Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Πόλεμος» παντού...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΦΟΝΤ ΜΙΝΤ.--

Με τη συνεχή παρέμβαση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, επιχειρείται μια ύφεση του πολέμου που μαίνεται μεταξύ των διαφόρων λόμπι της εξουσίας στην Ουάσιγκτον, αλλά και του FBI και της CIA, που γίνεται μέσα από τις σελίδες των κύριων αμερικανικών εφημερίδων. Ωστόσο, ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται και πια μεταφέρεται στις ίδιες τις αίθουσες του Κογκρέσου που ξεκίνησε χτες τις ακροάσεις για τα όσα προηγήθηκαν της 11ης Σεπτέμβρη.

Ο Μπους κατά το τρίτο κύμα των δηλώσεών του χτες, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις ακροάσεις του Κογκρέσου, καθώς... δύναται να αποσπάσουν τους ειδικούς από το κύριο σημείο της ενασχόλησής τους, που σύμφωνα με τον Μπους δεν είναι άλλο από την αποτροπή εκδήλωσης κάποιας τρομοκρατικής ενέργειας. Τις δηλώσεις αυτές ο Μπους τις έκανε από τη στρατιωτική βάση του Φορντ Μιντ, όπου βρίσκεται και ή έδρα της πανίσχυρης Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών...

Παράλληλα, υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά το FBI, αλλά και την ίδια τη CIA, τονίζοντας ότι η κακοδαιμονία ξεκινά από το γεγονός ότι οι δύο υπηρεσίες δεν επικοινωνούσαν σωστά στο παρελθόν, πριν δηλαδή από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, επισήμανε όμως ότι οι δύο υπηρεσίες τώρα έχουν πολύ πιο στενές επαφές. Τέλος, για άλλη μία φορά δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξαν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες που τους επέτρεπαν να προλάβουν τις επιθέσεις του Σεπτέμβρη κατά της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης.

Φυσικά πρόκειται για μία «θεωρία» κυρίως, αφού οι αποκαλύψεις αναφορικά με το τι γνώριζε η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζονται και είναι άγνωστο κατά πόσο ο Μπους μπορεί να πείσει...

Νέες αποκαλύψεις

Χθεσινό δημοσίευμα των «New Times» επαναφέρει το ζήτημα, που πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβρη, για τις πληροφορίες που παρείχε η Αίγυπτος προς τις ΗΠΑ. Και πάλι όπως η «Le Monde», με συνέντευξη του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ αποκαλύπτει ότι οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει μια εβδομάδα πριν από τις επιθέσεις τις αμερικανικές αρχές, ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ένα βήμα πριν από την εκτέλεση μιας πολύ σημαντικής επιχείρησης εναντίον αμερικανικού στόχου.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «USA Today», οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταγράψει πριν την 11η Σεπτέμβρη 2001, μηνύματα της «Αλ Κάιντα» που αναφέρονταν σε ένα μεγάλο χτύπημα και Αμερικανοί πράκτορες είχαν κατορθώσει να διεισδύσουν στην τρομοκρατική οργάνωση, αλλά οι αναφορές τους δε διευκρίνιζαν πότε ή πού θα γίνει η τρομοκρατική επίθεση. Επικαλούμενη, κυβερνητικούς αξιωματούχους η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι αποκαλύψεις αυτές είχαν «θαφτεί» στις 350.000 σελίδες των εγγράφων που δόθηκαν από τη CIA στις ακροάσεις του Κογκρέσου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

Παραστρατιωτικές μονάδες της CIA

Πάντως, ένα είναι δεδομένο. Ασχέτως των αποκαλύψεων η αμερικανική κυβέρνηση επωφελείται τα μάλα, της αποποίησης ευθυνών τόσο από τη CIA όσο και από το FBI, ώστε να «εκσυγχρονίσει» τις δύο υπηρεσίες. Και ενόσω αναμένεται η κατάθεση των διευθυντών της CIA Τζορτζ Τένετ και του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ, ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου κεκλεισμένων των θυρών, το FBI εκσυγχρονίστηκε και εξοπλίστηκε με «αυτοκρατορικές» εξουσίες για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών, ανάλογες κινήσεις γίνονται και στη CIA.

Η CIA συγκρότησε ειδική παραστρατιωτική μονάδα με στόχο τον εντοπισμό και την εξάρθρωση τρομοκρατικών δικτύων και των ηγετών τους στο εξωτερικό, αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος. Η CIA διαθέτει ήδη αρκετές μονάδες που δρουν στη σκιά, αλλά η νέα δύναμη που συγκροτήθηκε θα υπάγεται απευθείας στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της οργάνωσης, με στόχο την εξάρθρωση της τρομοκρατίας σε διεθνές επίπεδο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να αποκαλύψει τον αριθμό των πρακτόρων που θα μετέχουν στη νέα μονάδα, τα μέσα που θα έχουν στη διάθεσή τους και τον τρόπο δράσης τους.

Ο Μπους αναφερόμενος στο θέμα σε ομιλία του στο Λιτλ Ροκ του Αρκανσο, τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους Αμερικανούς κατά της τρομοκρατίας... και εάν κρίνει κανείς από τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η προστασία θα γίνει απανταχού της Γης.

Ετσι, ερωτώμενος από δημοσιογράφους ο Μπους, εάν θα υπάρξει η επίθεση κατά του Ιράκ ή θα μείνει στα συρτάρια, τους παρέπεμψε στην ομιλία του στο «Γουέστ Πόιντ», όπου είχε σαφώς προσδιορίσει ότι η τρομοκρατία πρέπει να παταχτεί στο ένα τρίτο της υφηλίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ