Ο Ν. Μαυροκέφαλος |
Ελληνες και μετανάστες ένωσαν τις φωνές τους, επαναλαμβάνοντας καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας μία φράση, ένα σύνθημα: Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Στη συναυλία συμμετείχαν η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», οι τραγουδιστές Παντελής Θαλασσινός, Αγγελος Θεοδωράκης, Βασίλης Λέκκας, Σαββέρια Μαργιολά και Χρυσηίδα και η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.
Η συναυλία ξεκίνησε με σύντομη ομιλία από τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Γιούσεφ Ντόρκχομ, ο οποίος έδωσε το περίγραμμα της κόλασης που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά ανοσιουργήματα που διαπράττει το κράτος - δολοφόνος με τη στήριξη των συμμάχων του, καλώντας ταυτόχρονα σε ένταση της δράσης.
Ευχαριστώντας τον λαό της Ελλάδας, που κόντρα στην κατάπτυστη στάση της κυβέρνησης στηρίζει τον αγώνα του γίγαντα λαού, τόνισε: «Ξανά και ξανά ο ελληνικός λαός αρνείται να μείνει σιωπηλός, διοργανώνει καθημερινά εκδηλώσεις αλληλεγγύης, όπως αυτή, για την υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού στη δικαιοσύνη, στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία».
Συνεχίζοντας κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που ξεπλένουν τις κτηνωδίες του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ. «Εδώ και καιρό έχουν πέσει οι μάσκες για την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που έκαναν λόγο για δικαίωμα στην αυτοάμυνα του Ισραήλ», είπε και πρόσθεσε: «Εχουν σοβαρές ευθύνες που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ορμητήριο πολέμου, βάζοντας σε κίνδυνο και τον ελληνικό λαό. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση - και από τη θέση που κατέχει στον ΟΗΕ - να συμβάλει εδώ και τώρα στο να ανοίξουν ανθρωπιστικοί δίοδοι, να σταματήσει το έγκλημα στη Γάζα, να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας, να σταματήσει κάθε συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.
Εκφράζουμε ξανά και από αυτό το βήμα την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του για ελεύθερη πατρίδα, να είναι κυρίαρχος στον τόπο του. Καταδικάζουμε την πολύχρονη ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, τις δολοφονίες, τις φυλακίσεις, τις διώξεις και τους εποικισμούς.
Απαιτούμε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση της ελληνικής Βουλής, του 2015, για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».
Στη συναυλία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής μέλη του ΠΓ της ΚΕ.
Παρευρέθηκε ακόμα ο Μοχάμεντ Ικναΐμπι, μέλος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στο ΠΑΜΕ, στα σωματεία και στους φορείς για την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.
Ο πρέσβης της Παλαιστίνης Γ. Ντόρκχομ |
Στη συνέχεια η Χρυσηίδα ερμήνευσε τον «Θρήνο» και οι σημαίες της Παλαιστίνης σηκώθηκαν ακόμα πιο ψηλά με το «Ποιος τη ζωή μου».
«Είμαστε εδώ ενωμένοι. Να κοινωνήσουμε τον πόνο όλων των εκτοπισμένων... Τον πόνο όλης της γης... Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Με αυτά τα λόγια η Σαββέρια Μαριολά ανέβηκε στη σκηνή για να τραγουδήσει το «Πόρτα ανοίγω το βράδυ» σε στίχους του Τάσου Λειβαδίτη, για όλους «της Γης τους θλιμμένους», και στη συνέχεια το «Είμαστε δυο» για όσους πάνε «καβάλα με τον καιρό».
Και οι φωνές όλο και δυνάμωναν από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που γέμισαν την πλατεία.
Η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου απήγγειλε το «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, καθηλώνοντας το πλήθος. Η «απάντηση» ήρθε με τα συνθήματα να ακούγονται όλο και πιο δυνατά. Και ήρθε η ώρα για τον «Λεβέντη», ερμηνευμένο από τον Αγγελο Θεοδωράκη, και το «Ηταν κάποτε δυο φίλοι». Ενα τραγούδι που δεν θα μπορούσε να λείπει, αφού η μελωδία του είναι ο εθνικός ύμνος της Παλαιστίνης. Ο Παντελής Θαλασσινός κατόρθωσε να στήσει μια μεγάλη χορωδία, με τους χιλιάδες να τραγουδάνε όλοι μαζί «Ενα το Χελιδόνι». Και ακολούθησε άλλο ένα τραγούδι από το «Αξιον Εστί», «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», ερμηνευμένο αυτήν τη φορά από τον Βασίλη Λέκκα. Για να ακολουθήσουν ο «Ταμένος» και η «Ρωμιοσύνη»... «Και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου». Και το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» να κυριαρχεί, να ακούγεται ξανά και ξανά. Γιατί η Ιστορία έχει μία σωστή πλευρά.