αβίβ το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τέθηκε σε εφαρμογή το 2018. Σήμερα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η φοίτηση ενός αξιωματικού του ΓΕΣ, ενώ προγραμματίζεται η φοίτηση αξιωματικού του ΓΕΝ για το ακαδημαϊκό έτος 2025 - 2026.
«Το Εθνικό Κολλέγιο Αμυνας του Ισραήλ προετοιμάζει ανώτερα στελέχη των IDF (σ.σ. των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς και αξιωματούχους της άμυνας και της κυβέρνησης για ανώτερες θέσεις διοίκησης και διαχείρισης. Το INDC είναι ένα κορυφαίο ίδρυμα που εκπαιδεύει, διαμορφώνει και ενδυναμώνει την ανώτερη ηγεσία της εθνικής ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ», διαβάζουμε στον ιστότοπό του.
Με το ίδιο πρόγραμμα ο στρατός του Ισραήλ αποκτά πρόσβαση σε τεχνογνωσία για το Πολεμικό Ναυτικό και εξασφαλίζει ένα κρίσιμο πεδίο άσκησης στον ελληνικό εναέριο χώρο, προκειμένου να αναβαθμίσει τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας του.
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ γίνονται εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Από αυτήν τη μακρόχρονη συνεργασία η ισραηλινή δολοφονική πολεμική μηχανή έχει αποκομίσει εμπειρία, την οποία χρησιμοποιεί για τα χτυπήματά της στη Μέση Ανατολή.
Οι ΗΠΑ έχουν ενθαρρύνει και τη ναυτική συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας από την έναρξη της ετήσιας ναυτικής άσκησης «Noble Dina» το 2011. Η «Noble Dina» του 2012 ήταν η πρώτη τριμερής ναυτική άσκηση ΗΠΑ - Ισραήλ - Ελλάδας, με σενάριο την προστασία θαλάσσιων εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οπως δήλωσε τότε ο επικεφαλής των ισραηλινών ναυτικών επιχειρήσεων, υποναύαρχος Eyal Harel, η άσκηση ήταν «υψίστης σημασίας για την ενίσχυση των σχέσεων του Πολεμικού Ναυτικού με ξένους στόλους που έχουν κοινά συμφέροντα».
Τον Ιούλη της ίδιας χρονιάς πραγματοποιήθηκε η πρώτη διμερής ναυτική άσκηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, με κύριο στόχο την εκπαίδευση «στον τρόπο αντιμετώπισης των σύγχρονων θαλάσσιων απειλών κατά τη διάρκεια της εκκένωσης άμαχου πληθυσμού».
Εκτοτε η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ επεκτείνεται διαρκώς. Οπως ανέφεραν τον Δεκέμβρη του 2017 ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, οι Ισραηλινοί προσκλήθηκαν από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για πρώτη φορά να συμμετάσχουν σε άσκηση του ΝΑΤΟ, μαζί με δυνάμεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. «Ηταν κολακευτικό για εμάς - μας ζήτησαν έντονα να συμμετάσχουμε», δήλωσε ο Yaniv Lavi, διοικητής της 32ης Μοίρας του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.
Μάλιστα, όπως έγραφε τότε ο ισραηλινός Τύπος, η ισραηλινή πλευρά μοιράστηκε σημαντική τεχνογνωσία με τους Ισραηλινούς για τον τρόπο λειτουργίας και συντήρησης υποβρυχίων γερμανικής κατασκευής, που διαθέτουν και οι δύο χώρες. «Οι Ελληνες διαθέτουν τεχνικές γνώσεις σχετικά με τη συντήρηση και είμαστε ευτυχείς που μαθαίνουμε από αυτούς. Αναμένουμε ότι η συνεργασία μας και με άλλους θα αυξηθεί»,1είχε δηλώσει ο Assaf Boneh, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.
Αντίστοιχα μεγάλης σημασίας για τους Ισραηλινούς είναι οι ασκήσεις - συνεκπαιδεύσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Το 2008 Ισραήλ και Ελλάδα πραγματοποίησαν την κοινή στρατιωτική άσκηση «Glorious Spartan», όπου συμμετείχαν 80 ελληνικά και 100 ισραηλινά αεροσκάφη F-15 και F-16. Σύμφωνα με τον ισραηλινό και διεθνή Τύπο, η άσκηση έμοιαζε με πρόβα για επίθεση κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.2
Η άσκηση σχεδιάστηκε από τους Ισραηλινούς και πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Αθηνών, ενώ τον επιχειρησιακό έλεγχο ασκούσε το αρχηγείο της Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα. Τα ισραηλινά αεροσκάφη ανεφοδιάστηκαν με καύσιμα νότια της Κρήτης εν πτήσει από αεροσκάφος ανεφοδιασμού.
Το 2010 πραγματοποιήθηκε άλλη μια κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ, με την ονομασία «Minoas 2010», η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών σε Βόρειο Αιγαίο, Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Η πρώτη κοινή άσκηση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και της ελληνικής στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2016. Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Ramat David δήλωσε τότε: «Η ελληνική αποστολή είχε ιστορική σημασία. Ηταν ένα πρωτοποριακό γεγονός. Η τελευταία φορά που φιλοξενήθηκαν ξένα μαχητικά αεροσκάφη στη βάση ήταν το 1956. Οι Ελληνες είναι μακροχρόνιοι συνεργάτες μας και η τρέχουσα άσκηση αποτελεί ένα βήμα προόδου στη συνεργασία μας».
Τον Ιούνη του 2018 η ισραηλινή και η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησαν ακόμη μία κοινή άσκηση στον ελληνικό εναέριο χώρο, που περιλάμβανε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων και εναέριο ανεφοδιασμό. Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε: «40 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη από την 105η Μοίρα Πτήσεων, καθώς και αεροσκάφη ανεφοδιασμού, τα οποία δεν προσγειώθηκαν ποτέ κατά τη διάρκεια δύο αποστολών, συμμετείχαν στην άσκηση».
Ισραηλινός αξιωματικός, που δεν κατονομάστηκε, είπε σε συνέντευξή του τότε (περιοδικό «Israel Defense»): «Η πτήση σε μια άγνωστη περιοχή είναι μια ισχυρή, σημαντική εμπειρία για έναν νεαρό πιλότο (...) Η μοναδική ορεινή τοπογραφία της Ελλάδας μάς επιτρέπει να πραγματοποιούμε μια άσκηση υψηλής ποιότητας, η οποία είναι διαφορετική από αυτή που βλέπουμε στο Ισραήλ.3
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι το Γενικό Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ έχει επιλέξει την Ελλάδα ως περιοχή άσκησης των πιλότων, επειδή η ελληνική γεωγραφία «θυμίζει» αυτές των στόχων του κράτους - τρομοκράτη:
«Ανοίγουν περιοχές εκπαίδευσης που δεν έχουμε στο Ισραήλ, και αυτές που έχουμε εδώ τις γνωρίζουν ήδη όλοι οι πιλότοι. Εξασκούμαστε σε επιχειρήσεις μάχης σε εδάφη και τοπογραφικές συνθήκες ριζικά διαφορετικές από αυτές της χώρας μας. Οταν πετάμε πάνω από τα βουνά της Ελλάδας, για παράδειγμα, λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι ο Λίβανος έχει παρόμοιες οροσειρές, τις οποίες δεν έχουμε στο Ισραήλ. Λάβετε υπόψη ότι οι IDF φιλοδοξούν να διεξάγουν πόλεμο μακριά από την πατρίδα (...) σε ξένο, άγνωστο έδαφος».
Η συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος του Ισραήλ επεκτείνεται και στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Ενδεικτικό της συνεχούς αναβάθμισης αυτής της σχέσης, είναι η ισραηλινή συμμετοχή στη φετινή έκθεση εμπόρων του πολέμου στην Αθήνα, την DEFEA. Το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT), έφερε 25 ισραηλινές «αμυντικές» εταιρείες στην έκθεση.
«Η εντυπωσιακή συμμετοχή του Ισραήλ υπογραμμίζει τη θέση της χώρας ως ενός από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αμυντική τεχνολογία και τονίζει τη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του.
Χαρακτηριστική για το επίπεδο της συνεργασίας υπήρξε η δήλωση του Dan Mariaschin, διευθύνοντα συμβούλου της «B'nai B'rith International», μίας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ. Με αφορμή τη φετινή DEFEA, τόνισε ότι οι σχέσεις του Ισραήλ με Ελλάδα και Κύπρο «άντεξαν» στις προκλήσεις: «Εκτός από ορισμένες ψηφοφορίες στα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, είτε στους τομέα της Ενέργειας, της Πολιτικής Αεροπορίας, των στρατιωτικών σχέσεων και των υπουργικών επισκέψεων, είτε στον τομέα του Τουρισμού, οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου παρέμειναν σχετικά θετικές», είπε.4
Στις 18/4/2021 η ισραηλινή κυβέρνηση υπέγραψε τη μεγαλύτερη μέχρι τότε συμφωνία με την ελληνική, αξίας 1,65 δισ. δολαρίων. Μέσω της ισραηλινής εταιρείας «Elbit Systems», το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανέλαβε την ανάπτυξη ενός Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πτήσεων για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, με βάση το μοντέλο της Σχολής Πτήσεων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η «Elbit Systems» ανέλαβε την προμήθεια νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και τη συντήρηση ολόκληρου του εκπαιδευτικού στόλου για μια περίοδο 20 ετών. Είχε προηγηθεί η συμφωνία του 2020 μεταξύ των ναυπηγείων της ONEX στο Νεώριο και των ισραηλινών ναυπηγείων για την κατασκευή κορβετών νέας γενιάς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέκοντας άλλον έναν κόμπο στο νήμα της επικίνδυνης για τον λαό στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ.
Παραπομπές:
1. https://short-link.me/15QhP
2. https://short-link.me/15QhW
3. https://short-link.me/11FPx
4. https://short-link.me/11FPA