Τετάρτη 5 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Δικαστικό «καρότο» και «μαστίγιο» για να μιλήσει ο παρ' ολίγον ... μάρτυρας!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Με την ποινή της φυλάκισης για περιφρόνηση του δικαστηρίου απείλησαν, χτες, οι δικαστές της Χάγης τον ανώνυμο μάρτυρα κατηγορίας Κ-12, που αποχώρησε προχτές απ' τη δικαστική αίθουσα αρνούμενος να καταθέσει εναντίον του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το πρωτοφανές περιστατικό της αποχώρησης του μάρτυρα αφορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, έναν Σέρβο -- αγνώστων λοιπών στοιχείων -- ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης και θεωρούνταν απ' την ενάγουσα εισαγγελική αρχή ως ένας απ' τους μυημένους στα ενδότερα της πρώην κυβέρνησης, που γνώριζε πολλά και θα κατέθετε «σοβαρά και ακλόνητα» στοιχεία περί της «εξαφάνισης -- διά της καύσης -- πτωμάτων Αλβανών Κοσσοβάρων». Γι' αυτό, μάλιστα, το λόγο ο Κ-12 είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων...

Χτες, πάντως, η εκπρόσωπος της εισαγγελίας του δικαστηρίου της Χάγης, Φλόρενς Χάρτμαν, ομολόγησε πως η άρνηση του Κ-12 αιφνιδίασε άπαντες, ενώ αρνήθηκε τις προχτεσινές δηλώσεις του μάρτυρα περί της άσκησης «αφόρητων πιέσεων προκειμένου να καταθέσει», λέγοντας πως ο Κ-12 ... «εκουσίως θέλησε να μιλήσει εναντίον του Μιλόσεβιτς»!

Οπως έγινε χτες γνωστό, ο προεδρεύων δικαστής, Ρίτσαρντ Μέι, επιχείρησε να του υπενθυμίσει πολλές φορές πως εάν αποχωρήσει απ' το δικαστήριο θα αντιμετωπίσει ποινή κάθειρξης. Ωστόσο, ούτε αυτή η απειλή έπιασε καθώς ο παρ' ολίγον μάρτυρας κατηγορίας ανταπάντησε: «Εάν νομίζετε πως είμαι ένοχος, τότε βάλτε με φυλακή. Τώρα έχω περισσότερα προβλήματα απ' ό,τι όταν ήμουν στη φυλακή. Επομένως, φυλακίστε με»!

Ο Μέι επανέλαβε τις απειλές -- με αποτέλεσμα ο μάρτυρας να αποχωρήσει... -- αλλά χτες ανακοίνωσε πως του έδωσε περιθώριο 28 μέρες σε περίπτωση που αναθεωρήσει την απόφασή του και συμφωνήσει να καταθέσει...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ