Την ίδια στιγμή, ενδεικτική για το ότι οι ευρωατλαντικές υποδομές όχι μόνο δεν προσφέρουν «ασφάλεια», αλλά αντίθετα αποτελούν μαγνήτη κινδύνων, είναι και η σπουδή, αφενός της Λευκωσίας, αφετέρου του ίδιου του Λονδίνου να αποσυνδέσουν τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις από τις εξελίξεις, μετά από την επανειλημμένη αξιοποίησή τους σε μια σειρά επιχειρήσεις κατά αντιπάλων του Ισραήλ και των συμμάχων στην περιοχή. Εξάλλου, χαρακτηριστική ήταν και ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή η διοίκηση των βάσεων, εξηγώντας ότι παρακολουθούμε «τα αεροπορικά χτυπήματα του Ισραήλ κατά του Ιράν στη διάρκεια της νύχτας» (13 προς 14 Ιούνη) και για τα συγκεκριμένα «διαβεβαίωσαν» ότι «οι βρετανικές (στρατιωτικές) δυνάμεις - περιλαμβανομένων των βρετανικών βάσεων - δεν συμμετείχαν».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόχαν Βάντεφουλ, συναντήθηκε χτες στο παλιό αεροδρόμιο της Λάρνακας με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, εστιάζοντας - σύμφωνα με τα ΜΜΕ - στον ρόλο της Κύπρου στην πιθανή απομάκρυνση Γερμανών από το Ισραήλ. Σημειωτέον ότι δημοσιεύματα θύμιζαν ότι στο παρελθόν είχαν σταθμεύσει στην Κύπρο κομάντος των ειδικών δυνάμεων του γερμανικού στρατού με αντίστοιχη αποστολή.
Ολα αυτά ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης εμφάνισε τη Λευκωσία ξανά πρόθυμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, κάνοντας λόγο για «κάποια μηνύματα που το Ιράν ζήτησε να μεταφέρουμε στο Ισραήλ». Πάντως η Τεχεράνη διέψευσε ότι υπέβαλε σχετικό «αίτημα».
Την ίδια στιγμή, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια ο πρωθυπουργός της Ινδίας έκανε επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία. Σε Κοινή Δήλωση που δημοσιεύτηκε, οι δύο πλευρές ιεραρχούν την ενίσχυση της συνεργασίας ειδικά σε Ενέργεια και Ασφάλεια και αναδεικνύουν τη «σημασία του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) ως μια μετασχηματιστική, πολυκομβική πρωτοβουλία που προωθεί την ειρήνη» - δήλωση που διαψεύδεται από τις ίδιες τις εξελίξεις - ενώ τονίζουν «τη σημασία της προαγωγής βαθύτερης εμπλοκής και διαδρόμων διασύνδεσης από την Ινδική Χερσόνησο μέσω της ευρύτερης Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη».
Μεταξύ άλλων εκφράζουν «την κοινή τους πεποίθηση ως προς τη σημασία διατήρησης της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσής των όπλων μαζικής καταστροφής και αναγνώρισαν τη σημασία της ένταξης της Ινδίας στην Ομάδα Πυρηνικών Προμηθευτών (NSG)» ξεκαθαρίζοντας ότι «θα ενθαρρύνουν πιο τακτικούς ελλιμενισμούς ινδικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια και θα διερευνήσουν ευκαιρίες για κοινές ναυτικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις, με στόχο την ενίσχυση της επίγνωσης του ναυτικού χώρου και της περιφερειακής ασφάλειας».